2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

15. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, 2024. január 10-15.

2024-01-09 759

A világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjén idén több mint ötven produkcióban mintegy száz artista vesz részt a világ minden tájáról. A versenyprogram mellett tudományos konferenciára és kiállításmegnyitóra is sor kerül a 15. Budapest nemzetközi cirkuszfesztiválon.

"Generációkon keresztül örökölt, az emberi teljesítőképesség határtalanságában rendületlenül hívő emberfeletti akarat tudta évszázadokon keresztül életben tartani, megőrizni a cirkuszművészetet. Huszonöt évvel ezelőtt egy szakemberekből álló csoport Kristóf István vezetésével indította el a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Mély tisztelettel állunk az elődök előtt, és köszönjük minden korábbi vezető, cirkuszigazgató, artista és a cirkuszművészetért elkötelezett támogató munkáját! Csak a múlt tisztelete és elődeink érdemeinek megőrzése segíthet minket ahhoz, hogy megújítsuk, újraértelmezzük, felfrissítsük ezt a csodát, amit cirkuszművészetnek hívunk" - olvasható a Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál oldalán. 

A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál január 9-én nulladik nappal, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával kezdődik a Hippodromban. A hivatalos versenyprogram január 10-én kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val, amelyen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál artistaművészei. A show rendezői a többszörös Guinness-rekorder és Érdemes Művész Rippel Brothers - hívta fel a figyelmet a  magyarnemzet.hu.

A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az eseményen minden évben jelen vannak a legkiválóbb cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta pedig magyar gálát is tartanak a fesztiválon.

Immár hagyományosnak tekinthető tudományos programok is színesítik az eseményt, hiszen a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban komoly kutatómunka is folyik.

Az European Circus Association (Európai Cirkuszi Szövetség, ECA) 2016, 2018 és 2020 után idén már negyedik alkalommal tartja meg nemzetközi cirkuszi-szakmai-tudományos konferenciáját, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kiemelt programjaként. A január 11-én a Vajdahunyad várában megrendezendő konferencia a cirkuszi kultúra aktuális európai kérdéseit járja körül. Az ECA jóvoltából izgalmas hazai és külföldi cirkuszi gyakorlatok megismerésére és szakmai párbeszédre nyílik lehetőség több aktuális témában, mint például az állatjólét, a cirkusz kulturális elismertsége, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a felsőoktatás és a cirkuszi muzeológia. A Cirkusz, oktatás, örökség – ECA nemzetközi tudományos konferencián 9 országból 17 előadó számol be saját cirkuszkutatási eredményeiről magyar, angol, francia, orosz és német nyelven.

A konferencia bárki számára nyitott, a részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, angol, francia, német, orosz és magyar szinkrontolmácsolás biztosított.

A délelőtti szekcióban több előadásban is hangsúlyos a cirkuszi oktatás és képzés számos innovatív területének bemutatása, az óvodáskortól egészen a szakirányú egyetemi művészeti diplomákig, a közönségnek szervezett beavató és rendhagyó óráktól kezdve egészen a cirkusz által képviselt értékek pedagógiai vonatkozásaiig, mint amilyen például a felelős állattartás vagy az „audionarrált előadások”.
A konferencia délutáni szekciójának fő témája az egyre fontosabb kulturális értékmegőrzés kérdésköre. A 2003-as UNESCO egyezmény szerint kiemelten fontos közös kulturális örökségünk megőrzése és minél szélesebb körű láthatóvá tétele. Ebben fontos szerepe van a cirkusznak, Magyarország pedig az élvonalban jár az ilyen irányú kezdeményezések tekintetében: hazánk a világon az elsők között helyezte a cirkuszművészetet a nemzeti kulturális örökségek listájára.

Január 11-én szintén a Vajdahunyad várában 12 órától várható a Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója is.

A 15. Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál tárlatán először lesznek együtt láthatók a magyar artistaművész dinasztiák, különleges artista relikviák és történetek, a hazai világszám produkciók történeti dokumentumai, valamint a cirkuszi képzőművészet és filmművészet jeles alkotásai. A kiállítás találkozási lehetőséget teremt a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőivel, gyűjteményeivel és múzeumaival, egyben betekintési lehetőséget kínál a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum gyűjteményeibe és tudományos munkájába is.

https://budapestcircusfestival.hu

| Forrás: budapestcircusfestival.humagyarnemzet.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details