2023. június 6., kedd - Norbert

Turizmus

Felülnézetből a világ – 5 kilátó tavaszi kalandozásokhoz, ahol érdemes elidőzni

496

Egyre többen indulunk útnak és hagyjuk magunk mögött a várost, főleg azokon a hétvégéken, amikor a negyvennapos esőzés helyett hét ágra süt a nap, és még időnk is van felfedezni a természetet.

Aki hozzánk hasonlóan szereti a szép kilátásokat, de hirtelen nem tudja, hogy melyik irányba is induljon, vagy egyszerűen már bejárta a panorámás hegyvidéket, annak összeszedtünk 5 kilátót, ahová érdemes elkalandozni.

Naplás-tavi kilátó

felnez2

A Naplás-tó és környéke a vadregényes erdővel, a patakkal, a mögötte elterülő mezőkkel és a mocsári teknősökkel meg a kuruttyoló békákkal sokáig rejtve volt a nagyközönség elől, leginkább a XVI. és a XVII. kerület lakosai jártak ide kikapcsolódni. Az elmúlt években komoly rehabilitáción esett át a környék, ennek része a 22 méter magas kilátó is. A Robert Gutowski Architects tervezte, lucfenyőből készített kilátó koncepciójának kitalálása során figyelembe vették a helyszín adottságait, és nagyon fontos szempont volt, hogy a fák fölé magasodjon, lehetővé téve a teljes panorámás kilátást. A kilátó környékén pihenőt és sütögető-, bográcsozóhelyet is kialakítottak.

Rákosszentmihályi kilátó

felnez3

Csodás panorámákért és kilátókért általában a budai oldalra és a hegyekbe megyünk, mert sík terepen limitált a látnivalók száma, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kilátópontok Pesten is, csak azok a legtöbb esetben egészen más funkcióval épültek. Rákosszentmihály kertvárosi részén egészen meglepő látványt nyújt a kilátó, mert a Sashalom utca–Homokdomb utca–Rákóczi út által határolt terület sokkal közelebb áll az Alföld laposságához, mint a Budai-hegység emelkedő vonulataihoz. Legalábbis ez az, amit elsőre gondolunk, viszont – ahogy a kilátó előtti téren is olvasható – 147 méter magasan vagyunk, és ez már a Várhegy magasságát közelíti. A Reformátorok terén álló, 22 méter magas kilátóból a lábunk alatt terül el a város, láthatjuk az Országházat, a Szent István-bazilikát és a Várhegyet, de a budai hegyek körvonalai is szépen kirajzolódnak.

Hármashatár-hegyi Guckler-kilátó

A Hármashatár-hegy és környéke az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Budapesten, ami nemcsak különleges útvonalakat és tanösvényeket – a legújabb, szívbarát útvonalról nemrég írtunk –, hanem számtalan kilátópontot is tartogat a városból kiszakadni vágyó kirándulóknak. Az egyik ilyen a fenyőgerendákból készült, nyolcszögletű Guckler Károly-kilátó, ami a főváros egykori erdőmesteréről kapta a nevét, sőt ő volt az, aki a Hármashatár-hegy újrafásítását is elindította. A kilátóról láthatjuk az alattunk elterülő várost, de jó látási viszonyok mellett a Gellért-hegyen és a Dunán kívül a Pilist, a Cserhátot és a Mátrát is kiszúrhatjuk a távolban.

Árpád-kilátó

Azoknak, akik kimennének a természetbe, de viszonylag kevés idejük van, jó választás a Látó-hegyen felépített Árpád-kilátó, ami megjelenésében egy kicsit olyan, mintha egy középkori birodalom hátramaradt őrhelyéhez érkeztünk volna. A terméskőből és fából épült kilátóhoz kanyargó ösvényeken jutunk fel, röpke 20 perc alatt, az útvonalat pedig lehetetlen eltéveszteni, csak követni kell az Országos Kéktúra vonalát. Annak ellenére, hogy erdő veszi körbe, felérve szép kilátásban lesz részünk, hiszen a Duna hídjaira, a Gellért-hegyre és a Rózsadombra is ráláthatunk. Akinek viszont kevés a 30-40 perc természetben töltött idő, az a kilátótól indulva akár nagyobb lélegzetvételű túrákba is belevághat: eljuthatunk innen az Oroszlán-sziklához vagy – a sárga jelzést követve – az Újlaki-hegy tetejére.

Bölcső-hegyi kilátó

felnez4

A fővárosközeli hegyvidék és a körpanoráma szerelmeseinek – meg persze bárkinek – kihagyhatatlan célpont a Szentendre és Pomáz között található Bölcső-hegyi kilátó, amihez a Lajos-forrástól vezet fel ösvény. Aki kicsit hosszabb, emelkedőkben, patakokban, kis sziklákban gazdag és kalandosabb kirándulást tervezne, annak ajánlott az Anna-völgyből indítani a menetet. Az 588 méteres Bölcső-hegyről csodás körpanoráma tárul elénk, látszik a Budai-hegység, kiszúrhatjuk a Hármashatár-hegy tornyos tetejét, Dobogókőt, a Pilis-tetőt, a Prédikálószéket, sőt a Mátrát is.

| Forrás: welovebudapest.com

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Telekomosok fesztiválja ingyenes élménysorozat, 2023. június 1. - augusztus 20. 

Telekomosok fesztiválja ingyenes élménysorozat, 2023. június 1. - augusztus 20. 

More details
Tajvani üzleti fórum - 2023. június 22.

Tajvani üzleti fórum - 2023. június 22.

More details
Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

More details
Ezek Magyarország legjobb luxusszállodái

Ezek Magyarország legjobb luxusszállodái

More details
EMO-Hannover, 2023. szeptember 18-23.

EMO-Hannover, 2023. szeptember 18-23.

More details
Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál, 2023. június 4 - szeptember 14.

Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál, 2023. június 4 - szeptember 14.

More details
Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

More details
ART Piknik Pannonhalma, 2023. június 10-11.

ART Piknik Pannonhalma, 2023. június 10-11.

More details
ROCK 50 Fesztivál – 2023. június 10.

ROCK 50 Fesztivál – 2023. június 10.

More details