2023. május 28., vasárnap - Emil, Csanád

Turizmus

E-bike körtúra a Gerecsében: Szelim-barlang – Vértestolna – Pes-kő

202

Verőfényes márciusi hétköznapon kisebb kerülőúton közelítettem meg az impozáns sziklaszirtjeivel csalogató Pes-kő-hegyet, némi technikás szakasszal megfűszerezett útvonalon a Szelim-barlangtól.

Alsógallát választottam túrám kiinduló- és végpontjának, így egy igazán kellemes túrát tudok nektek ajánlani, a Turul emlékművel és a Rantzinger Vince kilátóval, hogy a Gerecse eldugottabb erdein keresztül megcsodálhassátok az előbbiektől lényegesen kevésbé látogatott Peskő-hegy barlangját, látványos sziklaszirtjeit, Vértestolna érintésével.

Ha ráülök a bicajra, általában minden kispolgári gondom eltörpül az előttem tornyosuló hegy árnyékában. Így történt ezen a verőfényes keddi délutánon is. Alsógallán leszálltam a vonatról, hogy bő fél kilométert keletnek tekerve rácsatlakozzak északnyugati irányba a jól kitáblázott Bányászati Emlékek túraútvonalra. Egészen a Turul-emlékmű feletti parkolóig jó minőségű aszfalton zúgattam az elektromos Haibike CF SE mountain bikeom motorját és bütykös gumijait. Vértestolnáig itt az utolsó lehetőség feltölteni kulacsunkat, érdemes erre odafigyelni!

bicma2

A Szelim-lyukat a Turul irányából több ösvényen is meg lehet közelíteni, egyik keskenyebb, másik szélesebb. Meglepetésemre még egy ilyen kora tavaszi hétköznapon – március 21. – is látogatják kirándulók mindkét látványosságot, nem hiába.

Anonymus szerint Bánhidán verte meg Árpád vezér Szvatopluk seregét 907-ben, ennek millenniumán, 1907-ben állították az emlékművet. A Bánhidát kitárt szárnyaival védelmező vas- és alumonstrum Európa legnagyobb turulmadarat ábrázoló szobra.

A Szelim- lyuknak négy bejárata és két mennyezeti felszakadása van. Az északi bejárat 1 méter széles és 2 méter magas hasadék.
Utóbbi bejáratot közelítettem meg a barlang tetejéről lefelé vezető meredek lépcsőn. Bringám bő 80 centi széles kormánya nem bátorított fel a viszonylag keskeny lépcsősoron legurulni, a bejárat hasadéka pedig helyenként olyan keskeny, hogy rendesen feladvány volt begurítanom eme pompás eszközt. Megérte.

A barlang őskori lelőhely, több őskori kultúra leletei kerültek elő, egyes leletek arra utalnak, hogy már 80 000 éve is lakták neandervölgyi emberek.

Nem véletlen, hogy a Változó állapotok c. film egyik jelenetére emlékeztet a legnagyobb bejárat. Ezúttal volt alkalmam fotókat készíteni úgy, hogy nem háborgattuk egymást a többi kirándulóval.

Utamat a barlang tetejéről tovább folytattam a Csúcsos-hegy irányába. Ez egy helyenként meredek emelkedő, és ahol meredek, ott köves is. Megpihentem kicsit a Ranzinger Vince kilátónál, amiről azóta tudom, hogy egy valódi bányászati aknatorony. Sokáig nem haboztam, már nagyon csalogatott a Farkas-völgybe vezető piros háromszög jelzés. Az egyik keresztbe kidőlt fának támasztottam a járgányt, hogy megcsodáljam, miként borult egyszerre Fradi és Újpest színekbe az egész Gerecse az odvas keltikék virágzásának köszönhetően. Vigyázat, amilyen illatos, olyan mérgező! Egy terepfutó kolléga lazán átszökellt a fatörzs felett a völgy irányába, mire befejeztem a fotózgatást, már visszafele jött. Kérdőn néztem rá, mire ő töredelmesen bevallotta, hogy egyszerűen félúton elment a kedve, inkább megfordult. Na lássuk!

