2024. március 19., kedd - József

Hírek, elemzések

Egészen elképesztő lesz a jövő városa

485

Autópályák, parkolók felszedve; megemelt toronyházak közt lebegő kapszulák közlekednek; alant a természet újrakolonializálja az emberi tevékenység egykori nyomait – bemutatjuk a malajziai O2DA építésziroda City of Tomorrow koncepcióját.

Ember alkotta város vs Anyatermészet

Még a mai napig is számtalan esetben horizontálisan terjeszkednek a városaink, ami a földterület elpusztításával jár. Folyamatosan pusztulnak az erdők: globálisan percenként mintegy 48 futballpályányi, világos tehát: ha ez a gyakorlat nem változik, az Anyatermészet egészét ember alkotta környezet váltja fel – írják a malajziai építészek, akik úgy látják, hogy „a globális koronavírus-járvány a Föld megbetegedésének közvetett jele lehet”.

A koronavírus-járvány

A Covid-19 már több mint egymillió áldozatot szedett világszerte, a következményeit pedig mindannyian ismerjük: karantén, az érintkezések minimalizálása, otthoni munkavégzés, távolságtartás, állandó maszkviselés és kézmosás. Az O2DA felteszi a kérdést: hogyan éljünk a jövőben, ha nem vagyunk képesek tartósan megfékezni a külső környezetünket szennyező vírusok gyarapodását?

ujvaros

Új korszak

A technológia segítségével számos akadályt legyőztünk: a dróntaxik szinte korlátlan mozgási szabadságot nyújtanak, az onilne meetingeken úgyszólván bármikor találkozhatunk bárkivel, mégis szükséges volna megtalálni az egyensúlyt a járvány idején fennálló izoláció és az emberi interakciók szabadsága közt.

A technológiai változások a társadalmat és a városokat is formálják. A világjárvány válsága, és a természeti környezet hanyatlása korszakhatárt jelöl, ami újfajta interakciókat követel, és a természet felszabadítását. Az ázsiai építészek olyan jövő városa víziót kínálnak, amely a munka, a hétköznapi élet és a mobilitás infrastruktúráját tökéletes egységbe kovácsolja:

„Nulla alapterület-pazarlás, nulla úthálózat, nulla erdőirtás és nulla külváros. Megemelt, önfenntartó tornyok apró repülő kapszulákkal alkotnak hibrid teret élethez és munkához. Élet, munka, utazás egybefonódik. Az érintetlenül hagyott erdők és folyók regenerálódnak, majd virágzásnak indulnak.”

A várost önfenntartó tornyok sokasága alkotja, melyekben az élet minden tevékenysége elvégezhető. Minden toronyban található meeting platform, ahol az egyes kapszulák fizikailag is találkozhatnak egy ellenőrzött, fertőtlenített környezetben. Van vásárlóutca a hétköznapi igények kielégítésére, sportkomplexum többféle pályával.

ujvaros2

Miután valaki csatlakozott a toronyhoz, eldöntheti, hogy a kapszulában maradva annak üvegfalán keresztül lép kapcsolatba másokkal, vagy pedig kiszállhat és fizikailag is kapcsolatba kerülhet velük a központi interakciós platformban. Ez utóbbi helyszín egy ellenőrzött utca, találkozóhely, de utazhatunk is az emeletek közt, és felkereshetjük a szomszédos kapszulákat.

A torony alsó részére tervezett orvosi központ karanténként funkcionál, reagálva a pandémiás helyzetre. Ez az ellenőrzőpont a városba való ki- és belépés előtt. A tornyokat megemelt hidak hálózata köti össze, ezeken közlekedhetnek a kapszulák és az emberek. A városokat szintén hidak kötik össze.

A flotta

Talán mondanunk sem kell, hogy a repülő kapszulákat tiszta energia hajtja, és míg egy részük szabadon cirkál a tornyok közti végtelen térben, a többiek a tornyok töltőin dokkolnak. Bár eddig csak a kisebbekről volt szó, a terv számol tömegközlekedési és szállító kapszulákkal is – mindezek utazását pedig automata navigációs rendszer irányítja.

ujvaros3

Mivel az egész várost a magasba emelték, alant szabadon burjánozhat a természet, új ökoszisztémák kolonizálják az egykori autópályák és parkolók területét. Szabadidőt tölteni vagy akár tudományos céllal továbbra is látogatható a természet, amelyet immár érintetlenül hagy az emberi tevékenység.

(Forrás: octogon.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details