2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

A kiterjesztett valóság lesz a következő nagy dolog

441

A technológiát támogató szemüvegek eddig elsősorban a munkahelyeken terjedtek el, a felhasználók számára hiányoznak az észszerű alkalmazások.

A kiterjesztett valóság szemüvegek évek óta az áttörés küszöbén állnak, elég csak a Microsoft által piacra dobott HoloLens 2-re gondolni, de hasonló készüléket fejleszt a Samsung és az Apple is, hogy csak néhány gyártót említsünk. A fizikai és a digitális világ ötvözése rendkívül érdekes a gyártók számára, s joggal gondolják, hogy a területben rejlő lehetőségek a cégeket és a felhasználókat is lenyűgözik majd.

Az áttörésig lévő időszak egyáltalán nem könnyű, egyes vállalatok vagy már eltűntek vagy a túlélésért küzdenek - az utóbbira jó példa a Magic Leap nevű amerikai startup, de egyáltalán nem könnyű az olyan óriások helyzete sem, mint a Google. A nehézségek ellenére a piaci szereplők és az ügyfeleik bizakodók, hiszen a karantén külön kedvez a távoli kommunikációt lehetővé tévő eszközöknek. A Capgemini tanácsadócég felmérése szerint a kiterjesztett valóság megoldásokat alkalmazó társaságok 82 százaléka azt kapta a a termékektől, amire számított, sőt, gyakran annál sokkal többet. Éppen ezért az elemzők szerint a technológia 3-5 éven belül szabvánnyá válhat. Ennek oka elsősorban az, hogy növeli a produktivitást és a biztonságot, ezzel párhuzamosan pénzt takarít meg, mert megtakaríthatók az utazási költségek, hiszen a jól képzett szakemberek a távolból is közvetlen utasításokat, tanácsokat adhatnak a dolgozóknak, éppúgy, mint ha mellettük lennének.

Michael Zawrel, a Microsoft vegyes (kevert) valóságért és a HoloLensért felelős vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a felhasználók számára is lesznek észszerű holografikus alkalmazások. Úgy véli, hogy átlagosan 10 évente jön egy új számítástechnikai hullám. Az utolsó ilyen hullám keretében a PC helyett az okostelefon vált a meghatározó eszközzé, s a következő hullám minden bizonnyal a vegyes valóság lesz. Már csak azért is igaz ez, mert az egyszerű emberek is hasznosíthatják a kiterjesztett valóság szemüvegek előnyeit, hiszen bárki megtanulhat majd beépíteni egy konnektort vagy háztartási gépet szerelni. Ráadásul ezek a megoldások a hobbik és a szabadidő során is hasznosak lehetnek, s gyorsan elsajátíthatóvá teszik az új képességeket, legyen szó akár a növénygondozás vagy egy sport megtanulásáról.

vr

Tim Cook, az Apple vezetője szintén hasonlóképp vélekedett amikor nemrég felkereste a War Ducks nevű kiterjesztett valóság játékokat fejlesztő stúdiót. Arra a kérdésre, hogy szerinte melyik technológia lesz a következő 5-10 évben a legfontosabb, azt válaszolta, hogy lenyűgözi a kiterjesztett valóság és hiszi, hogy az lesz a következő nagy dolog és teljesen meg fogja változtatni az emberek életét. Ugyanakkor Cook nem csupán arra számít, hogy a technológia megjelenik az iPhone és az iPad készülékeken, hanem hogy a kiterjesztett valóság számos dologban segíthet majd, legyen szó cikkek átnézéséről és összehasonlításáról vagy éppen egy olajcseréről. De a technológia elsősorban akkor lehet hasznos, ha a használatához nem lesz szükség kiegészítő eszközre, hanem az információk közvetlenül a szem előtt fognak megjelenni.

A menedzser nem hiszi, hogy a kiterjesztett valóság elszigeteli majd egymástól az embereket és nem fogja kiváltani az egyes személyek közötti kommunikációt, hanem ellenkezőleg, lehetővé fogja tenni a beszélgetések kibővítését. Az Apple vezetője további izgalmas fejlesztésnek nevezte az egészségügyben használható technológiákat. Kiemelte, hogy a megelőzés kérdésében számos olyan területet lehet találni, ahol találkozik a technológia és az egészség. Cook szerint a legtöbb pénz az egészségügyi ellátásban olyan esetekbe kerül, amelyeket nem ismertek fel elég korán. Ez egy ideig még így lesz, de azok a dolgok, amelyeken most dolgoznak és amelyekről most nem akart beszélni, rengeteg reményt adnak.

(Forrás: sg.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details