2024. július 13., szombat - Jenő

Turizmus

Bezárt a világ legrégebben nyitva tartó étterme is

693

A Guinness Rekordok Könyve a madridi Sobrino de Botínt a legrégebb óta folyamatosan nyitva tartó étteremként tartja számon. Megtörve a csaknem három évszázados rekordot, a koronavírus miatt a patinás vendéglátóhely is bezárni kényszerü

Az étterem eredeti nevén – Casa Botín – 1725-ben nyitott ki a spanyol főváros központjában, a Plaza Mayor közelében. Tulajdonosai még az ország történelmének nehéz időszakában, a spanyol polgárháború idején sem zárták kulcsra a ház ajtaját.

A sült malac és bárány miatt a madridiak, valamint a külföldi és hazai turisták által különösen kedvelt, muzeálisnak mondható étterem most sajnálattal közölte honlapján, hogy kénytelen szüneteltetni vendégei fogadását a kritikussá vált, az egész országot súlyosan érintő járványhelyzet miatt. A tulajdonos, Antonio González bizakodik, hogy a vészterhes időszak elmúltával hamarosan újra fogadhatja vendégeit. Egy nyilatkozata szerint étterme fatüzelésű kemencéjét – ahol a malacot és a bárányt sütik – a bezárás ellenére is folyamatosan fűtik, hogy ne veszítse el hőmérsékletét, készen álljon, amikor újból kinyithatnak.

A régi nevét megőrző Cuchilleros (Késesek) utcájában található Sobrino de Botínt a francia Jean Botín és felesége alapította, majd unokaöccse Cándido Remis örökölte, ekkor változott meg Casa Botínról a neve a ma is használatosra – a sobrino jelentése: unokaöcs. A 20. század kezdetétől a González család tulajdonában van a Botín, s ma is ők üzemeltetik jellegzetes kasztíliai és madridi konyhával. Az ott megforduló hírességek között Francisco Goya – a képzőművészeti akadémiára való felvételéig pincér volt az étteremben – és Ernest Hemingway nevét említik leggyakrabban. Érdemes megjegyezni, a Sobrino de Botínt a Forbes magazin az első három madridi étterem között ajánlja a külföldieknek, amit feltétlen fel kell keresniük.

Jellemző ezekben a hetekben, hogy az egész spanyol, katalán és baszk vendéglátóipar nagyon jelentős veszteséggel számol az országot megbénító járvány miatt. Éppen a hagyományos, sokakat vonzó gasztronómiai fesztivál, a calçotada idején kezdett rohamosan terjedni a koronavírus. A főként katalóniai kulináris esemény egy finom hagymafajtához a calçothoz kötődik, amelyet nagy mennyiségben parázson grilleznek, majd romesco szósszal fogyasztanak, amit „Katalónia pestójának” neveznek. A hagymának szentelt fesztivál népszerű közösségi és családi ünnep, s egyben nagy idegenforgalmi vonzereje van, elmaradása nemcsak az éttermeket, de a calçot termelőit is jelentősen érinti, sokmilliós veszteséget okozva.

Szintén nagy spanyol hagyomány a Mona de Pascuá, a Spanyolországban évszázadok óta nagy körültekintéssel készített húsvéti édességféle. Van, ahol foszlós bélű, színes cukorkákkal díszített kalácsként, másutt látványos ünnepi tortaként kerül terítékre, de készítik különböző csokifigurákból is ünnepi ajándékként. A monák készítésére külön szakosodik az édességipar, a cukrászatok és számtalan pékség is.

Tekintettel arra, hogy Spanyolország a koronavírus járvány miatt az egyik legérintettebb ország, ahol már több ezren vesztették az életüket, az ünneplés és ajándékozás időszerűségét is sokan megkérdőjelezik. Viszont sokan vannak, azok is, akik az ünnep meghittségéhez és a szokásokhoz továbbra is ragaszkodnak, s a járvány gazdasági hatásait is csökkenteni kívánják.

Ennek érdekében születnek új kezdeményezések a Facebookon és Instagramon keresztül, ehhez egyre több cukrászműhely és pékség csatlakozik. A kezdeményezők közé tartozik a barcelonai Rodellas cukrászda tulajdonosa, Marc Rodellas, aki kampányt indított annak érdekében, hogy a családok és a gyerekek a húsvéti Mona de Pascuákhoz juthassanak: az interneten keresztül kiválasztott monát otthonukba szállítják az egészségügyi hatóságok által meghatározott előírások betartásával.

(Forrás: hvg.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Libegők éjszakája, 2024. július 13.

Libegők éjszakája, 2024. július 13.

More details
Cirkuszok éjszakája,  2024. július 11-13

Cirkuszok éjszakája, 2024. július 11-13

More details
Klassz a pARTon! 2024. július 12-30.

Klassz a pARTon! 2024. július 12-30.

More details
Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

More details
Vár a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

Vár a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

More details
LEGO: magyar fotós keltette életre az Artemis missziót

LEGO: magyar fotós keltette életre az Artemis missziót

More details
Új nyelvtanulási módszer hódíthatja meg a világot

Új nyelvtanulási módszer hódíthatja meg a világot

More details
Balaton Beer Weekend, július 12-14.

Balaton Beer Weekend, július 12-14.

More details