2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

Elmarad!!! Visszatér a Piano Day a Müpába 2020. március 29-én

2020-03-09 780

Magyarország kormányának döntése értelmében, a megfogalmazott iránymutatást követve a Müpa a mai naptól kezdődően – egyelőre 2020. március 31-ig – az előadásait nem tartja meg. A megvásárolt jegyeket a Müpa visszaváltja, ennek módjáról hamarosan tájékoztatjuk a közönséget. Megértésüket, együttműködésüket köszönjük.

A Piano Dayt, azaz a Zongora Napját a klasszikus, minimalista alapokon nyugvó elektroakusztikus zene egyik legkiemelkedőbb kortárs képviselője, Nils Frahm hívta életre 2015-ben, azzal a szándékkal, hogy legyen egy nap, amikor a hangszerek királynőjét ünnepli a világ.

Budapest immáron negyedik alkalommal csatlakozik a világméretű kezdeményezéshez, amelynek a tavalyi nagy siker után idén is a Müpa ad majd otthont. Március 29-én a programok sora már kora délután elkezdődik, így egész nap zongoraszó járja majd át az épületet. Az Üvegteremben és a Zászlótérben egymást váltják majd a hazai zenészek és a Magyarországon élőben soha nem hallott külföldi vendégek, este pedig egy különleges duplakoncert zárja majd a sorozatot.

Az idei Piano Day koncertjeinek sorát a modern klasszikus szcéna két jeles képviselője, Jakob Lindhagen és Sofia Nystrand, művésznevén, Vargkvint koncertje indítja majd. A Stockholmban élő és alkotó Lindhagen öt éves kora óta zenél, több hangszeren is játszik, de a filmrajongó közönség is ismerheti, hiszen számos alkotás zenéje fűződik a nevéhez. Többek közt a Cannes-ban 2017-ben a rövidfilmek közt is versenyző Push It vagy a svéd dokumentumfilmes, Ahang Bashi többszörösen díjazott, önéletrajzi ihletésű, Skörheten (Fragility) című filmjének zenéje is az ő keze munkáját dicséri.

Sofia Nystrand életében mindig fontos szerepet játszott a tenger, így nem meglepő, hogy 2019 áprilisában megjelent debütáló albumának is ez lett az egyik ihletője. A Hav címre keresztelt lemezen a zongora mellett olyan különleges hangszerek is megszólalnak, mint az éneklő fűrész, a harmónium vagy épp a citera. A két művész gyakran koncertezik együtt, gyönyörűen kiegészítve egymást a színpadon hol egyikük, hol másikuk kerül előtérbe, míg a zenésztárs a háttérbe húzódva kíséri kollégája művészetét.

PianoDay Jakob Lindhagen Vargkvint 2Jakob Lindhagen és Sofia Nystrand

Különleges koprodukcióval érkezik a Zászlótérbe vaghy és Kertész Endre, akik most először állnak együtt színpadra közös produkcióban. Vághy Tamást a Piano Day rajongói már jól ismerhetik, hiszen amellett, hogy évek óta állandó szereplője a hazai zenei életnek, 2017-ben ő hozta el először Magyarországra az eseménysorozatot és fellépőként is minden évben kiveszi a részét a zongora ünnepléséből. Ezúttal a számos formációból ismert csellóművész, Kertész Endre lesz partnere, akivel a koncert során egymásra improvizálva töltik majd meg a Zászlóteret zenével és varázslattal.

PianoDay Kertész Endre c Neményi Márton 2Kertész Endre

Aki egyszer is hallotta már Tom Adamset énekelni, az biztosan nem felejti el egyhamar az élményt. A Cambridge-ből származó zenész gyengéd falzettje egyszerre lélegzetelállító és csontig hatoló, egyedülálló misztikumú atmoszférát teremtve bárhol, ahol fellép. Adams nevét akkor ismerte meg a nagyközönség, amikor 2014-ben egy, az Una Cordát bemutató berlini eseményen önként jelentkezett kipróbálni a speciális zongorát. Mellesleg pedig megkérdezte a házigazda Nils Frahmot, nem bánja-e, ha énekel is mellé. Frahm nemhogy nem bánta, de ő maga tartotta a mikrofont az ifjú tehetségnek. Sőt, egy ponton be is szállt az improvizált minikoncertbe. A két zenész azóta is jóban van, sőt, turnéztak is együtt. Biztosak lehetünk benne, hogy Adams első budapesti fellépése is élményszámba megy majd.

Az eseménysorozat záróakkordja is hasonló izgalmakat tartogat: a Fesztivál Színházban egy duplakoncert teszi fel majd a koronát a napra, két, Magyarországon még sosem hallott előadóval. A német CEEYS duó zenéjében a csellót és a zongorát hozza közel egymáshoz és a többi elektronikus hangszerhez.

PianoDay CEEYS Klingenthal Studio by Roman Koblov 2CEEYS

A Kelet-Berlinben felnőtt testvérpár, Daniel és Sebastian Selke előszeretettel von be különleges, vintage hangszereket szerzeményeikbe, ezáltal egy semmihez sem hasonlítható dallamvilágot és hangulatot létrehozva. A zárókoncert az olasz Luca D'Albertóé, aki hazájában is csak ritkán lép fel, így Müpás koncertje még nagyobb kuriózumnak számít. Az olasz multiinstrumentalista zenész naptárja igencsak sűrű, hiszen számos film, színházi darab és művészeti kiállítás zenei aláfestése fűződik a nevéhez, miközben az Editors frontemberével, Tom Smith-szel közös lemezén is serényen ügyködik. Debütáló albuma, a 2017-ben megjelent ENDLESS hozta meg számára a hírnevet, a korong dalait később számos filmben és reklámban felhasználták. Ahogy itt, úgy a két évre rá megjelent EXILE című lemezen is minden hangszert maga szólaltatott meg, viszont utóbbinál a klasszikus hangszerek mellett hangsúlyos szerepet kapott az elektronika is. A zongora, a vonósok és a keleti ütős hangszerek mellett pedig a gong és a tibeti kvarc csengettyűk is szerephez jutnak. Müpás koncertjére egészen speciális elektro-akusztikus előadással készül, így a Piano Day zárókoncertje egyszeri és megismételhetetlen élménynek ígérkezik!

Jakob Lindhagen & Vargkvint
2020. március 29. 16:00 Üvegterem

vaghy & Kertész Endre
2020. március 29. 17:00 Zászlótér

Tom Adams
2020. március 29. 18:00 Üvegterem

CEEYS / Luca D'Alberto
2020. március 29. 20:00 Fesztivál Színház

A Piano Day programjairól bővebben: mupa.hu

(Esemény Menedzser)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details