2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Az otthonok mellett a lakásirodákat, az irodákat és a hoteleket is érinti a kockázat

2019-12-04 689

Olyan komolynak látják a piacon elterjedt okos funkciókkal felruházott televíziókkal kapcsolatos veszélyt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, hogy a hatóság közleményt adott ki a témában.

Sokan talán tisztában sincsenek azzal, hogy okostévéjük van-e. Ma már a piacon lévő készülékek zöme ilyen: egy hagyományos tévé, amely képes az online kapcsolódásra, így érhetők el rajta különféle internetes szolgáltatások. A tévénézők jelentős része a tévére telepíthető programokat ritkán használja – ettől még veszélyben lehet az otthona. Az internetelérés mellett ugyanis ezek a készülékek gyakran mikrofonnal és kamerával vannak felszerelve – ez pedig így már veszélyes kombináció lehet.

Az FBI portlandi irodája által minap kiadott figyelmeztetés szerint az egyik gond, hogy akár a tévé gyártója, akár az arra telepített alkalmazások fejlesztői megfigyelhetik a tévén át a családot. Néhány éve például maga a Samsung szólt, hogy kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik az általuk gyártott okostévével rendelkeznek, és a készüléken nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció, mivel a készülék mikrofonja folyamatosan pásztázza a közelben értékelt hangokat, hogy értse a tulajdonos parancsait. Mivel a tévé hanggal történő bekapcsolására is mód van, így a készülék akkor is figyel, amikor ki van kapcsolva (készenléti állapotban van). A hangmintákat pedig távoli szerverekre küldheti el az eszköz.


Az otthonok mellett a lakásirodákat, az irodákat és a hoteleket is érint a kockázat 



© 


A Northeastern University és az Imperial College London nemrég azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple tévéi is kiadják a felhasználók bizonyos adatait harmadik fél – jellemzően műsorszolgáltató – számára.

Maguk a tévégyártók és a nagy műsorszolgáltatók ritkán keverik bele visszaélésszerű problémába saját vásárlóikat, de – figyelmeztet az FBI – elég nagy gond az, hogy a gyártók az eszközök fejlesztése során mindig nem eléggé tartják szem előtt a biztonságot. Az általuk gondatlanságból nyitva hagyott kiskapukon át a tévékészülékeket távolról elérhetik kiberbűnözők. Fontos megjegyeznünk: nem arról van szó, hogy Kínában valaki úgy ébred fel, hogy ma márpedig betör a hódmezővásárhelyi Kovács család tévéjébe. Az automatizált eszközökkel dolgozó kiberbűnözők jellemzően IP-címek és eszközök ezreinél, százezreinél próbálkoznak véletlenszerűen, hátha találnak olyat, amelynél hozzáférési jogokat szerezhetnek némi trükközéssel.

A megfelelő jogosultság birtokában többféle dolgot is tehetnek távolról a tévével. Az még csak zavaró, ha összevissza kapcsolgatják a csatornákat, változtatgatják a hangerőt. Az már eggyel rosszabb, ha nem gyerekeknek való videókat indítanak el, miközben a gyerek is tévézik. Az igazán komoly kiberbűnözők azonban a haszonszerzést tartják szem előtt, így aztán a tévé mikrofonja és kamerája segítségével titokban felvételeket készíthetnek a lakásban történő dolgokról, majd a felvételek nyilvános helyeken történő megosztásával fenyegetnek, ha a tulajdonos nem hajlandó kifizetni a tévére küldött zsarolóvírus által kiírt összeget.

Megvásárolható tévék egy elektronikai üzletben. Zavaros ügyek
© 


Az FBI emlékeztet, egy nem eléggé biztonságos tévékészülék arra is alkalmas lehet, hogy általa magára az otthoni hálózatra jussanak be kiberbűnözők, akik a routerig vagy akár a számítógépig is elmehetnek, és ott okozhatnak károkat.

Az FBI szakértői szerint a tévétulajdonosoknak érdemes utánanézniük, az ő készülékükben van-e kamera és mikrofon. Erről akár a használati utasításban találhatnak információt, akár a – a készülék dobozára, illetve a tévé hátoldalára is ragasztott címkén található – típusszám ismeretében a neten is utánakereshetnek.

Ha a kamera és a mikrofon a gyártó által adott leírás szerint kikapcsolható, akkor érdemes átgondolni, valóban használatban vannak-e a vonatkozó funkciók – például hangvezérléses csatornaváltás stb. –, és ha nem, akkor semmi értelme nincsen bekapcsolva hagyni ezeket az érzékelőket. Aki tévéjén nem kapcsolható ki a mikrofon és a kamera, vagy a szoftveres kikapcsolást még nem ítéli elégségesnek, az le is ragaszthatja őket. Ilyesmiről egyébként a Donald Trump által azóta menesztett FBI-igazgató is beszélt, arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy ragassza le a laptopján a kamerát, ő maga is így tesz.

Az FBI tájékoztatása úgy szól, hogy érdemes telepíteni a tévékészülékre érkező szoftveres frissítéseket, illetve még vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott tévégyártó odafigyel-e egyáltalán vásárlói biztonságára annyira, hogy folyamatosan javítja szoftverét és rendszeresen küld ki rá biztonsági frissítéseket.

(Forrás: hvg.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details