2021. április 21., szerda - Konrád

Turizmus

Nógrád megér egy hosszú hétvégét

90

Többnapos aktív élményígéret, ez jellemzi 2021-ben Nógrád megye turizmusát – derül ki az Innotime Hungary Kft. országos online kérdőíves kutatásából.

Bár a megye eddigi fő vonzerejének tartott Hollókő mellett az ipolytarnóci ősmaradványok, a palóc hagyományok és a várromok továbbra is a toplisták élén szerepelnek, a vulkáni tűzben született táj izgalmas geotópjai, az erdei gyalogtúrák és a palóc konyha szorosan felzárkóznak a térség élményígéreteinek versenyében - derül ki a felmérésből.

Miért szeretik a turisták a Novohrad-Nógrád Geoparkot?

2021 elején az Innotime Hungary Kft országos online kérdőíves kutatást készített annak a feltérképezésére, hogyan változott az érdeklődés a Nógrád megye keleti részén található Novohrad-Nógrád Geopark turisztikai kínálata iránt a pandémia hatására. A felmérésben összesen 1037 fő vett részt.

Bár a nemzetközi gyakorlatok azt igazolják, hogy a geoturizmus felértékelődik az utazási motivációk versenyében, ráadásul az UNESCO általi elismerés globális minőségbiztosítási garanciát is jelent, a felmérésben részt vevő válaszadók csupán egyharmada tudta definiálni, mi egy geopark.

Nógrád = ?

Önnek mi jut elsőként eszébe Nógrád megyéről? – tette fel a kutatás a kérdést. Ismertségben Hollókő továbbra is verhetetlen. A válaszadók 58%-a rangsorolta első helyre a települést. Második-harmadik helyen a várakat, várromokat (44%), illetve a palóc hagyományokat (38%) említették a kitöltők.

Korosztályonként már árnyaltabb, kinek miért vonzó a térség. Abban minden korosztály egyetért, hogy Hollókőt fel kell keresni, azonban Ipolytarnóc a 26 év alatti korosztály TOP5 listájában már nem szerepel; Mátraverebély-Szentkút pedig csak a 60 év felettiek bakancslistájára került fel. Életkortól függetlenül további vonzerőként említették még Szécsényt és Salgótarjánt (Eresztvénnyel és Salgóbányával).

Egy napos turistából szállóvendégek

A térség a koronavírus járvány előtt nagyrészt egynapos kirándulási helyszín volt. Ez a trend 2021-ben várhatóan megfordul, és a pandémiát követő újranyitás után növekedni fog a hosszú hétvégére érkező vendégek száma. A felmérés szerint az egy napos programot tervezők száma 38%-ról 24%-ra csökkent, míg a hosszú hétvégés programot tervezők aránya 36%-ról 61%-ra nőtt azok körében, akik már tudják, hová mennek idén pihenni.

A fiatalok kedvelt úti céljává válhat Nógrád

Kiderült, a hosszú hétvégék nógrádi programjai a 18-25 év közötti fiatalok körében a legnépszerűbbek. A válaszadók több mint fele tervez minimum egy alkalommal két-három napot eltölteni a térségben. Ez a vendégkör azért is fontos a helyi turizmus számára, mivel azokat a szállástípusokat preferálják, amiben a geopark bővelkedik: a falusi turizmus szolgáltatásait a válaszadók 36%-a választaná, a többiek panzióban vagy szállodában szállnának meg. A 26-40 év közötti korosztály is hasonló rangsort állított fel. 40 év felettiek vendégházak helyett leginkább panziókban pihennének.

40 alatt a gyalogtúrák, 40 felett a várak jelentik a legfőbb vonzerőt

A geoparki területre érkezők többsége (amellett, hogy Hollókő kínálatát a válaszadók 80%-a nem szeretné kihagyni) aktív pihenésre vágyik. A 18-40 év közöttiek 40%-a kerékpárra is pattanna, de sokkal szívesebben gyalogtúrázik. A 40 év felettiek a várakhoz kapcsolódó programokat, túrákat keresik elsődlegesen (60 év alatt a válaszadók 61%-a, a 60 év felettiek esetében 50%-a). Igény van a szervezett geotúrákra is: a 18-25 év közötti válaszadók 57%-a, a 26-40 év közöttiek 44%-a, a 41-60 év közöttiek 45%-a venne részt idén ilyen programokon, ha a pandémiás helyzet megengedi.

Vonzerő a helyi termék és gasztronómiai kínálat

A legfiatalabb – már önállóan utazó korosztály – számára meghatározó utazási motivációt jelent a helyi adottságok megélése, kipróbálása. A 25 év alattiak körében rendkívül népszerűek a gasztronómiai programok – a fiatal válaszadók 52%-a utazna a térségbe a palóc gasztrokínálat miatt. De a 26-60 év közöttiek közel felének és a 60 felettiek 39%-ának is kedvére van ez a program, csakúgy mint a helyi alapanyagokat, kézműves termékeket bemutató termelői napok is.

A pandémia miatti bizonytalan helyzet átrendezte, átrendezi az utazási preferenciákat. A turisták a biztonságos kikapcsolódást keresik, ehhez Nógád megye versenyképes adottságokkal bír. Megfelelő marketingtevékenység mellett Nógrád megjelenhet hazánk turisztikai térképén - állapítják meg végezetül a kutatás készítői.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja: A BETA muskétások!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Nőtt a kereslet az az építőanyagokra az otthonfelújítás miatt

Nőtt a kereslet az az építőanyagokra az otthonfelújítás miatt

More details
Kudarcok és váratlan helyzetek kezelése, 2021. május 19.

Kudarcok és váratlan helyzetek kezelése, 2021. május 19.

More details
Ingyenesen, virtuális vezetéssel lehet megnézni az Országházat

Ingyenesen, virtuális vezetéssel lehet megnézni az Országházat

More details
Csapó László az Accent Hotels új központi értékesítési vezetője

Csapó László az Accent Hotels új központi értékesítési vezetője

More details
A szállodaszövetség üdvözli az adókedvezményekre vonatkozó javaslatot

A szállodaszövetség üdvözli az adókedvezményekre vonatkozó javaslatot

More details
Vízi élménypark várja majd a gyerekeket Gyulán

Vízi élménypark várja majd a gyerekeket Gyulán

More details
Magyar bor nyert aranyat Moszkvában

Magyar bor nyert aranyat Moszkvában

More details
Már a lakosság harmada készül nyaralásra

Már a lakosság harmada készül nyaralásra

More details
Fejlesztésekkel és optimizmussal készül az Accent a közelgő nyitásra

Fejlesztésekkel és optimizmussal készül az Accent a közelgő nyitásra

More details