2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

Hány kávét iszol egy nap? 5 remek receptet is mutatunk az unalmas tejeskávén túl

2018-10-08 707

kávééA kávé szerelmesei mindig megtalálják a megfelelő alkalmat, hogy kedvenc feketéjüket becsempésszék dolgos hétköznapjaikba. Kezdve a reggeli napindítóval, majd jöhet az első 'tízórai' az irodában, a délután megkoronázásaként pedig egy frissítő frappé. A kávé és a beszélgetés mára gyakorlatilag egybeforrt, hiszen manapság nincs olyan televíziós talkshow,...

... ahol a műsorvezető asztalán ne kapna helyet egy kávésbögre is. És akkor még nem említettük a népszerű sorozatokat és filmeket, melyekben szintén ikonikus szerep jut a kávénak. Az Irish Times korábbi cikke szerint például a Jóbarátok után terjedt el világszerte a trend, hogy a barátok egy csésze kávé mellett beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat.

Noha a kávéfogyasztás kultúrája országonként, generációnként, sőt napszakonként is változik, vitathatatlan, hogy végigkíséri életünket a baráti beszélgetésektől kezdve, a romantikus randevúkon át a fontos üzleti tárgyalásokig. Van egy jó hírünk, nem kell baristának lenned, hogy kávékülönlegességeket készíthess, csak a megfelelő kávégép, és a tökéletes alapanyag kell hozzá. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a tejeskávénál jóval izgalmasabbat.

Narancsos kávékoktél

Ha szereted a kávét, időnként azonban unod az ízét, vagy csak jól esne feldobni a hétvégét a hidegben, próbáld ki a narancsos kávékoktélt! Az Ariete 1388 Caffé Retro eszpresszó kávéfőzővel olyan igazi olasz kávét készíthetsz, amit csak az olasz kávézókban lehet kapni.

Hozzávalók:

  • 3 cl narancslikőr
  • 1,5 dl kávé (a Compagnia dell’ Arabica Brasil Santos őrölt kávéja tökéletes választás)
  • ízlés szerint barna cukor

Töltsd a narancslikőr a pohárba, majd adj hozzá 1 kiskanál cukrot. Öntsd nyakon forró kávéval, és keverd az italt a cukor olvadásáig. Végül dobálj bele pár jégkockát. Sőt, ha szeretnéd, a tetejére 2-3 evőkanál tejszín is kerülhet.

kávé

Melange

Az eredeti bécsi melange, ahogy a neve is sejteti, bécsi pörkölésű kávéból készül, kávé és tej fele-fele arányú mennyei keveréke, a tetején tejhabbal. Egy kiváló automata kávéfőzővel, amihez ráadásul tejhabosító is tartozik pedig kedvenc melangod csupán gombnyomásnyira áll tőled.

Hozzávalók:

  • csoki öntet
  • 1 dkg méz
  • tejhab
  • 1 főzetnyi kávé (a Bialetti 100% Arabica édes aromájú őrölt kávéja szerintünk verhetetlen)

Tedd a mézet a pohár aljára, majd a pohár belső oldalára húzz egy csokicsíkot. Ezután töltsd meg a felgőzölt tejhabbal, és még forrón öntsd át rajta a kávét. A tetejét tejhabbal, vagy akár csokiöntettel is díszítheted.

kávé2

Sütőtökös latte

A Starbucks kedvelt kávéját, a sütőtökös, fűszeres lattét otthon is könnyedén elkészítheted. Ha van sütőtökpüréd, percek múlva kortyolhatod is az ízletes italt. Próbáld ki mandulatejjel, mellé pedig rágcsálj kekszet! Még keresed a tökéletes tejhabosítót? Ez a fantasztikus gép hideg és meleg tej készítésére is alkalmas, de akár simán a tejet is megmelegítheted benne!

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál sütőtök püré
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 csepp tetszőleges folyékony édesítőszer
  • 2 adag presszókávé (ínyenceknek kötelező kipróbálni a Cremesso Caramello kávékapszulát!)
  • csipetnyi fahéj

Serpenyőben, közepes lángon keverd ki a tejet a sütőtökpürével, vagy melegítsd mikróban maximum 45 másodpercig. Add hozzá a fűszereket és az édesítőt, öntsd csészébe, majd habosítsd fel a tejet. Végezetül öntsd a kávét egy tetszőleges pohárba vagy bögrébe, add hozzá a tejhabot vagy tejszínhabot, és hintsd meg a tetejét fahéjjal.

kávé3

Bécsi kávé, alias kapucíner

A hagyományos bécsi kávé amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: a kávé, a csokoládéöntet és a tejszínhab tökéletes kompozíciója régóta a kávéfanok kedvence, ami nemcsak isteni finom, de az elkészítése is gyerekjáték: önts 1 dkg csokiszirupot egy kisebb üvegpohárba. Főzz le egy hosszú expresszót, mondjuk ebből a fincsi Nescafé Docle Gusto fajtából, ezt öntsd rá a szirupra, végül jöhet a tejszín. A tetejét szórd meg csokireszelékkel, ha igazán stílusos szeretnél lenni. A kávé akkor lesz igazán tökéletes, ha a megfelelő gépben készül, egy modern, lekerekített formatervezésű tradicionális kotyogós kávéfőző pedig hű társad lesz a főzés során.

kávé4

Tejszínes jegeskávé

A jeges kávé egy személyben kitűnő frissítő és fáradtságűző, ami nemcsak a vízparton üldögélve és a teraszon esik jól. Számtalan fajtája elterjedt, hiszen mindenütt egy kicsit máshogy készítik. Mi ezúttal egy tejszínnel megbolondított változatot mutatunk. Mit szólnál, ha egy ultramodern Saeco automata kávéfőző készítené hozzá a kávét.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1/2 dl kávé (ha kedveled az egzotikus ízeket, kóstold meg a Gourmesso Noce di Cocco kókusz ízesítésű kávéját!)
  • 2 evőkanál cukor
  • 4-5 db jégkocka
  • 1 evőkanál instant kakaópor (elhagyható)
  • tejszínhab a tetejére

Készítsd el a kávét a megszokott módon, majd öntsd pohárba. Vigyázz: a tejnek hidegnek kell lennie! Ezután jöhet a cukor és egy alapos keverés, végül a jégkocka, a tetejére pedig tejszínhab és kakaó.((

(Forrás:www.sobors.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details