2023. december 1., péntek - Elza

Archívum

A Corvin Plaza adhat otthont az „egyesített sport” képviselői következő bemutatójának

2015-11-20 915

specialis olimpiaA Speciális Olimpián idén – 12 év után először – ismét dobogós helyet ért el a magyar csapat. A világ legnagyobb eseményeként számon tartott megmérettetésen a kosárlabda szakágban aranyérmet nyert játékosok számára azonban minden egyes edzés, gól örömünnep. Ezt kívánja bemutatni az egészséges emberek számára is Galambos Zsolt, a Speciális Olimpia kosárlabdacsapatának vezetője.

Az „egyesített sport” hirdetői a Corvin Plazában tervezik legközelebb prezentációjukat, hogy megmutassák, a játék öröme mindenkit összeköt – tudta meg az OGH Hírügynökség.

– Miben különbözik a Speciális Olimpia a hagyományostól?

– A Speciális Olimpiát értelmileg sérült fiataloknak hozták létre, jellemzően autisták, Down-szindrómások, halmozottan sérültek (értelmi, mozgás-, hallás-, stb.) vesznek benne részt. Van, akinek 3-4 fajta sérülése is van egyszerre, például értelmi, mozgás- és hallássérült is. Azonban a hátrányaik ellenére ezeknek az embereknek halmozott az odaszánásuk, hetente háromszor jönnek edzésre, úszni, kosarazni.

– Milyen tervekkel indultak neki az Olimpiának?

– Első célunk az volt, hogy egyáltalán ki tudjuk vinni a versenyzőket, előálljon az ehhez szükséges szponzor. Azon kívül az első három hely valamelyikén szerettünk volna végezni, nagyon bíztunk a csapatban. A kosárlabda, futball, és más labdajátékokban edzést nyújtó Hársfa Egyesület 25 éve nyújt segítséget a speciális foglalkozást igénylő sportolni vágyóknak. A most aranyérmet hozó sportolóink már 15 éve edzenek, küzdenek, és a Magyar Speciális Olimpia is jó helyet foglal el a nemzetközi mezőnyben. De azért meglepődtünk, és persze nagyon örültünk, hogy a végeredmény arany lett! Egy személyes kapcsolat révén pedig a Corvin Plaza beállt az ügy mögé, így az utazáshoz szükséges egymillió forintos támogatás is meglett, nagy örömünkre.

– Hogyan élték, élik meg a sikert a játékosok?

– Az idei esemény rendkívüli volt, 12 éve nem voltak aranyérmesek a fiatalok, de világszinten is nagy eredményt értek el. Különösen erős volt 2015-ben a verseny, mivel a rendezvény a kategóriájában idén a világ legnagyobb megmérettetése volt! Több mint százezer résztvevő, több millió néző volt részese a csapatunk győzelmének. A siker, egymásért küzdeni akarás óriási erővel van jelen ezekben az emberekben, győzni akarnak, és ami külön öröm, hogy úgy ünnepelnek minden gólt, találatot minden edzésen, mint az olimpián!

– Mik a további terveik?

– Egy erős, ütőképes válogatott kialakítása a célunk, minél több nemzetközi és hazai versenyen való részvétel, és persze négy év múlva megvédeni az olimpiai címüket. Emellett felszerelések vásárlása, edzőtáborok, edzőképzés, és még sok terv van, ezek megvalósításához azonban további támogatások, szponzorok is kellenek.

– Hogyan reagálnak a Speciális Olimpia sportolói és az egészséges sportolók egymásra? Tudnak akár együtt sportolni?

– Természetesen! Az úgynevezett „egyesített sport” terén komoly bázisunk van már több sportágban, nagy hagyománya van most már ennek Magyarországon. Több mint 15 éve jelen vagyunk például az Adidas street ball rendezvényein. De számos híres ember, sportoló is részt vesz a kampányaikban, prezentációs rendezvényeinken, és célunk, hogy még többeket nyerjünk meg. A versenyek lebonyolításában közreműködő ismert személyek, olimpikonok, színészek külön megsokszorozzák a siker és az öröm forrását – erről a következő, nagy nyilvánosság előtti prezentációnkat a Corvin Plazában tervezzük, neves támogatók részvételével.

Sok közös pont van az épek világával, és szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a sport, a játék öröme mindannyiunkat összeköt. Aki eljön, és megtapasztalja, milyen a sportolóink élete, hogyan dolgoznak, részesévé válik annak az örömnek, amit a játék, a siker okoz. A sérült embertársaink ugyan a segítségünkre szorulnak bizonyos dolgokban, de a szeretetük, odaadásuk, közvetlenségük feltölt bennünket. A gyermeki, tiszta szív, játékosság, egyenesség és őszinte öröm, ami árad belőlük, minket is megváltoztat… Mert a játék öröme összeköt.


Speciális Olimpia Mozgalom

A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington D.C.-ben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (N.O.B.) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. A mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít. Különleges szabályrendszerével (divízióelmélet) megteremti – az állapotuknak megfelelő körülmények között – a siker és győzelem esélyét. A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei egyaránt jelen vannak. A sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak caládtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő “civil” környezet.


A hír szerzője: OGH

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA termékbemutató

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Karácsonyház Gödöllőn

Karácsonyház Gödöllőn

More details
„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

More details
A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

More details
Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

More details
Síszezon Magyarországon

Síszezon Magyarországon

More details
Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

More details
Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

More details
Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

More details