2024. április 19., péntek - Emma

Hírek, elemzések

Szeretnénk már mozizni, a filmszínházak is nyitnának, de még várnunk kell

457

Március 12-én lépett hatályba a koronavírus miatti országos veszélyhelyzet, melynek következtében a száz főnél nagyobb beltéri, illetve ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltották.

Ez a legtöbb kőszínházat és mozit már akkor érintette, a nem sokkal később bejelentett kijárási korlátozás pedig a kisebb, kamaratermes előadásoknak és a filmvetítéseknek is véget vetett. De vajon mikor mehetünk megint moziba?

Az amerikai piac nyitására várunk

Május 18-án Budapesten is feloldották a kijárási korlátozásokat, újra tele van a város a hetekig otthonukban raboskodó emberekkel. Hogy meddig, nem tudhatjuk, ahogy azt sem, berobban-e újra ennek következtében a járvány. Arról egyelőre nincs információ, mikor nyithatnak újra a mozik, pedig az üzemeltetők szerint lenne rá igény. Megkérdeztük a Cinema Cityt, valamint néhány művészmozit, mire számítanak.

A Cinema City két okból kifolyólag nem tudja még, hogy mikor nyit ki. Egyrészt Magyarországon még nem jelentették be, hogy a mozik és a színházak mikor nyithatnak ki, mondja Buda Andrea, a Cinema City PR- és marketing igazgatója. Amíg erre nem kapnak engedélyt, addig bármi történik, nem tudják elindítani a mozikat.

A másik ok az, hogy az amerikai piac nyitására várunk, hogy a nagy stúdiók kommunikálják az elmaradt vagy mostanában bemutatandó filmek új premierdátumát, ha az nem az eredetileg tervezett időpontban lesz. Egy-két hétig belefér, ha nincs kiemelkedő tartalom, de mindenképpen úgy szeretnénk megnyitni, hogy van legalább egy-két húzófilm, amire az emberek bejönnek – mondja.

Buda Andreáék a közösségi média felületein és call center-hívások alapján azt tapasztalják, egyre többen igénylik, hogy moziba mehessenek, főleg most, hogy a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás.

moziii

Angliában július 4-i nyitásról kommunikálnak a mozik. Nálunk az egyik nagy kérdés most Christopher Nolan Tenet című filmje, hogyan dönt a Warner a július közepére ígért bemutatóról, illetve a Disney az egy héttel későbbre tervezett Mulanról. A legnagyobb filmek, a James Bond vagy a Fekete özvegy premierje pedig novemberre van kitűzve, melyekkel világszintem úgy számolnak, hogy ősszel valóban bemutatják mindkettőt. De nem tudjuk, hogy mi lesz a következő hónapokban járványügyi szempontból.

Arra a kérdésre, hogyan érintette a bezárás a dolgozókat, Buda Andrea elmondta: nagy részük nem a Cinema City munkavállalója, hanem egyetemi iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazzák őket.

Ezeket a dolgozókat (büfé, pénztáros, jegykezelő) nem tudjuk alkalmazni, de a mozi állandó személyzete, az operatív rész (mozivezető, mozivezető-helyettes, technikai személyzet és a back office) tagjai mind állományban maradtak, néhányan csökkentett munkaidőben.

Hogy az elkövetkező időkben, egy esetleges második járványhullám esetén mi lesz, még Buda Andreáék sem tudják, az elsődleges céljuk az, hogy a megfelelő higiéniai óvintézkedések mellett a megszokotthoz és megszeretetthez legközelebbi moziélményt tudják nyújtani a nézőknek.

A művészmozikban is lenne igény a vetítésekre

Hasonló véleményen van Deák Zsuzsanna, a Cirko Film sajtósa is, aki megkeresésünkre elmondta, az elmúlt két hónapot az újranyitásra való felkészüléssel töltötték, valamint kérdőívben arra kérték a nézőiket, hogy segítsék a mozi újranyitását a válaszaikkal.

A kormány rendelkezésétől függ: amint megengedik a mozik újranyitását, kinyitunk – természetesen komolyan véve a higiéniai elővigyázatosságot (plexiüveg választja majd el a pénztárost a nézőktől, ügyelünk arra, hogy sorban állás közben tartsák a távolságot a vendégek, lesz fertőtlenítő folyadék és rendszeres fertőtlenítő takarítás), továbbá a nézők és munkatársaink biztonságát. A kérdőívünket mostanáig kétezren töltötték ki, és a legtöbben azt jelezték, hogy az újranyitás után azonnal jönnének a moziba. A hely kicsi, és egy nemrég megjelent tanulmány szerint elenyésző az esélye annak, hogy egy moziban egymást fertőzzék a nézők (maszkot lehet hordani, nincs a nézők között interakció, távolabb is lehet ülni egymástól).

