2024. március 29., péntek - Auguszta

Turizmus

Elsőként térdelt le, utolsónak állhat fel a MICE-ágazat

276

Budapest a Hungexpo új és megújult létesítményeivel, valamint versenyképes city support csomagokkal csábíthatja magához a megrendelőket.

A Budapest újranyit! konferencián az üzleti turizmus helyreállásának kilátásait latolgatta egy kerekasztal-beszélgetés keretében Békefi Anna, a Budapesti Kongresszusi Iroda ügyvezető igazgatója, valamint Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.

A beszélgetés moderátora, a Turizmus Akadémia szakmai vezetője, Bacsi Krisztina bevezetőjében emlékeztetett: a válság hatására a turizmuson belül a MICE-ágazat elsőként térdelt le és vélhetően utolsóként fog felállni.

Kilábalás 2024-re?

Hogy mégis mikorra várható a rendezvényturizmus globális újraindulása, arra Békefi Anna szerint legkorábban 2024-ban van esély. A szakember elmondta, hogy az Oxford Economics által készített, hamarosan publikálásra kerülő kutatás többféle szcenárióval számol, a pesszimista forgatókönyv 2026-27-re teszi az ágazat helyreállását.

Mivel minden desztináció egyszerre áll a rajtvonalhoz, intenzív verseny indul a megrendelők kegyeiért. A tavaly felállt kongresszusi iroda révén Budapest számára ez akár előnyt is jelenthet, hangsúlyozta Békefi Anna. Budapest malmára hajthatja a vizet, hogy a több ezer fős globális konferenciákat várhatóan regionális eseményekre osztják fel, és ezekért sikeresen szállhatunk versenybe.

Az a város nyerheti el ugyanakkor az események rendezési jogát, amely könnyen megközelíthető légi járatokkal és megfelelő városi támogatási csomagot is kínál.

Ganczer Gábor szerint valami már elindult a nemzetközi szövetségi piacon, de először a belföldi piac élénkülése várható. A szakember bízik benne, hogy a színházak és mozik nyitása után az üzleti rendezvények szervezése is zöld utat kap Magyarországon, ha elérjük a négymillió beoltottat. A helyzet tisztázása érdekében állásfoglalást kértek a hatóságoktól.

Lehetőséget lát abban, hogy Hungexpón megrendezett hagyományos építőipari és agrárkiállításokat regionálissá tegyék, mivel a nagy német megakiállítások megtartására jelenleg nincs esély. A piac visszaépülése szerinte is lassú lesz, 2024-re érhetjük el újra a 2019-es szintet Magyarországon – mondta.

Bevált biztonsági protokollok

Ganczer Gábor emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben és novemberben számos rendezvényt sikerült megtartani a megfelelő biztonsági szabályok mellett. Kontrollált körülmények között most is lehetne rendezvényeket tartani, most a bizalmat kell visszaépíteni – hangsúlyozta.

Békefi Anna szerint a Hungexpo fejlesztése és BUD CB felállása jelentős versenyelőnyt ad Budapestnek, ugyanakkor csak akkor leszünk vonzóak a külföldiek számára, ha jelentősen javulnak a járványügyi adatok (kikerülünk a vörös zónából), és a belépési szabályok jelentősen enyhülnek például az oltási igazolással rendelkezők számára.

Augusztusban debütál a megújult Hungexpo

A Hungexpo fejlesztése az eredeti terv szerint halad, két új csarnokot már átadtak és felújították a meglevőket is. Most a fogadóépület és a kongresszusi központ építése folyik. Augusztus elsején birtokba tudjuk venni a komplett létesítményt, az Eucharisztikus Kongresszus és a Vadászati Kiállítás alkalmával ország-világ előtt bemutathatjuk Budapest új büszkeségét. A Budapesti Kongresszusi Irodával közösen már elkezdtük külföldre kiajánlani, és jól állunk, 2022-ben sok kül- és belföldi eseményre számítunk. Az újdonság varázsa bevonzza a vendégeket – – mondta el Ganczer Gábor.

A BUD CB hamarosan újra kiadja a biztonságos rendezvénytartás szabályait összefoglaló útmutatóját, amelyet a szakmai szövetségekkel és az MTÜ-vel együttműködve harmonizáltak. Az év második felében két fontos MICE-fórumot is sikerült Budapestre csábítani, alkalmanként 200 prémium üzleti vásárló ismerheti meg kínálatunkat, benne az új konferenciaközpontot – emelte ki Békefi Anna.

Szükség lenne még egy konferenciaközpontra

Kérdésre válaszolva Ganczer Gábor elmondta, hogy örülne annak, ha megvalósulna a Müpa szomszédságában lassan 20 éve tervezett konferenciaközpont. Álláspontja szerint a Hungexpo létesítményével együtt tökéletesen ki tudnák szolgálni a piaci igényeket.

Békefi Anna szerint is óriási mérföldkő a Hungexpón jelenleg zajló fejlesztés, de az lenne az ideális, ha lenne egy 3500-400 fős plenáris teremmel rendelkező, kifejezetten kongresszusi központnak kialakított épület is a városban.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details