2024. március 29., péntek - Auguszta

Hírek, elemzések

Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

251

Bár a COVID-19 járvány és annak hatásai jelentősen érintették, a prágai szállodapiac továbbra is a szállodaüzemeltetők figyelmének középpontjában áll. A közép- kelet és dél-kelet európai régióban a szállodaüzemeltetők legfőképpen Prága, Budapest és Varsó iránt mutatnak érdeklődést, emellett számos kisebb – főleg lengyel – regionális város is felkerült a lista első 30 helyére. Az üzemeltetők bíznak a piac mihamarabbi helyreállásában, és azt jósolják, hogy a kisebb városok már 2022-re, míg a nagyobb városok 2024-re érik el a 2019-es szintet.

A Cushman & Wakefield, vezető nemzetközi ingatlantanácsadó elkészítette a Hospitality Operator Beat 2020 negyedik negyedéves felmérését, amely a közép- és dél-kelet európai régióban aktív, nagy, nemzetközi szállodaüzemeltetők véleményét összegzi. Ez a felmérés a szállodaüzemeltetők legfrissebb preferenciáit, terveit és fejlesztéseit, valamint a COVID-19 járvány hatásaival és a piac helyreállásával kapcsolatos nézeteit foglalja össze. A felmérés elsődleges célja, hogy alapos betekintést nyújtson a közép- kelet és dél- kelet európai régió szállodapiacaiba, ezek várható fejlődésébe, továbbá, hogy ezzel regionálisan támogassa a piaci szereplőket és az iparágban érdekelteket.

Prága az útmutató, melyet Budapest és Varsó követ

Annak ellenére, hogy legjobban a prágai szállodapiacot vetette vissza a  járvány, mely 85%-os visszaesésről számolt be a szobánkénti átlagos árbevétel éves összehasonlításában (Str), a cseh főváros mégis a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában maradt. A válaszadók több, mint 81 százaléka mondta, hogy “nagyon” vagy “kifejezetten” érdekli őket ezen turisztikai desztináció. A “mérsékelten” érdeklődők közül is a legtöbben már jelen vannak a prágai piacon.

David Nath, a Cushman & Wakefield közép- kelet- és dél-kelet -európai régió Hospitality üzletágának vezetője elmondta:

 “Prága már régóta az összes szállodapiaci szereplő figyelmének a középpontjában áll, és úgy tűnik a COVID-19 válság sem változtat ezen. A cseh főváros egyedülálló turisztikai termékeket és élményeket kínál, melyek töretlenül, magas számban vonzzák a látogatókat, így korlátozások feloldása után sincs okunk kételkedni a válság előtti szint visszatérésében. Az utazási étvágy nem csökkent, Prága továbbra is a régió egyik legkedveltebb úticélja. Ezért is látjuk a folyamatos érdeklődést a prominens piaci szereplőktől a helyi szállodák vásárlása, bérbeadása vagy üzemeltetése iránt – a kereslet egyértelműen meghaladja a kínálatot.”

1.Táblázat: A szállodaüzemeltetők érdeklődés rangsora a közép- kelet- és dél- kelet európai régió főbb szállodapiacai iránt:

Helyezés

Város

Ország

Pontszám

1

Prága

Csehország

8.8

2

Budapest

Magyarország

8.3

3

Varsó

Lengyelország

8.1

4

Bukarest

Románia

7.6

5

Krakkó

Lengyelország

7.3

6

Dubrovnik

Horvátország

7.3

7

Gdansk

Lengyelország

7.2

8

Boroszló

Lengyelország

7.1

9

Szófia

Bulgária

6.7

10

Zágráb

Horvátország

6.6

Forrás: Cushman & Wakefield, Operator Beat

 

Lengyelország: a regionális városok választott országa

Lengyelország lett a régió legvonzóbb országa miután négy választott városával – Varsóval, Krakkóval, Gdansk- Hármasvárosával és Boroszlóval – a lista 30 célpontja közül az első 10-ben szerepel. A nemzetközi szállodaüzemeltetők továbbá Poznant, Lubint és Lództ emelték ki célpiacukként.