A zárva tartás természetesen nemcsak a nézőket, hanem az ott dolgozókat is rosszul érintette, több mint kéthavi teljes, ilyenkor szokásos bevételtől estek el. Deák Zsuzsanna elmondta, hogy elindították a Cirko-Gejzír adományoldalát, ahol a nézőik ajánlhatnak fel támogatást. Ide folyamatosan érkeznek az adományok, illetve vannak, akik például most vesznek éves bérletet azért, hogy támogassák a mozit.

A Cirko mindeközben nagyszabású fesztivállal készül az újranyitásra, melyen a vírushelyzet miatt hónapokat késő premierek lesznek láthatók, mint Atom Egoyan A díszvendég című filmje, a Jack London-regény nyomán készült Martin Eden és Roman Polanski Tiszt és kém a Dreyfus-ügy című alkotása.

cirko

Az Art+ Cinemát üzemeltető, valamint európai art- és magyar filmeket forgalmazó Vertigo Media ügyvezetője, Berta Balázs azt mondja, reményeik szerint júliusban a mozik már újra működhetnek.

A Vertigo Média mint moziüzemeltető a törvényi előírásoknak megfelelően március 16-án bezárta az Art+ Cinemát, és a lehető leghamarabb újra fogja nyitni, ha a jogszabályok ezt lehetővé teszik. Jelenleg nehéz előre látni, hogy a moziba járás mennyire esik vissza, és azon belül is az artmozik közönsége miképp reagál az újranyitásra. Mi fizikai vetítéseket tartunk, ebben nem lesz változás, a szükséges és előírt változásokat megtesszük.

Mivel a moziban több főállású alkalmazott is dolgozik, az egzisztenciális kérdések egyre feszítőbbek, egy elhúzódó zárva tartás csak tovább ront a helyzeten, tette hozzá Berta Balázs. Amit már előre látnak, hogy a mozi újranyitásához számos akciót fognak hirdetni. A nyitás utáni hetekben kedvezményes jegyárral lesznek megtekinthetők a filmek, tekintettel a járvány időszaka alatt anyagiakban is megrendült családokra.

A műsoron szerepelni fog több, a közelmúlt életigenlő, pozitív filmje, illetve több alkotást premier előtt (Az elfeledett herceg, Az ifjú Ahmed, Az igazság, Daniel, A másik bárány), eseményjelleggel fog vetíteni a mozi, hogy vendégeink minél önfeledtebb, és minél exkluzívabb időt tölthessenek nálunk, visszatalálva a mozizás közösségi élményéhez – mondta el Berta Balázs.

Emellett online rajzversenyt hirdetnek majd a premier előtt látható Mása és a medve: Mása dalai című új, egész estés rajzfilmhez kapcsolódóan. A legjobb munkákból kiállítás nyílik a moziban, a legügyesebb rajzolók pedig ingyen tekinthetik meg családjukkal a filmet. Az Art+ Cinema őszre tervezi a korábban már megrendezett Mozizz éjszaka! nevű programját, melyen éjszakai mozimaratonon karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők, és nézhetnek új artfilmeket kifulladásig.

Az artmozi-üzemeltető Budapest Film Zrt. a kéthavi kényszerpihenőt hat mozija felújításával töltötte, és elindította a Budapesti Távmozit, melynek kínálatában március-áprilisban elmaradt premierekből és filmfesztiválok kínálatából válogathatunk online.

Emellett újraindítottuk a Filmhíradó intézményét, amely ezúttal tényleg filmekről ad hírt, valamint készülünk egy nagyon izgalmas kötettel a budapesti mozik titkos történeteiről, ez jövőre kerül a könyvesboltokba. Bár már most is napi tíz–tizenkét vetítésünk van a távmozikban, de amint szabad és biztonságos lesz, ezen felül sok kertmozit nyitunk meg a budapestieknek, ahogy eredetileg is terveztük – mondja Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezetője.

A Budapest Filmnek március óta mostanáig százmillió forintjába került a koronavírus, és Liszka Tamás szerint hosszú ideig el fog tartani, amíg ezt a kiesést pótolni tudják. Valós támogatást eddig elsősorban a nézőktől kaptak a távmozijegyek formájában, ami Liszka számára lelkesítő üzenet, de azt mondja, bizonyára hamarosan születnek majd központi intézkedések is a művészmozik túlélése érdekében.

A nagy halak helyett a kicsiké és a gyorsaké lesz a jövő. Mi épp közepes méretűek vagyunk. Természetesen odafigyelünk majd a higiéniai óvintézkedésekre: kesztyű, maszk, fertőtlenítés, távolságtartás és a többi. Ugyanúgy a központi tájékoztatásból értesülünk a teendőkről, mint bárki. A kezdetektől fogva az előírások lehető legszigorúbb értelmezését tartottuk magunkra irányadónak, mert száz mozis család és több százezer mozinéző egészségével nem lehet játszani. Nagyon szeretnénk már újranyitni, de kockáztatni egy kicsit sem fogunk. A járványszezonnak azon a napon van biztosan vége, amikor a mozik kapuját mi is kinyitjuk. Jobb receptünk akkor se lesz, mint a kreativitás és a moziszeretet.

(Forrás: 24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details