2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Múzeumok, gyűjtemények

Múzeumok gyerekekre szabva – 10 gyerekbarát múzeum Budapesten

3767

Sokféle dologtól lehet gyerekbarát egy múzeum, az ott kiállított anyag témájától, az interaktivitástól, a családbarát szolgáltatásoktól mint játszószoba, pelenkázó vagy szoptatóhelyiség, és természetesen az ott tartott múzeumpedagógiai foglalkozásoktól és családi napoktól. Íme 10 budapesti gyerekbarát múzeum ingyenes családi napokkal és programokkal.

 Természettudományi Múzeum

gyermuz2

Igazi favorit a Természettudományi Múzeum, ahol kedvenc részeink a lent található A korall zátonyok csodálatos világa mini kiállítás, illetve az emeleten A dinoszauruszok kora Magyarországon, illetve a Felfedezőúton Magyarország tájain című állandó kiállítások, amelyek interaktív módon kirakókkal, filmekkel és kipróbálhat dolgokkal várnak benneteket. A Természetbúvár-teremben hétvégenként szinte minden kézbe vehető, megérinthető, megszagolható. Ide 300 Ft plusz belépőért mehettek be. Van pelenkázó, játékszoba 0-4 éveseknek és ingyenes ruhatár, a hely akadálymentesített.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap első vasárnapján az állandó kiállítások
Belépő: felnőtt 1600 Ft, 6-26 éves korig 800 Ft, 62 év fölött 800 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, kivéve a Dinókert.

Aquincumi Múzeum

gyermuz3

Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát nézhetitek meg, illetve kronologikusan és tematikusan különböző korok emlékeit. Emellett a Virtuális élménytér történelmi témájú számítógépes interaktív játékait is kipróbálhatjátok, a legkisebbek pedig a játszószoba kirakóit és játékait. A kertben találtok egy Kő Boldizsár által készített mitológiai játszóteret is. Külön pelenkázó és szoptatós szobát is találtok a helyszínen. Ha kellemes az idő, akkor pikniktakarót is bérelhettek a bejáratnál. Évente több alkalommal rendeznek tematikus fesztiválokat és családi napokat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja
Belépő: felnőtt 1000-1600 Ft, diák 800 Ft, óbudai lakosoknak, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes

Petőfi Irodalmi Múzeum

gyermuz4

Inkább már iskolás gyerekekkel érdemes felkeresni a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol a klasszikus és a kortárs magyar irodalommal, illetve jeles képviselőivel ismerkedhettek meg. Mindenképp izgalmas ellátogatni a fotótárba, és a relikviagyűjtemény is igen széles. Évente több alkalommal tematikus családi napokat tartanak nemzeti ünnepekhez vagy éppen zajló kiállításokhoz kapcsolódva, illetve nagyon szeretjük rendszeres hétvégi múzeumpedagógiai foglalkozásaikat is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja, hétfőnként zárva
Belépő: családi belépő 1500 Ft, felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőnként zárva.

Mesemúzeum

gyermuz5

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Mesemúzeumot a Duna másik oldalán, a Döbrentei téren már kisebbekkel is érdemes felfedezni. Minden szombaton 11 órától különböző foglalkozásokat, koncerteket és könyvbemutatókat tartanak (hétköznap inkább óvodás és iskolás csoportok látogatják), illetve a 7próbán is érdemes végigmenni. Előtte vagy után a Tabánnál sétálhattok, és ajánljuk az Asztalka cukrászdát a múzeum épületében.
Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, családi 1200 Ft, vasárnap ha nincs program, zárva

Magyar Nemzeti Galéria

gyermuz6

Mivel igen nagy anyagot találunk térben és időben a kiállítótermekben, ezért érdemes nem egyszerre, hanem a látogatást megtervezve, kisebb részletekben megnézni az állandó kiállításokat. Érdemes az évi több alkalommal megrendezésre kerülő családi napokra is ellátogatni, illetve az iskolai szünetekben is tartanak kifejezetten gyerekeknek tárlatvezetéseket, programokat. Viszonylag új kezdeményezés, hogy havonta egy alkalommal csütörtök délelőtt kifejezetten anyukáknak szerveznek tárlatvezetéseket. Két évnél kisebb gyereket kizárólag babakocsiban vagy a testre elől rögzített hordozóban lehet a kiállítótérbe bevinni. A babakocsit csak tolni szabad, kézben összecsukott állapotban sem szállítható. Nyakban és háton hordozni nem lehet. Baba-mama szobát az “A” épületben földszinten a ruhatár mellett találtok pelenkázóval, szoptatási lehetőséggel, játékokkal és babzsákokkal. A szoba csak az “A” épületben megtekinthető időszaki kiállítások ideje alatt vehető igénybe. Emellett lehet pelenkázni a főépületben (C épület) két helyen: a földszinti Kávézó női mosdójában, az 1. emeleten a Munkácsy termeknél lévő női mosdóban, ahol gyerekülőkével felszerelt vécé is van.
Belépő: felnőtt 1800 Ft, diák 900 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján.

