2024. március 19., kedd - József

Turizmus

Itt a nyár – szerethető kerthelyiségek, ahol árnyas fák alatt bújhatsz el a hőség elől

2127

A hosszú bezártság és az esős június után végre itt a nyár – az idei szezon legkedvesebb kerthelyiségeit mutatjuk most meg, ahol el lehet bújni a város zaja elől.

Moné Garden

A kapucínusok egykori kolostorából készült hotelhez és étteremhez tartozó Moné Garden egy külön entitásnak számít a komplexumban. A magas kőfallal körülvett hangulatos kertben remek italokkal és igényes grill-, valamint BBQ-ételekkel várnak minket, a húsoktól a halon át egészen a vegafogásokig. Ha napközben szeretnénk elbújni a világ elől, akkor az igényes heti menüjüket is elfogyaszthatjuk a kertben, sőt múlt hét óta reggelizni is lehet a borostyánnal benőtt falak alatt.

Csendes Társ

csendestars

Igazi belvárosi oázis a Károly kert tőszomszédságában, a nagy testvér, a Csendes mellett. Még a legmelegebb nyári napokon is kellemes hűvösben ücsöröghetünk az árnyas fák alatt egy munka utáni, barátnős borozásra vagy kora esti randira is tökéletes. Ahhoz képest, hogy a hely maga nem túl nagy, meglepően széles borlapjuk van, és néhány finom falatra is zámíthatunk, ha ide térünk be hűsölni. Napközben az árnyas fák, este a a romantikus gyertyafény miatt erősen ajánlott!

A Kert Bisztró

Pesten kevés az említésre méltó kerthelyiség, de Zuglóban a Thököly úton találjuk az elég egyértelmű nevet viselő A Kert Bisztrót, amely egy letisztult, rendezett, nyugodt kis menedék a hangos pesti oldalon. Az egykori borház helyén a tulajdonosok fiatalos, igényes éttermet hoztak létre trükkös, talán leginkább a fine bisztró műfajába illeszthető, ennek ellenére megfizethető fogásokkal, változatos grillétlappal és business lunch ebédmenü-ajánlattal. A szomszéd udvarokból százéves fák szegélyezik a kertet, ahol vakítóan zöld a fű, és a legnagyobb melegben is kellemes hűvös fogad.

Haris Park – Bobo Restaurant

haris

A 2019-re megszületett a Haris Park egy multifunkcionális rendezvénykomplexum sokszínű étteremmel, elegáns bárral, pompás parkkal, mi több, egy olyan bálteremmel, ahol egykoron Sissi is keringőzött. A rengeteg lehetőség között az egyik leghivogatóbb a Bobo kertje, amely az nyüzsgő Széll Kálmán tértől egy rövid sétára található. Az étterem kerthelyisége főleg ebédre és vacsorára alkalmas, de rendeznek tematikus esteket is, gin- és borbemutatókkal, irodalmi estekkel, jógaórákkal – vagy éppen pop up piknikkel.

Ha vacsorázni érkezünk, akkor a könnyed, alapvetően hazai kedvencekre épülő, nemzetközi konyhára is kitekintő erős étlappal várnak minket, valamint igényes itallappal, és rendkívüli gonddal összeállítot borlappal, melyen hazai kis pincészetek tételei éppúgy megtalálhatóak, mint a nemzetközi borok.

Pagony

pagonyy

A magyarok híresek a kreativitásukról, és a Pagony létrejötte ennek az egyik találó megnyilvánulása. Miért is ne lehetne a Gellért fürdő egykori, használaton kívüli gyerekfürdőjéből bisztró? Az elszeparált boxokként szolgáló pancsolókba asztalokat és székeket állítottak fel, amelyeknél reggelit, ebédet, vacsorát, limonádét, kávét és cseh söröket szolgálnak fel mesebeli környezetben. Kánikulában különösen ajánlott, a Gellért-hegy lankáin ugyanis egy-két fokkal mindig hűvösebb van, mint a forró belvárosban. Nem csak randira vagy baráti iszogatásra alkalmas, gyerekekkel is érdemes ide foglalni.

