2024. április 28., vasárnap - Valéria

Archívum

Melyik a legfiatalabb korosztály az ingatlanpiacon? És milyen igényekkel érkeznek?

2020-03-10 620

A fiatalok már 20 éves kortól nagyobb számban jelen vannak a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor az árakkal és a minőséggel kapcsolatos elképzeléseik némileg eltérnek az idősebb korosztályétól.

Most megnéztük, hogy három eltérő helyszín esetében - a pesti kerületekben, a budai agglomerációban és a Balatonon - mi jellemző leginkább a fiatalok ingatlanvásárlási szokásaira.

A 20-25 éves korosztály jelenik meg a legfiatalabb, de már számottevő vásárlói rétegként a pesti ingatlanpiacon

- mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hasonló a helyzet az agglomerációban, így a dél-budai települések, például Érd esetében, azzal a különbséggel, hogy itt azon fiatalokkal találkozhatunk leginkább, akiknek már van egy, két, esetleg három gyerekük, vagy legalábbis tervbe van véve a baba - mutatott rá Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A balatoni ingatlanpiac viszont ilyen szempontból egy kicsit más képet mutat. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője szerint ugyanis a déli parton a legfiatalabbnak a 35-45 év közöttiek számítanak, tehát a demográfia némileg elcsúszik a középkorosztály irányába. Oka van ennek: jóval drágább ingatlanokat vásárolnak itt a “fiatalok”, mint a pesti kerületekben. Az ingatlanközvetítő szerint tipikusan 40-80 millió forinttal lépnek az ingatlanpiacra ezek vevők a Balatonon.

Ezzel szemben Pesten gyakorlatilag 30 millióig bezárólag keresgélnek lakást, ami azért jelentősen leszűkíti számukra a lehetőségeket

- derült ki Sebestyén Tamás szavaiból. Családi házakat természetesen 25-30 millióért nem kapnának, sem itt, sem a dél-budai agglomerációban, így ott 40 millió forintig bezárólag szeretnének ingatlanhoz jutni, ami azt jelenti, hogy ilyen összegért keresnek akár újépítésű ingatlanokat - de ennyiért persze nem nagyon kapnak, legfeljebb 50 millióért -, akár felújítandó házakat. Emellett még a telkek nagyon keresettek a fiatalabb vásárlók körében a dél-budai agglomerációban - hívta fela figyelmet Hártó Regina.

Kézenfekvő lehet a kérdés, hogy ez a fiatalabb korosztály miből finanszírozza az ingatlanvásárlást, hiszen megtakarítása - akár csak számottevő anyagi ereje - fiatal korukból kifolyólag még keveseknek van. Sebestyén Tamás szerint leginkább az jellemző, hogy bár ők vásárolnak, mögöttük megjelenik a szülők anyagi támogatása. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a lakás megvásárlásának teljes költségét a szülők állnák, mindenesetre beszállnak, illetve adott esetben megteremtik az önerőt egy hitelfelvételhez.

Hártó Regina még a támogatások, támogatott hitelek felhasználására is felhívta a figyelmet, mellyel gyakran élnek a fiatalabb ingatlanvásárlók. A balatoni ingatlanpiacon ugyanakkor inkább már a jó pozícióban dolgozó vagy saját céggel rendelkező ügyfelek jelennek meg vevőként, de emellett hitelfelvétellel vagy rokoni segítséggel realizálódó vételekkel is lehet találkozni - tette hozzá Krausz Gábor.

Sebestyén Tamás ugyanakkor egy fontos jellemzőre is felhívta a figyelmet a fiatal vásárlókkal kapcsolatban: jóval válogatósabbak, mint az idősebb korosztályok, és leginkább a minőségi, szépen felújított - de nem feltétlenül új vagy újszerű - ingatlanokat keresik. Az ingatlanközvetítő úgy véli, hogy a fiatalabbaknak rendkívül fontos a design, a megjelenés, az hogy megfogja őket a lakás vizuális megjelenése, miközben a középszerű, lelakott ingatlanok nem érdeklik őket.

A méreteket tekintve a pesti lakások esetében a másfél, kétszobás ingatlanokat keresik, viszont házakat nem nagyon vesznek Zuglóban vagy a XVI. kerületben. Jellemzően egyébként inkább a jó közlekedésű, belvároshoz közelebbi ingatlanok közül válogatnak, tehát vagy a 7-es vonalán, vagy az Örs Vezér terétől, illetve a 2-es metróvonal megállóitól nem túl távol keresgélnek leginkább.

Érden eközben már a nagy szobaszámú családi házakból válogatnak, tekintve, hogy a település főleg ilyeneket kínál az ingatlanvásárlóknak, és csak kis számban lakásokat. Hártó Regina felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jelentősebb igényt érzékel a nappali plusz négyszobás házak iránt, miközben a piaci kínálatban inkább nappali plusz három hálószobás ingatlanokkal találkozhatunk.

A balatoni ingatlanpiacon megint csak inkább a lakások a keresettek, természetesen a parton vagy legalábbis a part közelében. Krausz Gábor szerint a leggyakoribb, hogy kifejezetten nyaralónak, saját célra vásárolnak, de emellett azért akadnak olyanok is, akik vegyes használatban gondolkodnak: pár hetet nyaralnak benne nyáron, majd a maradék időre bérlőknek próbálják kiadni.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details