2024. április 25., csütörtök - Márk

Események

Megnyílt a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítás

416

Megnyitották a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítást kedden a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlat az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál első rendezvénye.

A Vajdahunyad várában látható vadászfegyver­ kiállításhoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A hazai múzeumokban őrzött, ritkán látható tárgyak és európai merítésű képzőművészeti alkotások bemutatásával, az ember és állat bonyolult kapcsolatának szemléltetésével közelítenek a fenntartható vadászathoz. Teret kapnak a magyarországi vadászat hagyományos módjai, a solymászat, az agarászat, az íjászat és az elöltöltő-fegyveres vadászat.

Az erdő világát stilizáló installációban helyet kapott Széchenyi István gróf elöltöltő, gyutacsos vadászpuskája, Rudolf főherceg Kirner­puskája és József Ágost főherceg ismétlő Mauser­puskája.

Láthatóak lándzsa-­ és nyílhegyek, a 15. századból származó számszeríjak, a 17-19. században készült lőportartók, solymásztáskák. A Művészet és Vadászat című képzőművészeti válogatás az európai vadászat és halászat történetének számos fejezetét, kultúrtörténeti jelentőségét mutatja be.

Az év végéig látható kiállítás a szeptember 25-én kezdődő "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál első rendezvénye.

A világkiállítást kísérő kulturális fesztivál programjában klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok is szerepelnek.
Lőrinczy György, a kulturális fesztivál kurátora a kiállításmegnyitót megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a művészetrajongókban és a vadászokban, természetvédőkben közös a szenvedély. Hozzátette: a programsorozattal megpróbálják azt az evidenciát megmutatni, hogy a vadászat, halászat, illetve a természet évezredek óta múzsája a művészeteknek.

A Vajdahunyad várában az Iparművészeti Múzeum Terítéken címmel rendez tárlatot kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival lehet találkozni, az intézmény természetfotó-kiállítása az Erzsébet téren lesz, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.

Az eseménysorozat nyitókoncertje szeptember 26-án lesz a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjaival, a kortárs zenét Dubrovay László Vadász című szimfóniája és Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca képviseli. Fellép Balázs János zongoraművész és Pusker Júlia hegedűművész is. A zárókoncerten október 13-án a Zeneakadémián Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György együttesei élén.

A kulturális fesztiválon az Akvárium Klubban világzenei koncertek lesznek, az Urániában a természethez szorosan kapcsolódó író, Fekete István és Kittenberger Kálmán életútját mutatják be.

Földes László Hobo Vadászat című lemezének színházi adaptációja a Nemzeti Színházban tekinthető meg, a Vadak ura című musical ősbemutatója október 14-én a RaM Színházban lesz.

A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber A bűvös vadász című operájából, az Erkel Színházban pedig a Giselle című balettet mutatják be.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details