Czakó Kert

A budai lankák között elbújva, a Tabán egyik legrégebbi épületében, egy teljesen átalakított és modern elemekkel ötvözött parasztház udvarán találjuk a Czakó Kertet. A rusztikus hangulatot eltolható üvegfalak és fémből készült építészeti elemek dobják fel, és működik itt cukrászat és szezonális fogásokat felszolgáló bisztró is. Szombatonként termelői vásárrá alakul az udvar, ahol kistermelőktől, biogazdaságokból származó portékákat vásárolhatunk.

Massolit Books & Café

A belváros talán legtitkosabb kertje a Massolité. Egy kávézó és egy könyvesbolt pazar fúziója, amely rámutat mennyire zöld városban is élhetnénk, ha közös, nagy kerttel lennének a bérházak összekapcsolva, mint ahogy a 70-es években a városfejlesztők elképzelték, vagy ahogy Berlinben meg is valósították. A környező újabb házak udvarát ugyanis nem sok minden választja el, így a Massolit kertjébe egy csésze kávéval vagy könyvvel kiülve meglepően nagy zöld oázisban találhatjuk magunkat.

Majorka

majorka

A Városmajor kapujában álló egykori trafóházban (és körülötte) működik Bel-Buda egyik legkedveltebb kocsmája, a Majorka. Nyáron a kinti fák árnyékában iszogathatunk, miközben nyikorogva el-elhalad a fogaskerekű. Vidám lampionok szórják a fényt a murvás földre, meccsnapokon pedig kivetítő is van. Az italokat – nem meglepően – budai árakon mérik, viszont a sült krumpli vagy a Buffalo csirkeszárnyak jutányos kísérők. Ideális, könnyed indítása lehet bármelyik estének, vagy csak beülni délután egy kávéra.

Budapest Garden

Az egykori Görzenál helyén nyitott Budapest Garden igazi szabadidős komplexum, ahol lazán eltölthetünk pár órát, de akár egy egész hétvégét is, hiszen a food trucktól kezdve az italokon át a legkülönbözőbb sporolási lehetőségekig mindent megtalálunk egy helyen – sőt, időnként még ingyenes kertmozivá is átalakul a nappal izgalmas meccseknek helyet adó röplabdapálya. A helyen több különböző tematikájú pultot találunk, attól függően, hogy a sör-fröccs, esetleg a koktél vonalon maradnánk, ha enni szeretnénk, akkor is több lehetőségünk van, a Gardenen belül a Deep Burger hamburgereivel csillapíthatjuk az éhségünket, de empanadázhatunk is, a hely előtt pedig több különböző food truck áll, ahol pizzát, rántott csirkét, vagy éppen fagyit szerezhetünk be.

A Budapest Gardenben egyébként mi magunk is főzhetünk – van bérelhető bogrács és grillfelszerelést is biztosítanak, így saját kert híján itt csaphatunk egy jó kis kerti murit. Akik aktívan töltene egy délutánt, az választhat a focipálya, a röpipálya vagy a biciklipálya közül.

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Az 1902-ben alapított, nagy múltú és patinás budai vendéglő, hangulatos kerthelyiséggel és tágas, elegáns belső térrel, gyakran cserélődő, szezonális étlappal vár mindenkit, aki a belvárostól kicsit távolabb is szívesen kizarándolkol. Bár alapos és igényes rövid és borkínálatuk is van, elsősorban étteremről beszélünk, így főleg akkor jó választás, ha kicsit kiszakadnánk a belső kerületekből. Az étlapjuk alapvetően magyaros, de jó pár nemzetközi konyha által inspirált fogást is találunk rajta.

Jardinette

jar

A Farkasréti temetővel szembeni étteremnek a neve is utal a vonzó körítésre, a jardin franciául ugyanis kertet jelent. A páfrányokkal, babérsommal, hortenziákkal, kék szarkalábakkal, korallberkenyével és kecskerágóval gazdagított, buja zöld kertet gyönyörű ősfák árnyékolják be nyáron. A kert szerepét ősztől hangulatos, üvegfalú télikert veszi át, ahol továbbra is úgy érezhetjük, mintha a szabad ég alatt ebédelnénk. A konyha alapvetően kifinomult magyaros, de a szezonális grillétlapról cevapot és mézes-mustáros sült lazacot is kérhetünk.