A fővárosok kulcsfontosságú célpontok, de néhány regionális város is felfelé ívelő tendenciát mutat

A felmérés szerint, az üzemeltetők preferenciái méretüktől és regionális lefedettségüktől függően változhatnak. Míg a kisebb szereplők elsősorban a főbb országok fővárosaira koncentrálnak, a nagyobb szolgáltatók tovább növelték hálójukat, és érdeklődést mutattak a közép- kelet és dél-kelet európai régió második és harmadik szintű városai, valamint az üdülőhelyek iránt is.

Két regionális város került a top 10-es listára: Krakkó, és szorosan utána Dubrovnik melyek olyan fővárosokat köröztek le, mint Szófia, Zágráb, Kijev, Tallinn, vagy Belgrád. Az, hogy egy viszonylag kisméretű mediterrán város, Dubrovnik a hatodik helyen áll. azt jelzi, hogy a tengerparti desztinációk egyre népszerűbbek az üzemeltetők körében.

A piac helyreállása 2022 és 2024 közöttre várható

A Cushman & Wakefield ezen felmérésben feltárta a piaci szereplők várakozásait és nézeteit a COVID-19-es válságból való kilábalással kapcsolatban. A legtöbben arra számítanak, hogy a piac 2022 és 2024 között tér vissza a 2019-hez hasonló szintre, függően a desztinációk méretétől és fontosságágától. Az előrejelzések szerint a fővárosok kilábalása tart majd a leghosszabb ideig: a válaszadók majdnem fele úgy gondolja, hogy ezen úticélok csak 2024-ben fognak visszatérni a válság előtti szintre. Ezek az elvárások összhangban állnak az Oxford Economics turisztikai keresletre vonatkozó előrejelzéseivel, amelyek szerint például Prága piaca 2024-re állna helyre.

A nagyobb és fontosabb regionális városok ellenben jobban járhatnak, mint a fővárosok, a válaszadók több mint fele, már 2023-ra várja ezek helyreállását. Ám a legkedvezőbb kilátásai a kisebb regionális, belföldi kereslettől függő városoknak van: a válaszadók többsége úgy gondolja, ezek akár már 2022-re is elérhetik a válság előtti szintet.

Természetesen a COVID-19 járvány a közép- kelet- és dél- kelet európai régió fejlesztési projektjeire is hatással volt. Bár ezek többsége a válság ellenére is halad, néhány deal késik vagy akár le is állították. Ez lelassítja a kínálat növekedését az elkövetkező években, és segíti a piac gyorsabb helyreállítását. Ezen ügyletek késedelmének vagy felfüggesztésének elsődleges okai a projektfinanszírozással kapcsolatos problémák, valamint az életképesebb alternatív felhasználási lehetőségek. .

David Nath, a Cushman & Wakefield közép- kelet és dél- kelet európai régiójának Hospitality üzletágvezetője hozzátette: „A szállodapiac érthető módon kihívásokkal szembesül. Manapság különösen nehéz finanszírozáshoz jutni, de nem lehetetlen, amint azt a közelmúltban saját kézből tapasztaltuk egy nagy, ötcsillagos, Prága belvárosában elhelyezkedő szálloda refinanszírozásának esetében.”

Előnyben részesített szerződéstípusok és változások

A COVID-19 válság a megállapodások kereskedelmi feltételeinek módosítását is ösztönzi: a válaszadók 75% -a jelzett bizonyos változásokat, 31% pedig azt állította, hogy jelentős módosításokat alkalmaznak, melyek a pandémiához köthetők. Ennek ellenére a szállodaüzemeltetők továbbra is keresik a terjeszkedési lehetőségeket a régióban, a válaszadók mintegy 47% -a továbbra is kínál bérleti szerződést, bár egyesek ezt kiválasztott piacokra és fontosabb helyekre szűkítették. Ezen felül az üzemeltetők közel 35% -a hajlandó megfontolni a tőkebefektetést (tulajdonosi / Joint Venture alapon), bár kétharmaduk jelzi, hogy ezt csak bizonyos piacokon és helyeken tenné.

A negyedik negyedéves Marketbeat elemzést itt érheti el >>

(Cushman & Wakefield)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details