2024. április 27., szombat - Zita

Archívum

Időutazás Hertz-módra

2018-11-20 587

hertzIdén betöltötte 100. évét a Hertz Autókölcsönző. Az ismert és népszerű cégről azonban, amely 150 országban 11500 átvételi pontot működtet, kevesen tudják, hogy magyar volt a névadója. A cég történetéről, jelenről és jövőről Oltyán Mihály operatív igazgatóval beszélgetett a turizmus.com.

A világ minden táján rendre felbukkan egy-egy híres magyar, így van ez a Hertz esetében is. Mesélne a kezdetekről?

Kevesen tudják, hogy ennek a cégnek is vannak magyar gyökerei, sőt a névadója is az. Hertz Sándor 1879. április 10-én az Osztrák-Magyar Monarchia területén született, hatéves korában vándorolt ki a család az Egyesült Államokba. Újságárusként kezdte, ekkor szembesült azzal Chicagóban, hogy sok a panasz a taxiszolgáltatásra. 40 gépkocsival elindította taxis vállalkozását, a viteldíjakat a felére csökkentette, a gépkocsivezetőket egyenruhába bújtatta, megszervezte a központi előrendelési rendszert és az autók telefonon is hívhatók lettek. Az ő nevéhez fűződik az USA városaiban ma is használatos „yellow cab” kitalálása is. Vállalkozása sikert aratott, egy év múlva már 2700 sárga taxi robogott a nagyváros utcáin.

Az akkori gépkocsik nem vették figyelembe a taxiszolgáltatás sajátosságait, ezért Hertz a saját céljaira kifejlesztett egy taxinak kiválóan alkalmas autót, ennek egy példánya a társaság Park Ridge-beli székházában ma is látható. Ezek az autók vezető nélküli bérbeadásra is alkalmasak voltak. Hertz Sándor előbb együttműködést kezdeményezett Walter Jacobs-szal, aki 1918-ban megalapította a Ford Autókölcsönzőt 12 Ford T-modellel, majd Hertz 1923-ban megvásárolta a „DrivUrSelf” rendszert, és ettől kezdve a társaság neve Hertz Autókölcsönző lett. A Hertz az idők során számos technikai szolgáltatást, technológiai újítást, szervezési intézkedést vezetett be.

Milyen számok jellemzik ma a céget?

Impozánsak. A Hertz 550 ezer autóval dolgozik 150 országban, évente 30 millió ügyfelet szolgál ki. A világon több mint 40 ezer Hertz-alkalmazott van, a rezervációs központok évi 40 millió telefonhívást és 30 millió foglalást bonyolítanak le. A bérbeadások mintegy 70%-a repülőtereken realizálódik, a Hertz piacvezető az európai repülőtereken, és ez igaz hazánk esetében is.

oltyán
Oltyán Mihály, a Hertz Autókölcsönző operatív igazgatója

Milyen sajátosságai vannak még a hazai piacnak?

Az autók átlagéletkora kevesebb, mint 4,5 hónap; 3 és 12 hónap között szoktuk cserélni az autókat. A magyarországi flottában olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a Mercedes S Class Limousine, az XC60-as Volvo, vagy egyedi igények szerint akár három Bentley.

Itthon magánszemélyek nem nagyon bérelnek autót, részben a magas áfatartalom és az akár több százezer forintos kaució miatt. A legnagyobb piaci szereplők mind a céges ügyfelekre koncentrálnak. A Hertz-nél 40 százalék a belföldi forgalom, ez a tavalyi évben 1,2 milliárd forintot jelentett, és ezt szinte teljes egészében céges bérlések tették ki.

Nekik miért éri meg?

Le tudják írni költségként, így az áfa-visszaigényléssel együtt kedvező árakat tudnak kigazdálkodni. Sokan használják a tartós bérletet is, de a legtöbben átmeneti megoldásként veszik igénybe. Például, amíg nem érkezik meg a cégvezető új autója, amit tartósan bérel vagy lízingel, 2-3 hónapig. A másik tipikus eset, ha vannak olyan kollégák, akiknek nem jár gépjármű, de időnként vidékre kell utazniuk.

Milyen kihívásokkal kell manapság szembenézniük?

Minket is érint a munkaerőválság, illetve kihívás az is, hogy globálisan egyre erősebb tendencia az elektromos autózás, az autókölcsönzőknél viszont még nagyon kevés az elektromos autó. Mi is törekszünk viszont a minél alacsonyabb károsanyag-kibocsátás elérésére, részben hibridautók üzembe állításával. A rövid, városi utazásra használható carsharing rendszerek (MOL Limo, GreenGo) kevésbé jelentenek konkurenciát, mert más céllal veszik igénybe őket.

Milyen céljaik vannak a következő 100 évre?

Szeretnénk a következő 100 évben is élen járni az innovációkban az autókölcsönzés területén, megőrizve a piacvezető pozíciót. De ne szaladjunk ennyire előre… Cél a vidéki hálózat stabilizálása, egyenletesen növekvő pályára állítása, a budapesti, a repülőtéri piacvezető pozíció megtartása mellett.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details