2020. szeptember 30., szerda - Jeromos

Hírek, elemzések

Története során először maradt el a Sziget fesztivál

185

27 éven keresztül minden nyáron megrendezték a Szigetet Budapesten, a koronavírus-járvány azonban idén elsöpörte a rendezvényt. Az Euronews stábja megnézte, hogy néz ki a Hajógyári-sziget a fesztivál tervezett időpontjában, és Kádár Tamás főszervezővel is beszélgettünk az elmúlt hónapokról, a fesztiválpiac helyzetéről, illetve a jövőbeli kilátásokról.

Az elmúlt 27 évben nem telhetett el nyár Budapesten Sziget fesztivál nélkül. Idén azonban a sátrak és színpadok nem nőttek ki a földből augusztus elején. A péntek délelőtti kánikulában az ébredező bulizók sokasága helyett mindössze néhány ember vette birtokba a Hajógyári-szigetet. Egyiküknek vegyes érzései vannak arról, hogy idén elmaradt a fesztivál:

„Örülök is, meg nem is. Azért örülök, mert így többet ki lehet jönni a kutyával, mert azért a fesztivál előtt már lezárták a szigetet két héttel, meg amíg utána takarítanak, az még majdnem egy hónap. De különösebben nem zavar a Sziget. Jó, hallom a hangot, mert elég közel lakunk, de annyira nem hangos."

Nem csak a szórakozásról szól

A járvány szinte az egész hazai fesztiválszezont elsöpörte, élén az évtizedek alatt világhírűvé vált Szigettel. A rendszerint százezreket vonzó esemény elmaradása nem csak kulturális szempontból nagy veszteség - a fesztivál alatti héten például a Sziget tízezer embernek ad munkát.

Fejezetek a fesztiválozók életéből

„A Sziget nem csak egy összművészeti fesztivál, ami a magyar kultúra legtöbb szegmenséből felvonultatja a legjobb előadókat, és bemutatja őket a világnak, de hihetetlen komoly gazdasági impactje is van. Nagyon komoly befizetője az államháztartásnak, illetve komolyan hozzájárul a magyar GDP-hez. Évente 100-120 ezer turistát vonz Budapestre ez a fesztivál, ők itt töltenek egy hetet" - nyilatkozta az Euronewsnak Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda cégvezetője.

A fesztiválszervező hozzátette: „rengeteg olyan gazdasági hatása van a Sziget fesztiválnak, amitől jogosnak érezzük azt a felvetést most, hogy ha mi sok-sok éven keresztül befizetői voltunk az államháztartásnak, akkor amikor bajban vagyunk, talán elvárható, vagy kérhető, hogy kapjunk segítséget." Kádár ezzel a kormány csütörtöki bejelentésére utalt, mely szerint 700 millió forinttal segítik ki a magyar fesztiválpiacot. Megítélése szerint ennél jóval több pénzre lenne szüksége a szakmának: „Úgy érezzük, hogy ezzel a mi problémánk még nincs megoldva".

Esélytelen volt az idei Sziget megmentése

Kádár Tamás szerint már azelőtt egyértelműnek látszott, hogy idén nem tudják megrendezni a szigetet, hogy a kormány bejelentette volna az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvények tilalmát. Ez eredetileg csak augusztus 15-ig szólt, de amíg a kisebb fesztiválok közül többen is áttették az esemény időpontját augusztus végére vagy szeptember elejére, a Szigetnél ez nem volt opció:

„Egyrészről a látogatók fele külföldről érkezik, tehát az időpont-tologatás önmagában is probléma lenne. És ráadásul semmilyen bizonyosság nem volt afelől, hogy majd augusztus végén, szeptember elején lehet utazni, jönni-menni, rendezvényt tartani. Ezért a fellépők átszervezése, a közönség átmozgatása lehetetlen feladat volt, rögtön tudtuk, hogy ez nem alternatíva."

Így néz ki most a fesztivál helyszíne

Miután kiderült, hogy idén biztosan nem lesz Sziget, több fontos feladata is volt a stábnak: a fellépők, művészek, közreműködők lemondása és a kifizetett előlegek visszatérítése mellett ki kellett dolgozniuk, hogy a vendégek milyen formában válthatják vissza a jegyeiket, illetve hogyan vihetik át ezeket a következő évre.

A jövő bizonytalan

Már a mostani helyzet is elbocsátásokkal járt a Szigetnél. Egyszerűen nincs bevételük, amivel pótolni tudnák a fesztivál marketingjére már szeptember óta költött összegeket, és tudnák fizetni a dolgozók bérét.

A járvány miatt pedig a 2021-es rendezvény sorsa is bizonytalan. Nemrég a Glastonbury főszervezője is azt nyilatkozta, hogy nem tudja garantálni, hogy jövőre meg tudják tartani a fesztivált. Minden azon múlik, hogy addigra sikerül-e kidolgozni és elterjeszteni a koronavírus elleni gyógyszereket, illetve a védőoltást.

A Sziget Iroda mindenesetre már szervezi a következő évi rendezvényt. Jó jel, hogy a zenekarok egyelőre könnyebben hajlanak a kompromisszumra, mint korábban.

„Ahogy a baj megmutatkozott, a zenészek nagyon hamar felismerték, hogy ez nem az az év, amikor a szokásos módon lehet tárgyalni. Eddig azért mindig az ellentétes oldalán ültünk az asztalnak, de most nagyon hamar eljött az a felismerés, hogy ez egy szakma, egy közös érdekrendszer. Azt gondolom, hogy ez hosszú távon rá fogja nyomni a pozitív bélyegét az együttműködésre a zenekarokkal és a menedzsmentjeikkel. A jövő évi fesztiválbooking már egy teljesen más hangnemben zajlik" - mondta erről Kádár Tamás.

(Forrás: euronews.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Indítsuk újra BETA szerszámokkal!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Üzleti kapcsolatok = Befektetés!, 2020. október 6.

Üzleti kapcsolatok = Befektetés!, 2020. október 6.

More details
Harapni való levegő, csodás panoráma: 4 gyönyörű, őszi kirándulóhely Budapesten

Harapni való levegő, csodás panoráma: 4 gyönyörű, őszi kirándulóhely Budapesten

More details
Megnyílt a Nemzeti Múzeum Trianon-kiállítása

Megnyílt a Nemzeti Múzeum Trianon-kiállítása

More details
Óriási tömeg, pazar kínálat a Debreceni Régiségvásárban

Óriási tömeg, pazar kínálat a Debreceni Régiségvásárban

More details
Életműdíjat kap Persányi Miklós, az állatkert nyugalmazott igazgatója

Életműdíjat kap Persányi Miklós, az állatkert nyugalmazott igazgatója

More details
Ősszel is élménydús túrák várnak ránk Magyarországon

Ősszel is élménydús túrák várnak ránk Magyarországon

More details
Újabb magyar divatmárkák mutatkoztak be a milánói divathéten

Újabb magyar divatmárkák mutatkoztak be a milánói divathéten

More details
Idén is lesz Szaunázók Hétvégéje

Idén is lesz Szaunázók Hétvégéje

More details
Föld alatti Budapest

Föld alatti Budapest

More details