2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Szálláshellyé alakítják a borospincéket a Vasi Hegyháton

720

A bor tematikája köré épül, és a helyi apróparcellás szőlőtermelés és picekultúra hagyományait alakítja turisztikai attrakcióvá a Vasi Hegyhát-Rábamente térség és az osztrák Weinidylle Natúrpark közös, határon átnyúló projektje, melyről az Utazás kiállításon részletesen beszámolt a két régió.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a sajtótájékoztatón, melyen elmondta: a minisztérium évekkel ezelőtt programot indított a szőlőhegyi kultúra megmentésére, 450 pályázatot támogattak összesen 5 milliárd forint értékben. Ebből zömmel a szőlőhegyi pincék, présházak infrastrukturális fejlesztését (víz, villany stb.). Szintén kiemelte, hogy a térség kiváló adottságokkal bír a hagyományos magyar szőlő- és gyümölcsfajták termesztésére, örömteli, hogy a régióban sokan fáradoznak ezek megmentésén.

A nyugat-magyarországi és a burgenlandi határrégió dombvidékein egyaránt megtalálhatók idilli kis szőlőhegyek és azok présházai, pincécskéi (németül Kellerstöckl), melyek a gazdasági szerepük mellett a közösségi élet és a rekreáció helyszínei voltak már évszázadok óta. A szőlőhegyek világa, ahogy az egész vidéki élet is, átalakulóban van, de a mai ember számára is tartogatnak lehetőségeket ezek a különleges életterek.

Határon átnyúló együttműködés

Az Interreg V-A Ausztria–Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló, A tradicionális, tájképet meghatározó borospincék fenntartása a fenntartható turizmusba való beillesztés segítségével című projekt tartalmát is ezek a szőlőhegyi életterek adják.

Az itt fellelhető épületek közül számos építészetileg is különleges és védelemre méltó, kiemelkedő értéket képviselnek a régió kulturális és turisztikai egyediségének szempontjából.

A projekt azt a folyamatot kívánja elindítani, illetve élénkíteni, hogy

azon pincécskék megőrzése, amelyek már nem az eredeti funkciójukat látják el a szőlőtermesztés és a borászat területén, hangulatos, egyedi szálláshelyekké váljanak, így bekapcsolódva a térség turizmusába.

vasi2A sajtótájékoztató résztvevői magyar és osztrák oldalról

A turizmusban tapasztalható trendek alapján megfigyelhető, hogy a turisták keresik az egyedi, élményalapú szolgáltatásokat, az autentikus szálláshelyeket, ahol átélhetik a helyiek mindennapjait, megismerhetik az ott élők hagyományait.

Ehhez nagyon jó adottságokkal rendelkezik a magyar oldalon a Vasi Hegyhát-Rábamente térsége és az osztrák oldalon a Weinidylle Natúrpark. Ezt a lehetőséget tovább tudja majd erősíteni a Vasi Hegyháton tervezett, jelenleg 20 település aktivitásával szerveződő natúrpark, ahol épp a szőlőhegyek világa kapja majd a fő hangsúly.

Mindezen alapokról indulva a Weinidylle projekt alapvető célja egy közös, egyedi, határon átnyúló turisztikai kínálat kidolgozása. A bevont borászok és turisztikai szolgáltatók kölcsönösen erősíthetik egymást, valamint könnyebbé válhat számukra a piacra jutás, ha az egyedi ajánlatokat, élményígéreteket csomagban, országhatártól függetlenül összekapcsolva ajánlják a turisták számára.

Ehhez a kínálathoz kapcsolódóan idén már több határon átnyúló rendezvény is megvalósul a Weinidylle bor-élményrégió területén:

2020. május 2-3. Weinfrühling Südburgenland
2020. május 30-31. Orbán-napi Hegyi Vigadalom és Nemzetközi Borverseny
2020. szeptember 26-27. Hegyháti Tájoló
2020. november 7-8. Újbor szentelés, Liba-lakoma

Pincékből apartmanházak

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén megtörtént 10 szőlőhegy részletes felmérése, mind természeti, mind építészeti szempontból, melynek eredményeként 23 pincetulajdonostól kaptak pozitív visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a jövőben szívesen fejlesztené épületét pinceapartmanná – tájékoztatott Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület elnöke.

A tervek között szerepel még a 2020-as évben legalább 5 épület kialakítása, illetve átalakítása, hogy azok a következő nyári szezonban már kiajánlhatók legyenek.

Infopontok, térképek és app

A határon átnyúló bor élményrégió egységes megjelenítését, a csomagajánlatok és a pinceapartmanok kiajánlását a határ két oldalán létrehozott információs pontok (Moschendorf/Ausztria, Oszkó/Magyarország), valamint az osztrák és magyar oldalon már lefolytatott és jelenleg is folyamatban lévő online és offline marketingkampányok, kétnyelvű kiadványok, térkép, egy közös honlap és WebApp segítik.

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén elkészült egy olyan fotóarchívum, amely aktuálisan mutatja be a térség látnivalóit, értékeit és rendezvényeit. A vendégek megnyerésére image filmek és szpotok készültek, amelyek segítségével a látogatók átélhetik ezt a hangulatot, a szokásokat, egy pillanatra beleképzelhetik magukat a Weinidylle bor élményrégió idilli környezetébe.

A projekt során nagy hangsúlyt fektetnek a helyiekben rejlő tudás és lelkesedés kiaknázására és ezek fejlesztésére.

Ennek okán különböző tematikájú képzéseket tartanak, ahol mindenki megtalálhatja a számításait akár borászatról, gasztronómiáról, akár kommunikációról vagy éppen rendezvényszervezésről van szó. A cél, hogy ezen képzések hozzásegítsék a helyieket a profi vendégfogadáshoz, az ízléses kínáláshoz és a megfelelő kommunikációhoz.

Élményképzések a kismesterségekről

A projekt keretében 1-2-3 napos élményképzések kerülnek kidolgozásra és megszervezésre, melyek kapcsán a résztvevők úgy élhetnek át a vidéki élményeket, hogy közben használható tudást szereznek a Weinidylle bor élményrégióra jellemző építészettel, gasztronómiával vagy kézművességgel kapcsolatban. Ezek az élményképzések a későbbiekben a régió egyedi turisztikai kínálatát fogják majd erősíteni.

vasi3A régió saját standdal mutatkozott be az Utazás kiállításon a nagyközönségnek

Végeredményként egy olyan határon átnyúló élményrégió kialakítását célozták meg, ahol a helyiek autentikus tudással, a vidéki életre jellemző természetességgel fogadják azon turistákat, akik számára fontosak azok az egyedi kulturális-, társadalmi- és természeti értékek, amelyek a projekt területét jelentő határtérségre jellemzők.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details