2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Zsolnay Fényfesztivál, 2017. június 30. - július 2.

2017-03-22 891

fenyfesztVilágszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre látványosabb, monumentálisabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig mindeddig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség.

Tavaly Pécsett megszületett Magyarország első fényfesztiválja, mely kuriózumnak számít az ilyen típusú rendezvények világában is. Míg a fényfesztiválok többsége téli időszakra pozicionálja magát, Pécs úttörő módon nyári időpontot választva alkotta meg programkínálatát, így a nappali és éjszakai programok egyaránt bőséges élményt nyújtanak az érdeklődők számára.

A Zsolnay Fényfesztivál idén, június 30. és július 2. között kiteljesíti koncepcióját és egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, színház, zene és újcirkusz. Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A tavalyi eseményről egy kis ízelítő:

A nagyrészt ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvény idén a város világszínvonalú koncerttermébe, a Kodály Központba is beköltözik egy produkció erejéig. A nyitókoncerten az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a megismételhetetlen látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel.

A fesztivál nyitónapjára fényfelvonulással készülnek a szervezők, a kellékek a közönség bevonásával  készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segíti majd az égbe emelkedni.

A székesegyház épülete idén is megdöbbentő élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Ez az alkotógárda idén egy gigantikus fényinstallációval is készül, egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor szintén legújabb alkotásával mutatkozik be a fesztivál közönségének.

A nyitókoncert után sem hiányzik majd a zene a fesztiválról, olyan előadókat köszönthetünk a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekar társaságával érkező Lajkó Félix, vagy a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvenc, olasz Fantomatik Orchestra is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszbotokból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára a Sienta La Cabeza fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

A fesztivál estéin ráérősen korzózhatunk a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján. A megismételhetetlen látvány megalkotásában az ország számos vetítő csapata vesz részt, általuk kel életre a több, mint 10.000 négyzetméternyi vetített felület, mely európai viszonylatban is kimagasló attrakció.

Időpont: 2017. június 30. és július 2.
Helyszín: Pécs
Információ: zsolnayfesztival.hu

A cikk megjelenését támogatta az ünnepi fények hazai és nemzetközi szakértője, a Blachere Illumination

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details