2024. április 16., kedd - Csongor

Hírek, elemzések

Hogyan tovább, Veresegyházi Medveotthon?

437

„Szoros, szinte apa-fia viszony jellemzett bennünket” – mondja Kuli Bálint, a medveotthon egykori vezetője arra a kérdésre, miként írná le sokéves ismeretségét Pásztor Bélával, a veresegyházi polgármesterrel.

Mára a régi viszony megváltozott, és a 83 éves városvezető tíz év után döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg az állatotthon vezetőjének szerződését, bár ő volt az, aki sikerre vitte az állatkertet.

Halak helyett medvék

Az egykori medveotthon igazgatója, Kuli Bálint mind a mai napig jól emlékszik első találkozójára a polgármesterrel. Az ismerkedés apropóját pedig az adta, hogy még 2002-ben egy horgásztó üzemeltetése meghiúsult, és ekkor adódott a lehetőség a medveotthon vezetésének az átvételére. Az izgalmas kihívást elfogadta Kuli Bálint, aki minden bátorságát összeszedve ment be először a medvék közé, ellátta, etette őket. Az állatokkal való találkozás olyan jól sikerült, hogy úgy döntött: zoopedagógiát tanul az egri főiskolán.

Az elmúlt évekről a tavaly szeptemberig az állatkertet irányító Kuli azt mondja:

A medveotthon sikerét nem lehet elvitatni. Egy állatmenhelyből az ország negyedik leglátogatottabb állatkertjét hoztuk itt létre, amely – míg minden más állatkert állami támogatásra szorul – 100–150 millió forint tiszta profitot termelt a településnek évente.

Ezzel nemcsak az évi kétszázezres látogatószámra utalt, hanem arra is, hogy rentábilissá tette az intézményt, illetve évről évre folyamatosan érkeztek hozzájuk a rossz állapotban lévő medvék.

2019 volt a változás éve

Az állatkertbe látogató családok nem csak a macik miatt jöttek, a medveotthon folyamatosan bővítette a befogadott állatok fajtáját és számát. A medvék mellett oroszlánok, farkasok is otthonra találtak. Az évek alatt kevés hír jelent meg a medveotthonról, csupán egy-egy újabb mackó beköltözéséről lehetett olvasni. Egészen 2019 decemberéig, amikor gondatlanság miatt a látogatók közé kisétált egy oroszlán.

medvepark2

„A mai napon az oroszlánok belső kifutójában 11 óra 40 perckor 3 oroszlán összeverekedett. Kuli Bálint, a medveotthon igazgatója a további küzdelmet megakadályozva egy zsilipajtót nyitott ki, és

a takarítás miatt nyitva maradt ajtón egy oroszlán a látogatók elől elzárt területre ki tudott menni a kifutóból.

Az állatorvos kiérkezéséig az állatot egy helyben tartottuk takarmánnyal, és a medveotthon területén tartózkodó 2 felnőttet, illetve 3 gyermeket kikísértük az állatkertből. Az állatot altatólövedékkel ártalmatlanítottuk, jelenleg is a karanténban ébredezik! Emberi mulasztás történt“ – magyarázkodtak akkori közleményükben.

Az esetről az egyik szemtanú nem tudott ilyen nyugodt hangon beszámolni.

Fél 11-kor érkeztünk 2 kicsi gyermekkel, bementünk, megnéztük az állatokat, az oroszlánokat. De nem mentünk körbe, elmentünk az oroszlánokig, aztán vissza. Elmentünk a játszótérre, ott voltunk 1 órát, amikor elkezdett 2 férfi kiabálni és integetni, hogy kiszabadult egy oroszlán. Mindenki kifelé szaladt, a kisebbik gyereket kézben vittem, a nagyobbat, szegény, meg húztam magam után. Végül egy hölgy visszafordult, és segített vinni a nagyobb gyereket. A parkolóban vártunk, azt láttuk, hogy megy ki több autó. Még most is remegek, félelmetes volt!"

– írta beszámolójában az egyik látogató, akinek a pénztárnál nem tudták megmondani, hogy pontosan mi történt, de:

Egy akkori munkatárs, Vágó Richárd később így nyilatkozott az egyik újságnak:

„ A két, bent maradt oroszlán összeveszett és morgott. Elképzelhető, hogy a hangzavartól nem tudtak beszélgetni, így az igazgató kinyitotta az egyik zsilipet, hogy az állatok menjenek ki. De az igazgató rossz zsilipet nyitott meg, és bement hozzájuk a legnagyobb hím oroszlánunk, amely szinte rögtön megtámadta a bent lévő két oroszlánt. Ekkor meghúzott egy másik kart is, de az sem a szerencsés választás volt, ugyanis az meg kinyitott egy ajtót, ami az etetős folyosóra vezet. Ott pedig, mivel takarították a bokszot korábban, nyitva hagyták az ajtót, és a lányoroszlán kiszaladt rajta, és már kint is volt a látogatók között a kiserdőben…”

A település polgármestere, Pásztor Béla akkor az eset kapcsán azt mondta, hogy a kiszökött oroszlánt, amely állítólag szelíd állat volt, hússal foglalták le az állatorvos kiérkeztéig, majd amint megjött a szakember, elaltatták, és visszavitték a helyére. Pásztor elmondta, hogy jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, és vizsgálatot indítanak, ám annak eredménye nem került nyilvánosságra. Így felelősségre vonásról sem tudni.