Magyar Nemzeti Múzeum

gyermuz7

Magyarország történetét feldolgozó kiállítás mellett érdemes az időszakos tárlatokra is ellátogatni, illetve a lapidáriumot és a koronázási palástot is megnézni. Kérjetek a ruhatárnál családi felfedező hátizsákot (A hátizsák bérleti díja: 1500 Ft /hátizsák, extra töltés: 200 Ft /db), melyben helyet kap mindaz, amire egy igazi felfedezőnek szüksége lehet: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó és olyan tárgyak is, amelyek haza is vihetőek. Érdemes múzeumpedagógiai füzeteiket is megnézni. Különböző korok személyeivel is beszélgethettek az Élő Múzeumban, amelyet előre megbeszélt időpontokban tartanak.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján
Belépő: felnőtt 1600 Ft, diák 800 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva.

Budapesti Történeti Múzeum

gyermuz8

A Várban található intézményben minden korosztálynak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, vezetett sétákat és tárlatvezetéseket, de családdal is érdemes felkeresni őket, hiszen régészeti kiállítást, szobrokat is találtok, illetve a főváros történetével is megismerkedhettek. Szintén érdemes tagintézményeikbe is ellátogatni: a Kiscelli Múzeumba és az Aquincumi Múzeumba is. Többnyire nemzeti ünnepek alkalmával évente többször tartanak családi napokat is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatján
Belépő: felnőtt 1900 Ft, diák 900 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

gyermuz9

A II. kerületben található Öntödei Múzeum Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje, eredetileg Ganz Ábrahám tulajdonában volt. Nemcsak az épület izgalmas, hanem a kertben kiállított nagyobb méretű öntvények is. Több alkalommal tartanak családi napokat, ahol magatok is készíthettek például ólomkatonát vagy a Ganz bácsi műhelye nevű programjukra is érdemes ellátogatni. A helyszín a Közlekedési Múzeumhoz tartozik, és érdemes a további budapesti tagintézményeket is felkeresni, mint például az Elektrotechnikai Gyűjtemény vagy a Műszaki Tanulmánytár, ahol szintén tartanak több alkalommal foglalkozásokat, illetve a Közlekedési Múzeum számos anyagát megtaláljátok a Vasúttörténeti Parkban (október 31-ig tart nyitva), az Aeroparkban és a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák téri metrómegálló, a BKK infópont mellett).
Belépő: felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt ingyenes
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatján (az összes tagintézményt).

Óbudai Múzeum

gyermuz10

Az Óbudai Szentháromság téren található múzeum történeti kiállítását is érdemes megnézni, de most kifejezetten a picike, de szuper játéktörténeti kiállítást ajánljuk nektek gyerekkorunk kedvenceivel és szüleink játékaival. Hozzájuk tartozik még a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, szintén Óbudán, ahol foglalkozásokat is szoktak tartani.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 1. szombatján, óbudaiaknak mindig ingyenes
Belépő: családi jegy 2000 Ft, felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt ingyenes

Kultea

gyermuz11

A szintén óbudai Kulteában megismerkedhettek a vendéglátás és a kereskedelem történetével, de mi szeretjük a régi reklámtáblákat és a látványtár izgalmas tárgyait is. Gyakran tartanak évszakhoz, illetve ünnepekhez kapcsolódóan foglalkozásokat is, pl. fagyi, szaloncukor vagy csoki készítést is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. vasárnapja
Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, családi 2000 Ft, 6 év alatt ingyenes, hétfőnként zárva.

+1

Szépművészeti Múzeum

gyermuz12

2018. őszén, 3 év után megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum, amely igazán családbarát intézmény rengeteg izgalmas programmal, gyerekbarát szolgáltatásokkal, interaktív elemekkel. Itt olvashatjátok részletes beszámolónkat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombat
Belépő: felnőtt 1600 Ft, diák 800 Ft, 6 év alatt ingyenes, új bőröndös játék 2000 Ft, hétfőnként zárva.

Forrás: minimatine.hu

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details