2021. augusztus 4., szerda - Domonkos

Turizmus

Kutyás strandok a Balatonnál és a Tisza-tónál

123

Tíz évvel ezelőtt még szinte ismeretlen fogalom volt a magyar kutyatartók számára a kutyás strand kifejezés, ám az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbbé váltak az olyan szabadvízi fürdőhelyek, ahol a két- és négylábúak szabadon fürdőzhetnek.

A „kutyás strand" kifejezés hivatalosan, a meglévő szabályozás alapján nem értelmezhető, ez csak egy, a közbeszédben elterjedt megfogalmazás, hiszen a hazai fürdőhelyek, strandok működését egy 2008-as kormányrendelet szabályozza, mely viszont egyértelműen fogalmazza meg, hogy kutyák ezeken a területeken nem tartózkodhatnak - írja a témáról szóló közleményében a Kutyabarát.hu.

Tehát a jelenlegi kutyás strandok olyan területek, melyek hivatalosan nem strandok, azonban fürdésre alkalmasak. A Balatonnál és a Tisza-tónál ezek a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont vízparti területek, ahol mindenki saját felelősségére fürödhet – természetesen az önkormányzat vagy üzemeltető szabályainak betartása mellett.

Továbbá, ugyan igény lenne még rá, hogy több kutyás fürdőzési lehetőség legyen Magyarországon, azonban ennek több akadálya is van jelenleg. Az egyik – például a Balaton-parton - a természetvédelmi területek és meglévő strandok, ahol az önkormányzatok nem tudnak már kialakítani ilyen területeket, valamint az önkormányzatok kedvezőtlen hozzáállása vagy a helyi lakók és nyaralótulajdonosok vétói. Ezeken kívül nagyon fontos, hogy az adott terület és víz megfelelő legyen emberi fürdőzésre is, hiszen egy nem ismert vízminőségű, nem ellenőrzött hely mindenki számára veszélyt jelenthet – általában ezen helyeken a „fürödni tilos" felirat is megtalálható.

Kutyás strand csakis ellenőrzött, biztonságos helyen működő, adott esetben külön szolgáltatásokat is nyújtó vízparti terület, ahol kutyák és kutyatartók is tudnak együtt fürdőzni.

További kutyás fürdőzési lehetőségek is adottak lehetnek a kutyás strandokon kívül, és bár ezeken a helyeken nem tilos ugyan a fürdőzés (pl. Duna mellékág, egyéb tavak), viszont ezek a területek ellenőrizetlenek és veszélyesek is lehetnek.

Előzmények

2016-ban hozta létre a Kutyabarát.hu a Kutyabarát Balaton projektet, mely a Balatont népszerűsíti a kutyásoknak. A projekt célja, a kutyás turizmus hazai fejlesztése és népszerűsítése.

A Kutyabarát csapat tevékenységének köszönhetően több turisztikai vállalkozás vált kutyabaráttá, de sok turisztikai látnivaló is népszerűbb lett a kutyások körében a Kutyabarát Balaton projektnek köszönhetően. Ilyen például a Szigligeti és a Sümegi Vár, a keszthelyi múzeumok nagy része, vagy akár a Festetics-kastély parkja – ezek mind kiemelt kutyabarát desztinációkká váltak az utóbbi években.

Fonyódi Kutyás Fürdetőhely

Elsőként Fonyódon történt áttörés, még 2015-ben, amikor a város vezetése felvette a kapcsolatot Sziládi-Kovács Tiborral, a Kutyabarát.hu egyik alapítójával, hogy a kijelölt területen milyen módon lehet kialakítani kutyás fürdőzési lehetőséget. Az együttműködés során 2016-ra a terület már alkalmassá vált arra, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között várja a kutyás vendégeket. A Kutyabarát.hu csapata megalkotta az azóta is érvényben lévő „kutyás strand etikettet", továbbá 2017-ben már nagyszabású, több napos rendezvényt is szervezett a Fonyódra látogató kutyabarátoknak. A strand területe 2021-ben tovább bővült.

Balatonföldvári Kutyabarát Fürdetőhely

2016-ban a balatonföldvári turisztikai egyesület megkeresése után, szintén a Kutyabarát.hu segítségével Balatonföldváron is kijelöltek egy területet a kutyás fürdőzésre. Azóta itt nem történtek fejlesztések, viszont a terület ingyenesen látogatható.

Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand

2020-ban a Kutyabarát.hu csapata saját kutyás strand üzemeltetésbe kezdett Keszthelyen. A Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand, ahol a partszakasz a tengerpartokhoz hasonlóan fokozatosan mélyül, így a kutyák számára kiváló vízbejutási lehetőséget biztosít. A keszthelyi strand ezen kívül, igazi kutyás közösségi tér is, kutya-játszótérrel, nyitott könyvtárral, társasjáték-sarokkal, vendéglátóegységgel, a környék legjobb lángosával, ahol nemcsak nyári szezonban, de szezonon kívül is több rendezvényt szerveznek. A Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand 2021-ben elnyerte a Keszthely Város Turizmusáért kitüntető címet is.

Tiszafüredi Kutyabarát Fürdőhely – Mancsos Pancsoló

Tiszafüred önkormányzata 2018-ban kereste meg szintén a Kutyabarát.hu-t azzal a céllal, hogy segítsen a Tisza-tó kutyás fürdetőhelyének kialakításában. Az együttműködés során a területi fejlesztések mellett a Mancsos Pancsoló névre keresztelt kutyás strand kommunikációs feladataiban is szerepelt vállalt a Kutyabarát.hu csapata, továbbá rendezvények szervezését is vállalta.

Balatonboglár - megvétózva

Nem mindenhol várta pozitív fogadtatás a kutyás strand ötletét. 2016-ban Balatonbogláron is szóba került egy kutyás strand létrehozása, de a helyi lakók és nyaralótulajdonosok megvétózták az egyébként már elfogadott képviselő-testületi döntést.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Augusztus 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tartalom galéria

Az év webshopja kerestetik

Az év webshopja kerestetik

More details
2022-ben visszatér a Sziget Fesztivál

2022-ben visszatér a Sziget Fesztivál

More details
A bor és a jazz ünnepe Debrecenben, 2021. augusztus 5 - 8.

A bor és a jazz ünnepe Debrecenben, 2021. augusztus 5 - 8.

More details
2022-ben visszatér a Sziget fesztivál

2022-ben visszatér a Sziget fesztivál

More details
Extrémen keveset fizetünk a fogorvosnál az EU-s átlaghoz képest

Extrémen keveset fizetünk a fogorvosnál az EU-s átlaghoz képest

More details
Szerelmes séták, romantikus kirándulások

Szerelmes séták, romantikus kirándulások

More details
Koncertsorozat indul Veszprém történelmi romjainál, 2021. augusztus 22 - szeptember 12.

Koncertsorozat indul Veszprém történelmi romjainál, 2021. augusztus 22 - szeptember 12.

More details
Hibrid lesz az idei londoni WTM, 2021. november 1 - 3.

Hibrid lesz az idei londoni WTM, 2021. november 1 - 3.

More details
Készíts ropogós hasábot édesburgonyából

Készíts ropogós hasábot édesburgonyából

More details