Ma már utólag visszatekintve Kuli Bálint úgy véli, kétféle állatkert létezik: ahonnan eddig szöktek meg állatok, illetve ahonnan ezután szöknek majd meg.

A volt igazgató hozzátette, ennek ellenére saját felelősségét elismeri az ügyben.

Talán ez is oka lehetett annak, hogy a medveotthon vezetője és a polgármester között a viszony megváltozott. Az okok közt azonban Kuli Bálint nemcsak az oroszlán kiszökését látja, hanem politikai okokat is.

Az állatkert volt igazgatója arról számolt be, hogy az előző önkormányzati választások előtt az akkor kissé betegeskedő polgármester számára azt javasolta, az egészségét tartsa szem előtt, és ha szükséges, akkor jelölje ki utódját, akit alkalmasnak vél a város vezetésére.

Kuli ugyanakkor gyorsan hozzáfűzte, sem akkor, sem most nem voltak semmiféle politikai ambíciói. Az egykori igazgató kiemelte, az eset után megváltozott kettejük addigi jó kapcsolata, és távolságtartás jellemezte Pásztor viselkedését.

A kulcsok maradnak

Tavaly szeptember 15-én járt le az a tízéves szerződés, amely a város és a Veresegyház Medveotthon Kft. között jött létre. Pásztor Béla polgármester elmondta, már korábban jelezte Kulinak, hogy nem lesz új szerződés a város és a cége között, a leváltott igazgató a döntést követően pedig megmakacsolta magát, és nem adta át a kulcsokat, miután lejárt a megbízatása.

Akkor Kuli úgy fogalmazott, a kft.-nek volt, a városnak viszont nincs hatósági engedélye a fokozottan védett állatok tartására, tehát jogilag nem is viheti tovább a medveotthont működtetőként.

Felszólított az önkormányzat, hogy 16-án, szerda reggel 8 órakor adjam át a vezetést, de a szakmai aggályaim miatt felvettem a kapcsolatot az illetékes kormányhivatallal, és a segítségüket kértem

– vázolta a helyzetet Kuli, aki úgy látja, politikai okok miatt köszöntek el tőle. Érzése szerint a függetlenként, de baloldali támogatással nyert polgármester nem nézte jó szemmel, hogy ő a kormánnyal egyeztetett fejlesztési támogatásokról.

Az Index megkereste Pásztor Béla polgármestert is, aki elmondta: a Veresegyház Medveotthon Kft.-vel az állatok etetésére, gondozására, egészségügyi ellátására kötött szerződés lejárt 2020. szeptember 15-én, és azt nem kívánták meghosszabbítani.

Elismerte, hogy az adott időpontban nem volt meg minden szükséges engedélyük a Medveotthon működtetésére,

de hozzátette, a papírokat benyújtották, és rövid idő kérdése volt, hogy az engedélyeket megkapják.

medvepark3

A felmondásra indoklást sem akkor szeptemberben, sem most nem adott a polgármester, de elmondása szerint Kuli Bálint már a szerződés lejárta előtt fél évvel tudta, hogy nem akarnak vele újabb szerződést kötni. Kuli azonban megmakacsolta magát, és úgy reagált:

Ebben a rendezetlen helyzetben, amikor az önkormányzatnak nincs is működtetési engedélye, nem fogja átadni a kulcsokat.

Így aztán elindult a veszekedés a veresegyházi medvék feje felett.

Pásztor Béla szerint már ekkor tisztában volt mindenki azzal, hogy az állatkert további fenntartását az önkormányzat a saját szervezetére, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezetre (Gamesz) bízza, amely szeptemberben még nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Ezeket végül novemberben kapta meg az önkormányzat a Pest Megyei Kormányhivataltól, majd ezt követően megtörtént az állatkert hivatalos átadása is.

Brutális gyilkosság

Úgy tűnt, a medvék sorsa rendeződött, azonban év végén arról érkeztek hírek, hogy a Veresegyházi Medveotthonban brutális gyilkosság történt. Az egyik gondozó éveken át verte, kínozta ukrán élettársát, a 49 éves K. Hajnalkát, akit egy november esti italozást követően A. Károly olyan brutálisan bántalmazott, hogy a nő a sérüléseibe belehalt.

A sajtóhíreket cáfolja Kuli Bálint:

Nem igaz, hogy a medveotthon állatgondozója volt A. Károly, és a pár nem is a medveotthonhoz tartozó szolgálati lakásban élt, hanem a Gamesz alá tartozó szürkemarha-telep gondozója volt.

Kuli szerint mindenki ismerte a párt, érzékelhető volt, hogy bármikor megtörténhet a tragédia, de mivel a férfi és az elhunyt nő nem az állatkert szolgálati lakásában élt, így semmilyen jogi lehetősége nem volt a helyzet rendezésére – tette hozzá a volt állatigazgató.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
TerraPlaza 2024-ben is!

TerraPlaza 2024-ben is!

More details
ILA Berlin Air Show, 2024. június 5-9.

ILA Berlin Air Show, 2024. június 5-9.

More details
AI in Business - 2024. április 23.

AI in Business - 2024. április 23.

More details
ELTE Karriernap, 2024. április 25.

ELTE Karriernap, 2024. április 25.

More details
Külföldi utazás busszal 25 ezer forint alatt: 5 csodás, felfedezésre váró hely határon túl

Külföldi utazás busszal 25 ezer forint alatt: 5 csodás, felfedezésre váró hely határon túl

More details
Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten

Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten

More details
Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

More details