KisBécs

A Királyhágó térhez közeli KisBécs egy osztrák borokra szakosodott szaküzlet és egy reggeliző nagyon szerethető fúziója. Apró kerthelyiségében a délelőtt remek reggelikkel, dél után kiváló borokkal és igényes szendvicsekkel, ötletes salátákkal és borkorcsolyákkal várnak minket. Bár csak pár percre van a Déli Pályaudvartól, a XII. kerület egyik csöndes mellékutcájára nyílik a kert, így a nyugalom is garantált a jó borok és a finom falatok mellé.

Kéhli Vendéglő

kehli

Kevés étvágygerjesztőbb jelenet létezik a magyar filmtörténetben, mint mikor a Szindbád című filmben Latinovits Zoltán velőscsontot eszik. Az ínycsiklandó lakomák Krúdy Gyula színes és kifejező alkotásainak visszatérő motívumai, és az író maga is szívesen és rendszeresen hódolt az étel, az ital és a szebbik nem nyújtotta élvezeteknek, méghozzá az óbudai Kéhli vendéglőben. A Kéhli étlapján máig megtalálható több hagyományos magyar étel, amelyet Szindbád is nagy kedvvel habzsolt, a falakat pedig Krúdy ékesszóló sorai díszítik, a kicsike belső kert pedig varázslatos, Krúdy világához hasonlatos hangulattal bír.

Grandio

grandio

A VII. kerületi Grandio a Nagy Diófa utcában kapott helyet dzsungelszerű növényzettel és természetközeli hangulattal. Ha szeretnénk kicsit visszamenni a késő kamaszkorba, vagy hiányzik az egyetemi évek hangulata, akkor a Grandio a tökéletes választás. Nem itt fogjuk megkóstolni a legújabb natúrborokat, és kézműves gineket, de ha csak egy pohár csapolt sörre és egy jóféle burgerre vagy quesadillára vágyunk egy hangulatos belvárosi kertben, akkor itt a helyünk.

Alessio

Olasz és házias – sokunk kedvenc szókapcsolata, ami az ételeket illeti. Az Alessio 10 éve nyitott Pasaréten abszolút vendégközpontú szemlélettel, családias hangulattal, és egy kedves kerthelyiséggel. Az eredeti olasz konyhát életre keltve az ételek mind kifogástalan alapanyagokkal készülnek, frissen. Tésztáik helyben készülnek, pizzáik pedig eredeti olasz alapanyagokból, gluténmentes változatban is. Friss halak, rákok, egész polip, bárány és borjúmáj színesíti az étlapot. A szemrevaló borválaszték nagyrészt magyar, és különleges, kézműves borászok nedűit is fellelhetjük köztük. A terasz árnyas, és csendes, az étteremben négylábú társad is szívesen látják.
WLB tipp: ikonikus ételük a sistergős csilis rák, és kihagyhatatlan a calamari fritti!

VakVarjú Beach Bistro – Kopaszi-gát

kopi

Vízközelben mindig jobban bírjuk, ha tombol a nyár – a Kopaszi-gát pedig amúgy is egy a város egyik legkellemesebb pontja, ha kifeküdnénk egy kicsit napozni, tollasoznánk vagy bicikliznénk egyet a zöldben. A VakVarjú Beach, ahogy a neve is mutatja, a strandhangulatot kívánja közvetíteni, így az étlap is ehez igazodik – a múltidéző retróságok által inspirált fogások ugyanúgy megtalálhatóak, mint a hamburger vagy a csevap. Kísérőnek kérhetünk házi limonádét, frissítő szörpöket vagy klasszikus koktélokat is, de kiemelten széles a gin-tonik kínálat is.

(Forrás: welovebudapest.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details