2024. április 26., péntek - Ervin

Szabadidő

Anyának lenni – Kor- és kórtörténetek, 2018. november 14-ig

2018-09-28 760

anyanaklenniVajon mi a közös a Habsburg birodalom császárnője és a szegény váci TBC-s tímárné sorsában? Milyen volt a születés Semmelweis Ignác munkássága előtt? Egykor élt nők csontjai, múmiái, arcrekonstrukciói, személyes történetei vallanak a szülésről, mikor az még életveszélyes volt mind az anya, mind a gyermek számára.

A kiállítással a múzeum Semmelweis Ignác emléke előtt tiszteleg születésének 200. évfordulója alkalmából.

Ma kevéssé veszélyes a szülés, segít a modern orvostechnika

Napjainkban már természetesnek vesszük, hogy a jóléti társadalmakban a nők és férfiak egyaránt egészségesen élnek, s a gyermekvállalás sem jelent túl nagy kockázatot. Megtervezhetjük a születendő gyermekek számát, a szülés módját, helyét, sőt még időpontját is. A fejlett orvosi képalkotó eljárásoknak és diagnosztikának köszönhetően nyomon követhető a magzat fejlődése, előre megismerhető a magzatok száma, neme és sok esetben kiszűrhetők a rejtett betegségek vagy a fejlődési rendellenességek.

Mindez az elmúlt évezredekben, de még a 19. században sem volt járható út. A gyermekvállalás mellett ráadásul számos egyéb nehézséggel is szembe kellett nézniük a nőknek.

Élettörténetek, múmiák, csontok

A kiállításban a látogatók egy dokumentumfilm forgatókönyvét „lapozgatva” élhetik át ismert és ismeretlen asszonyok sorsát Semmelweis koráig. A „film” szereplői egyes szám első személyben mesélik el életük egy-egy meghatározó momentumát. A vallomások, a megmaradt emberi maradványok – múmiák, csontok –, arcrekonstrukciók nyomán megelevenedő élettörténetek megható és olykor szomorú sorsokat tárnak elénk.

Személyes történetek a társadalmi ranglétra aljáról és tetejéről

A kiállítás első részében olyan anyák szerepelnek, akik sok gyereket szültek, de sorsuk nagyon különbözően alakult. Megszólal Châtillon Anna, III. Béla első felesége, akinek 7 gyermeke közül 4 érte meg a felnőtt kort, s közülük kettő magyar király lett. Mária Terézia, a Habsburg birodalom császárnője, aki 21 év alatt 16 gyermeket szült. Első fia követte őt a trónon, lányait nagyrészt egyéb uralkodók vették el, így politikai előnyt tudott kovácsolni a gyermekei házasságai révén. Szigvárt Terézia, a váci Weiskopf József második felesége, akinek 6 gyermeke született, de csak az elsőszülött, súlyosan beteg gyermek élt 18 éves koráig. Gróf Batthyány Erzsébet, aki gondosan és szeretettel nevelte gyermekeit, idős korára mégis rendkívül megromlott felnőtt fiával a kapcsolata. 7 gyermekéből 4 érte meg a felnőtt kort.

Akik nem élték túl

Olyan esetekkel is találkozunk, ahol a szülés során valamilyen komplikáció lépett fel, s az anya meghalt. Az okok sokfélék. Nőnek, anyának lenni veszélyes volt a múltban.

A régészeti ásatások során kevés csecsemő-maradvány kerül elő. Ennek oka, hogy a csecsemő-maradványok csak kivételes körülmények között tudnak fennmaradni. A török hódoltság idejéből származó temetőben feltárt muszlim nő személyes sorsáról keveset tudhatunk. Nem tudjuk a nevét, hogy gazdag volt-e vagy szegény, a kora is csak a csontjai alapján becsülhető. A halálának oka sem meghatározható, feltételezhetően járvány vagy a koraszülés következménye. Az bizonyos, hogy a szülés előtt érte a halál. A kiállításban bemutatott csontváza, s benne a kb. 7 hónapos magzat csontváza kivételes leletnek számít.

Szüléssegítők egykor

A kiállításban megismerjük a régi korok szüléssegítőit, a bábákat is. Kik voltak? Mi volt a feladatuk? Hogyan tanultak és hogyan képezték őket? Megtudhatjuk azt is, hogy régen miért végezték a császármetszést és hogyan alakulhatott ki a rettegett gyermekágyi láz.

Semmelweis munkásságának jelentősége

Semmelweis felismerte a gyermekágyi láz okát, és megpróbálta kiküszöbölni. Felfedezése mérföldkő az anyák sorsában, annak ellenére, hogy tanításait kortársai nem fogadták el. Saját szavainak felelevenítésével mutatjuk be küzdelmes útját, rendíthetetlen szándékát a szülő nők segítésében.

Időpont: 2018. szeptember 21. - november 14.
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum
Információ: www.nhmus.hu

(Esemény Menedzser)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details