2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

ECTAA: 13 országgal szemben oldják fel az utazási korlátozásokat!

520

Az ECTAA az utazási korlátozások átgondoltabb és harmonizált kezelésére szólítja fel a tagállamokat a turizmusba és utazásba vetett bizalom visszaépítése érdekében.

Annak ellenére, hogy többkörös tárgyalások után megállapodás született arról, mely országok irányába szüntetik meg az EU országok az utazási korlátozásokat, az ECTAA (Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete) sajnálatára az egyes tagországok továbbra is egyéni elbírálás alapján oldhatják fel az egyes országok tilalmát a kiadott listából. Ennek eredménye az utazási korlátozások különbözősége Európa-szerte, mely egyaránt összezavarja az utazókat és utaztatókat - tájékoztatott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége az ECTAA közleménye alapján.

Az Európai Bizottság július 16-án kiadott egy "fehér listát", mely azon országokat sorolja fel, melyekkel szemben az unió javasolja az utazási korlátozások feloldását az ottani járványügyi helyzetet, az előírások betartását gazdasági és társadalmi megfontolásokat is figyelembe véve. A június 30-i listáról két országot, Szerbiát és Montenegrót töröltek, új ország nem került fel rá.

Az ECTAA sajnálja, hogy a megállapodás ellenére a tagországok nem egységesen alkalmazzák az ajánlott listát. Néhány tagállam továbbra is tiltólistán tart országokat és ezekre az országokra továbbra is mint utazásra nem javasolt országra hívják fel a lakosság figyelmét.

Természetes pedig, hogy amennyiben egy tagállam úgy véli, a fehér listán szereplő ország lakossága beutazhat Európába, akkor az európai utazók is biztonsággal utazhatnak abba a országba.

Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke szerint: "Az országok eltérő utazási tanácsai ugyanazon desztinációra vonatkozóan összezavarják az utasokat és gátolják a turizmus újraindulását. Az utazási korlátozások feloldásában és az utazási tanácsok publikálásában egységesebbnek kell lenni."

Az ECTAA azt is sajnálatosnak tartja, hogy sok ország teljes országokra ad ki utazási tiltást, annak ellenére, hogy az egyes problémás országrészek jól elhatárolhatók. Az utazási tanácsoknak ki kellene terjednie az országok egyes földrajzi területein tapasztalható problémákra, ezt lehetőleg térképpel alátámasztva.

tunez

Pawel Newiadomski összegzése szerint: "A kaotikus döntéseket mellőzni kell és fontos, hogy tudományos alapon közelítsük meg a korlátozások felfüggesztését annak érdekében, hogy a turizmusba vetett bizalom újra felépüljön. A jelszó: Az utazási korlátozások megfelelő kezelése."

A július 16-i javaslat szerint az utazási korlátozások feloldását javasolják az alábbi országokra: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, Kina, a viszonyosság elve alapján.

Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosait uniós lakosokként ajánlja kezelni az EU a beutazással kapcsolatban.

A fel nem sorolt 3. országok utazási korlátozásainak feloldását nem javasolja az EU bizottsága további egyeztetésig. A listát 2 hetente ellenőrzik és frissítik, de a járványhelyzet romlása, illetve javulása esetén azonnal módosítják.

A listák felülvizsgálatának kritériumai:

- járványügyi helyzet és az előírások betartása, például a szükséges távolságtartás, illetve gazdasági és társadalmi megfontolások.

A járványügyi helyzet mérőszámai:

- 14 nap alatt újabb megbetegedések száma - 100 000 lakosra vetítve mennyire közelít az adat az EU átlaghoz

- állandó vagy növekvő tendenciát mutat-e az új megbetegedések száma az előző 14 naphoz viszonyítva

- jelentések a tesztelések számáról, a megbetegedések lekövetéséről, gyógykezelésekről, megbízható adatszolgáltatásról.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details