2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Határtalan napok, 2016. április 23-25.

2016-04-15 801

szinhazÁprilis 23-25. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át a Felvidék 3 művészeti ága színháza, képzőművészete és az irodalma mutatkozik be Miskolcon a Határtalan Napok rendezvénysorozaton. A 2013-ban útjára indított Határtalan napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében.

A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre – hogy egy hídfő legyen, mely összeköti a határ inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat. Új nézőpontok, új vélemények, izgalmas új látásmód érkezik a Határtalan napok fesztiválok során Miskolcra – a mindezek mélyén rejlő közös értékeink felmutatása pedig kezdeményezésünk egyik legfőbb értéke.

Idén a Komáromi Jókai Színház vendégszerepel Miskolcon. Két előadásukat is megnézheti a közönség: Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb műve, a Különös házasság mellett a Dés-Geszti-Békés által jegyzett A dzsungel könyve című musical is látható lesz Miskolcon. A határon túli képzőművészet és irodalom is képviselteti magát. František Turcsányi szlovákiai képzőművész kiállítása egész hónapban látható a Nagyszínházban, április 23-án pedig az Irodalmi Szemle felvidéki folyóirat mutatkozik be a Feledy-házban.

Szabó Máté művészeti vezető elmondta, a programsorozat célja, hogy megismertessék a miskolci közönséggel valamelyik határon túli magyar város történetét és kultúráját, különös tekintettel a város színházi és művészeti életére. – A Komáromi Jókai Színház idei bemutatói közül választottunk ki két különböző műfajú, hangulatú előadást. A Különös házasság című színmű a magyar drámairodalmat és a prózai színházat képviseli, míg a zenés műfajt A dzsungel könyve musical, amit a gyermekközönség számára is ajánlunk. A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy minél több oldaláról ismerhessék meg nézőink a vendégszínházat, annak művészeit és főbb, aktuális színházi törekvéseit – hangsúlyozta Szabó Máté. A színházi programok mellett a Felvidék kulturális és történeti értékeivel foglalkozó eseményeket is tervezünk, mint František Turcsányi szlovákiai képzőművész kiállítása a Nagyszínházban és az Irodalmi Szemle felvidéki folyóirat bemutatkozása a Feledy-házban – tette hozzá a színház művészeti vezetője.

Előadások:

MIKSZÁTH KÁLMÁM

KÜLÖNÖS HÁZASSÁG - A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka

Színmű

RENDEZŐ: VALLÓ PÉTER

Mikszáth Kálmán híres regénye, melyből Závada Pál készített nagyszerű színpadi adaptációt a 19. század első éveibe kalauzol minket. A nyári szabadságát töltő Buttler János grófot, Dőry báró arra kényszeríti, vegye feleségül a helyi plébános által megejtett lányát, így leplezve a család becsületén esett foltot. Buttler akárhogy tiltakozik, s fogadkozik, hogy ő már eljegyezte Horváth Piroskát, szomszédjuk leányát, a csábító pap összeadja őket. Így indul a történet…

Buttler pert indít a házasság érvénytelenítésére. Az ügy azonban túlnő a szereplőkön: az egyház a papi botrány leplezése, a magasabb társadalmi körök pedig a Dőry család érdekében kísérlik meg rávenni Buttlert a helyzet elfogadására. A gróf azonban kitart szándéka mellett. Ám a lefizetett tanúk ellene vallanak, s a szentszék a házasságot érvényesnek nyilvánítja… Hiába van a grófnak pénze, rangja, kapcsolatai – ez már kevés ahhoz, hogy igazságát érvényre juttathassa. „Szomorú, hogy a hadihajón – amelyet el kellett süllyesztenünk, mert rajta voltak az ellenségeink – rajta volt az ön búzája is…“ – zárja le végül az ügyet Fischer érsek.

Buttler Jánosnak ezek után nincs több választása, elfogadni a társadalom által ráerőltetett igazságtalanságot, vagy...?

Mikszáth regénye nem csupán egyházellenes vádirat, hanem arról a mechanizmusról vall nagyon pontosan, ahogy az igazság eltusolását intézik bizonyos szervek és intézmények, ahogy kéz-kezet mos alapon elferdül, eltorzul egy helyzet… Sajnos a 19. század óta ez a módszer nem sokat változott, az állami, egyházi, hatalmi összefonódásokkal szemben az egyén igazsága óhatatlanul elbukik.

DÉS LÁSZLÓ - GESZTI PÉTER - BÉKÉS PÁL

A DZSUNGEL KÖNYVE - A Komáromi Jókai Színház Vendégjátéka

Musical

RENDEZŐ: MÉHES LÁSZLÓ (JÁSZAI MARI-DÍJAS)

A dzsungel könyvének első történeteit az angol író, Rudyard Kipling (1865 - 1936) huszonkilenc évesen publikálta, még pályája elején. Ráadásul nemcsak több mint százhúsz éve íródtak e novellák, de egy azóta örökre eltűnt világhoz szóltak. Mégsem veszett el a történet az évszázad vérzivataros útvesztőjében? Hogy miért nem? Mitől lett ennyire sikeres az egyébként irodalmi Nobel-díjas szerző korai műve? A titok talán összefügg azzal a sikerrel, ami a Dés László – Geszti Péter – Békés Pál nevével fémjelzett magyar musicalt övezi. A dzsungel könyve az egyik legsikeresebb (ha nem a legsikeresebb) magyar zenés játék, ami az elmúlt évtizedekben íródott, s színpadra került.

A történet „tud” valamit. Valamit életről s halálról, az egyes „világok”, társadalmi csoportok találkozásának lehetetlenségéről, a felnőtté válás útvesztőiről. S az emberről, aki időnként állat módjára viselkedik.

És akkor még ehhez vegyük hozzá Dés László nagyszerű dalait és Geszti Péter virtuóz dalszövegeit, s a látványt (mely előadásunkban Gadus Erika és Székely László, Kossuth-díjas tervezőművészek munkáját dicséri).

Kísérőprogramok:

František Turcsányi szlovákiai képzőművész kiállítása

2016. április 13. 16:00 Nagyszínház, Emeleti társalgó. A kiállítást megnyitja Láng Eszter képzőművész. A tárlat április 30-ig látogatható, a Nagyszínház előadásai alatt.

Az Irodalmi szemle felvidéki folyóirat bemutatkozása

2016. április 23. 16:00 Feledy-ház. A Miskolci Nemzeti Színház és a Múzsák Kertje Alapítvány közös szervezésében megrendezésre kerülő irodalmi délutánon a folyóiratban résztvevő szerzők munkájából hangzanak el részletek. Meghívott vendégek: Mizser Attila pozsonyi, és Szászi Zoltán rimaszombati író, költő, illetve Hizsnyan Géza kritikus.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details