2024. április 28., vasárnap - Valéria

Hírek, elemzések

Csak semmi foci, darts és bridzs – így állt le két hét alatt a magyar sport

736

A koronavírus járvány magától értetődőn teljesen leállította a sportvilágot is, a kínai és az olaszországi helyzet fokozatosan írta át nemzetközi versenynaptárat, majd idővel az országos bajnokságok is szünetelni kezdtek.

Nincs ebben semmi meglepő, a sportseményeken rengetegen verődnek össze (játékosok, edzők, játékvezetők, orvosok, rendezők és nézők), óriási a fertőzés kockázata. Egy olasz orvos szerint Bergamóban konkrétan egy focimeccs robbantotta be a járványt.

Magyarországon is nő a megbetegedések száma, egyre többen végzik otthonról a munkát, bezártak az iskolák, sok helyen az óvodák és a bölcsődék is. Érezhetően sokkal kevesebben hagyják el az otthonaikat és még a sokszor tömött tömegközlekedés is csak tíz százalékos kihasználtsággal pörög.

Itthon a március 6–8. között, a Ludovika Arénában megrendezett férfi és női párbajtőr Grand Prix volt az egyik első esemény, amit nézők nélkül rendeztek meg: közel 600 induló volt, közte az olasz csapattal és több vívó érkezett Ázsiából is. Azóta az itt járt sportolók közül három kínairól és három dél-koreairól derült ki, hogy koronavírusosak, így a teljes magyar csapat sportolóstul, edzőstül karanténba került.

A vívóverseny óta eltelt két hét, és szinte már nincs olyan sportesemény a világon, amit megrendeznének.

Világ- és Európa-bajnokságok, olimpiai selejtezők maradnak el sorra, törlik és halasztják a Forma-1 futamait. Az év egyik legnagyobb rendezvényét, a nyári foci-Eb-t már most eltolták inkább egy évvel.

Akadnak még elszórtan példák, a történtek ellenére is megrendezték az Iditarodot Alaszkában (a norvég Thomas Waerner 9 és fél nap alatt teljesítette a távot a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyét, igaz, már ott is tettek óvintézkedéseket), és a török labdarúgó-bajnokság, még ha üres lelátók előtt is, de próbált a végsőkig kitartani a világjárvány ellenére. Ám egyre több focista emelte fel a hangját, amiért még mindig játszania kellett a saját és a családja egészségét kockáztatva, és akadt olyan is, aki inkább beintett a török ligának: a korábban a Chelsea-t is megjárt John Obi Mikel szerződést bontott az első helyen álló Trabzonsporral, mert szerinte ilyenkor mindenkinek a szerettei mellett van a helye. A Süper Liget is felfüggesztették, így az UEFA 55 tagállama közül egyedül Fehéroroszországban rendeznek jelenleg mérkőzéseket, ott egyébként most indult a bajnokság.

uef

A magyar kormány március 11-én jelentette be, hogy a sporteseményeket majd csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. A kosárlabdázók és a kézilabdázók is az elsők között léptek, sorra jöttek a közlemények a szövetségektől, hogy nézők nélkül zajlanak a mérkőzések vagy leállnak a bajnokságok, míg a leghatározottabbak a hokisok voltak: ahogy Európa számos országában, úgy a magyar bázisú Erste Ligában is azt mondták, itt a vége és kihirdették a Ferencváros, valamint a Csíkszereda közös bajnoki címét. Azóta már a kosarasok is azt mondták, nem fogják lejátszani a fennmaradó meccseiket, az a különbség, hogy ők bajnokot sem avatnak, mint ahogyan senki nem fog kiesni az élvonalból.

Itthon a focisták húzták a legtovább, a március 14-15-i hétvégén még játszottak a csapatok az NB I-től az NB III-ig, ám előbb Holczer Ádám, a Paks kapusa kérte a bajnokság felfüggesztését, majd csatlakozott hozzá a labdarúgók szervezete és a klubok is, így végül az MLSZ is a szünet mellett döntött. Az úszók országos bajnokságát is lefújták, noha a szövetségi kapitány szerint ilyen körülmények között is lett volna lehetőség arra, hogy megrendezzék.

A sok visszatáncolás ellenére a kormány résnyire még mindig nyitva hagyta az ajtót, a zárt kapu itthon még mindig lehetőség lenne, a döntést pedig rábízta a szövetségekre. A sportági szervezetek ugyanakkor nem vállalják be azt a rizikót, hogy maguk a sportolók megfertőződjenek, még a közös edzések is leálltak, otthon készül mindenki, amiről elég sok videót láthattunk már az elmúlt napokban.

Jelenleg nincs olyan sportágunk, amely folytatná a küzdelmeit. És nem csak a leginkább előtérben lévőkről van szó, hanem olyanokról is – a teljesség igénye nélkül –, mint

  • bridzs,
  • íjászat,
  • pétanque,
  • lovassportok,
  • darts,
  • lábtoll-labda,
  • sznúker,
  • teke,
  • taekwondo,
  • vagy épp tollaslabda.

A döntés tökéletesen érthető. Egyfelől szurkolók nélkül, valljuk be, nem sok értelme van lejátszani a mérkőzéseket, mert a sportnak, bár elsősorban már üzlet, a romantikája még mindig az, hogy a drukkerekért van. Másfelől tényleg semmi nem garantálja, hogy játékosok nem fertőzik meg egymást egy olyan járvány esetében, amelyen sokan tünetmentesen esnek át.

Márpedig most mindenkinek az az érdeke, hogy a jelenlegi állapotnak minél előbb vége legyen. És ehhez bizony otthon kell maradni, a zárt kapu nem megoldás.

Forrás: 24.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details