2020. augusztus 11., kedd - Zsuzsanna

Hírek, elemzések

Különleges megvilágítást adott a hotel épületének

2019-12-04 485

A floridai Hollywoodban épült Hard Rock Hotel és Kaszinó látványképe olyan, mintha egy show-műsor része lenne. Az 1,4 milliárd dollárért (420 milliárd forint) épített gitár alakú épület gitárhúrjainak kialakítása egy kiskőrösi fiatalemberhez fűződik.

Ő Kovács Tamás, akit bő egy évtizede jegyeznek a nemzetközi lézershow-szakmában. A háromgyermekes családapa egy olyan feladatot oldott meg az idén, amely előtt több amerikai cég is feltette a kezét. Hogy kerül a 14 ezres kisvárosban élő szakember egy olyan üzlet közelébe, amely a szórakoztatóiparon belül a világ egyik ismert szállodaláncához kapcsolódik? Kovács Tamás kiskőrösi cégtulajdonos messziről indít.

– Amikor hatodikos általános iskolás voltam, akkor a nővérem manökenkedett. A kecskeméti Katona József Színházban lépett fel. A rendezvényen láttam lézershow-t. Akkor döntöttem el, hogy ezzel akarok foglalkozni. A kiskőrösi Wattay középiskolába jártam, gépészeti szakmát tanultam. A helyi klubokban diszkóztam. Amikor 17 éves elmúltam, megkeresett a kiskunhalasi DTD Diszkó, hogy legyek náluk fénytechnikus. Két évig ott dolgoztam, megismertem a lézertechnikájukat. Sajnos a régi nagy diszkók a válság következtében megszűntek – idézte fel a kezdeteket Kovács Tamás.

Az előző évtized nagyon jó volt, akkor a NOX Együttes lézershow-ját is a cégem állította össze. Szóval, a válság következtében a megrendelések megszűntek, én a webre felraktam a lézerberendezéseimet, amelyekre Kaliforniából érkezett megkeresés. Megvették a berendezéseket, de a vevő azt kérte, hogy dolgozzak neki, azaz készítsek lézeres bemutatóra alkalmas berendezéseket. Egy évig csak e-mailen érintkeztünk. Telefonon sem beszéltünk, mert az angoltudásom is gyenge volt, és a telefonálás drága. A partner cég hamarosan átlépett egy méretet, például egy alkalommal a Red Hot Chili Pepers-koncert lézeres show-ját végezte. A technikája megvolt, de a szellemi tudása nem követte a fejlődést. Arra kért, hogy látványterveket, műsorokat készítsek. Volt, hogy hétfőn arra ébredtem, hogy szerdán repülök az USA-ba, mert egy tízperces programot kell elkészíteni és levezényelni. A kinti partner azt mondta, hogy gondolkozzak el: küldi a jegyeket a családomnak és költözzünk ki. Kész egzisztenciát ajánlott odakint – emlékezett vissza Kovács Tamás.
 
Inkább itthon maradtam, mert Kiskőrösről is lehet a munkát végezni. Szinte ingajárattal jártam ki az USA-ba. A Hard Rock Hotels-projekt az idén keresett meg. Floridában egy gitár alakú, 135 méter magas szálloda épült fel, több mint 400 milliárd forintból. Az épület gitáralakjának a nyakát nem sikerült megtervezni. Az ugyanis legalább 80 méter magas lett volna. Klasszikus lámpával nem lehetett jól elkészíteni a húrok kivilágítását. Szétnéztek az építők a lézeres piacon. Két ismert céget kerestek meg, de azok nem oldották meg a problémát. Végül rám találtak. A kihívás nagy volt. Nappal negyven fok, óránként esik az eső, a sós levegő megeszi a szerkezetet. Hat hónappal voltunk a megnyitó előtt, amikor beesett a felkérés a Hard Rock Szállodát építtető cégtől.

Az építkezésen 113 projektvezető közül a látványért felelős vezető keresett meg, és a Lasershow Hungary International Kft.-t, amely a tulajdonom, megbízást kapott.

gitarhur

Kértek egy prototípust lézerberendezésből. A kollégáim és Karajos Pál kecskeméti fejlesztőmérnök segítségével készült el a gép. Kimentünk június 10-én néhány napra Floridába. Összeraktuk a gépet, bekapcsoltuk, és tíz perccel később jött a hívás, hogy megrendelik. A lézerrel létrehozott gitárhúr fénye lényegében kimegy a világűrbe. Október 24-én adták át a szállodát. Napi 12 órát működik a kiskőrösi berendezés. Ha egy cég minden évben fejlődik egy lépést, akkor mi hatot léptünk előre – mondta el a projektről Kovács Tamás, akinek cégében rajta kívül három alkalmazottja dolgozik. A szálloda átadása óta Sting és Madonna is fellépett ott. Az együttműködés tovább folytatódik a Hard Rock-lánccal. A gitáros épület egy franchise jellegű projekt, még több ilyet építenek a világon.

Eric Clapton gesztusával indult


Eric Clapton rockzenész annak idején a még egyetlen londoni Hard Rock Cafénak ajándékozta kedvenc gitárját.

Ez a gesztus tette le a mai Hard Rock-birodalom alapköveit.

A ma már floridai székhelyű és az ottani seminole indiánok tulajdonában levő Hard Rock International a világ 74 országában üzemeltet 185 éttermet, 27 luxusszállodát és 12 kaszinót. A Hard Rock tulajdonában van a zenei világ legnagyobb pop-rock emléktárgygyűjteménye, több mint nyolcvanezer ereklyével. A Hard Rock Hotel a floridai Hollywoodban épült. A város Florida 12. nagyvárosa, Miami szomszédságában található, lakossága 153 ezer fő.

(Forrás: baon.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Milwaukee szerszámakció!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Nem kell rágyúrni, csak lapozgatni!

Nem kell rágyúrni, csak lapozgatni!

More details
Az új MAKITA XGT család!

Az új MAKITA XGT család!

More details
Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

More details
Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

More details
Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

More details
154 éves a fővárosi állatkert

154 éves a fővárosi állatkert

More details
Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

More details
Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

More details
Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

More details