Amellett, hogy hivatalosan még mindig nem bringázhatóak turistaösvényeink, ez egy kimondottan élvezetes, haladó enduro, avagy all-mountain jellegű lejtő. A helyenként szűk ösvényen a legijesztőbb sziklás léptetőt könnyedén vettem. A lentebbi szakasz egyre meredekebb, porosabb, csúszósabb volt. Egy belógó fáktól, meg egy karószerű facsonktól szűkös helyen inkább le is szálltam. Inkább haladóknak, csak hétköznap.

A völgybe leérve megszaporodtak a télen kidőlt fák. Sajnos a Farkas-völgy még téli álmát alussza, a leleményes kirándulók
az ösvény mellett helyenként apró egérutakat hoztak létre a törzseket- ágakat- bogakat megkerülendő. A völgyből felérvén nekiindultam a Vaskapu emelkedőjének, ami jobban járhatónak bizonyult. Azért tartogatott meglepetéseket, szerencsére a látvány kárpótolt. Az itt jelölt barlangok nagyrészt Hófehérkéről és törpéiről kapták nevüket. A Vértes László barlangnál kirakott tábláról megtudtam, hogy ezeket a triászkori függőleges víznyelő mészkőbarlangokat biztonsági okokból 1978-ban lezárták. Megmásztam a szurdokvölgyet.

bicma3

A Halyagos-rét előtt rönkökből kialakított pihenőhely várja a megfáradt túrázót.

A láthatóan vadlegelőnek kialakított tisztáson próbáltam a madárdalból, méginkább az útvonalak minőségéből kikövetkeztetni, melyik útvonalat válasszam Vértestolnára lecsorogni. A térképen is ígéretes erdőgazdasági nyomvonal végig tisztának bizonyult, akadálymentesen ereszkedtem jó 150 méter szintet.

Belekukkantottam a helyi utánpótlás futballedzésébe, engem viszont a klasszikus orosz terepjáró után kötött vaskos vashenger nyűgözött le igazán. Vértestolnán áttekerve, kerítése mögül meglestem a Sváb tájházat. A község keleti végének lankás legelőjének látványa ugyancsak megfogott valamiért. Innen nem messze jobbra fordultam, természetvédelmi táblák, lilával festett Mária út, és egy sorompó jelezték: jó helyen járok. Sokáig nem maradtam a turistaúton.

Orromat és a térképet követve jutottam fel Pes-kő-hegy legtetejére.

Már út közben is lenyűgöztek a kikandikáló mohos mészkőkockák, ez a Pes-kő-barlang közelében egyre csak fokozódik. Gyalogszerrel bejártam – megcsodáltam, amit csak lehetett, noha a hegy tetején még melegítettek az utolsó napsugarak, a barlang délkeleti fekvésű teraszán már rég beesteledett.

Széles, jól járható erdészeti utakon Pes-kő aljára értem, és becsatlakoztam a korábban elhagyott Mária útba. Nagyonis lemenőben volt a Nap, ezért nem álltam meg Koldusszállásnál, pedig igazán barátságos erdészek üdvözöltek egy terepjáró platójáról! Itt hagytam el a Mária utat, hogy az erdészet bitumenútján biztosra menjek: át a M1 autópálya alatt. Az erdészeti út az 1119-es számú útba torkollik, itt jobbra vettem az irányt, még éppen alkonyati fényekben értem az alsógallai vonatállomásra.

bicma4

A túrát rásegítés nélkül, hagyományos bicajjal is jószívvel ajánlom: tartalmas, változatos, a látnivalókkal akár egész naposra kihúzható fél napos túra két keréken, távol a város zajától.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 35 km, szint: 750 méter, idő fotózással: 4 óra, nehézség: közepes
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

A cikkben szereplő Haibike CF SE elektromos kerékpárt a tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyára biztosította. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

| Forrás és fotó: bringazas.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

More details
Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

More details
Kihívás Napja, 2023. május 31.

Kihívás Napja, 2023. május 31.

More details
Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

More details
IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

More details
Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

More details
Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

More details