2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Liget: átadták a Nagyjátszóteret és a Millennium Házát

2019-10-28 1120

A látogatók szombaton birtokba vehették a Nagyjátszóteret, valamint a helyreállított Millennium Házát. A két év múlva nyíló Magyar Zene Háza Európa legjobb középülete díját nyerte el.

Már a nyitónapon telt házzal üzemel Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben. Mintegy félszáz különleges játékelem teljes kihasználtsággal működik a több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben, ahol ezentúl a hét minden napján animátorok várják a gyerekeket – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, amelyen öt bejáratot alakítottak ki.

A mintegy ötven játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként fejlesszék a gyerekek képességeit.

Hat különféle csúszda, tízfajta hinta és körhinta, négyféle forgójáték, három homokozó, hét típusú egyéni és páros rugós játék, két egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászókomplexum, tíz földbe süllyesztett trambulin, hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyerekeket.

A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt is tudnak rajtuk játszani.

A Liget Budapest Projekt keretében hét új játszótér lesz a megújuló parkban. A Vakok Kertjében már tavaly megnyílt egy speciális játékokkal felszerelt játszótér. A Nagyjátszótér mellett helyet kap egy ezer négyzetméteres terep-játszótér, amely elsősorban a nagyobb iskolások számára kínál ügyességi-mozgási lehetőségeket, például mászófalat.

mipedig

Több évtized után eredeti pompájában megnyílt a Liget legrégebbi és legdíszesebb épülete, a Millennium Háza, az egykori Olof Palme Ház is. A miniszteri biztos beszámolt arról, hogy a több ezer felújított Zsolnay-kerámiával díszített épületre, a főbejárat előtt kialakított, századfordulós hangulatot idéző Rózsakertre rengetegen kíváncsiak, akárcsak a Városliget történetét bemutató látványos, interaktív tárlatra.


A Városliget története a Millennium Házában

A Millennium Házában megnyílt kiállítás hét állomáson keresztül mutatja be a Városliget kiemelkedő szerepét Budapest fejlődésében. Virtuálisan lehet utazni a kontinensen elsőként, 1896-ban megnyitott Millenniumi földalatti vasúton, az érdeklődők felkereshetik a földalatti nevezetes megállóit.

Ferenc József császár királyi kocsijában utazva feltárul a hajdani Operaház, az Állatkert és az Artézi fürdő (azaz a Széchenyi fürdő) megálló. A Városliget története kiállítás 24 négyzetméteres pop-up könyvét "lapozgatva" megismerkedhetünk a Vajdahunyad vára, a korabeli Állatkert, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Műjégpálya történetével.

A kiállítás egyik kiemelkedő pontja a Hősök terén látható Millenniumi emlékmű egyik fő alakja, Gábriel arkangyal méretarányos mása, hiszen eddig még senkinek nem volt lehetősége a 36 méter magas oszlopon álló szoborral szemtől szembe állni.


Európa legjobb középülete lett a Magyar Zene Háza

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza. A beruházás ezzel a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült – tájékoztatott a Városliget Zrt.

Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards csütörtök éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

zen

A 2021 végén megnyíló Magyar Zene Háza – melynek tervezője a világhírű japán répítész, Sou Fujimoto – a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az új zenei ismeretterjesztő központ 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Nézze meg az alábbi videón, hogy milyen lesz!

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details