2024. október 16., szerda - Gál

Szabadidő

XVIII. Román Filmhét Budapesten, 2024. október 14-19.

217

A 2024-es 18. Román Filmhetet a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezi, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A vetítéssorozaton az elmúlt két év legfrissebb, többszörösen díjazott román filmalkotásait lehet megtekinteni.

2024. október 14–19. között zajló Román Filmhét helyszíne hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház, idén az alábbi filmeket lehet megtekinteni: Nasty, r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu (2024); Az életvonal nélküli ember, r. Adriana Vasilcov (2023); Ne várj túl sokat a világvégétől, r. Radu Jude (2023); Boss, r. Bogdan Mirică (2023); Forradalmak között, r. Vlad Petri (2023); MMXX, r. Cristi Puiu (2023).

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal, a Nasty című nyitófilmet pedig kettős, angol és magyar felirattal vetítjük.

Az idei Román Filmhét szelekciós szempontjai:

• Az elmúlt két év olyan filmalkotásai, amelyeket hazai és nemzetközi fesztiválokon díjaztak;

• A romániai kommunizmus bukásának 35. évfordulója alkalmábólkét, a kommunista korszak pillanatait és személyiségeit felidéző produkció: a Forradalmak közöttcímű dokumentumfilm és a román–moldovai koprodukcióban készült Az életvonal nélküli ember;

• Egy, a közelmúltban készült kimagasló dokumentumfilm;

• Egy, a Moldovai Köztársaságban készült produkció.

A budapesti Román Filmhét megnyitójára október 14-én kerül sor, a Nasty című nyitófilm társrendezője, Tudor Giurgiu jelenlétében. A filmvetítést beszélgetés követi, amelyet Dr. Dánél Mónika, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa moderál.

Október 15-én, Az életvonal nélküli ember című film vetítése után Adriana Vasilcov rendező és Eugeniu Dedcov producer és operatőr válaszolnak Muszatics Péter, valamint a közönség kérdéseire. Muszatics Péter filmtörténész, a miskolci Nemzetközi CineFest Fesztivál kurátora és főszervezője, valamint a Budapesti Klasszikus Film Maraton kurátora.

A projekt Románia és a Moldvai Köztársaság magyarországi nagykövetségeinek támogatásával valósult meg.

Program:

Október 14., hétfő19.00 - Nyitó vetítés: Nasty– Díszterem (Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, 107 perc, 2024)

fordulópontot jelentett Ilie Năstase életében: ekkor aratta első US Open-győzelmét, döntőt játszott a Davis-kupán és Wimbledonban, továbbá a frissen bevezetett ATP-világranglista élére került. Az elbűvölő és nagylelkű, ugyanakkor provokatív és excentrikus Mr. Nice’n’Nastya hetvenes években áttörte a teniszben addig uralkodó merev normákat, és az elit sportág első igazi "rocksztárjává" vált. A dokumentumfilm érdekfeszítő archív felvételeken és a sport nagyjaival készült exkluzív interjúkon keresztül mutatja be összetett személyiségét, a pályafutását meghatározó csúcspontokat és botrányokat.

Díjak: Cannes Nemzetközi Filmfesztivál 2024

Október 15., kedd, 19.30 - Az életvonal nélküli ember(Rendező: Adriana Vasilcov, 93 perc, 2023)

Az életvonal nélküli ember, a moldáv Adriana Vasilcov első egész estés játékfilmje valós események alapján készült, Ionel Sporea mérnök életét dolgozza fel. Az első asztalitenisz edzőautomata feltalálójára nem a hírnév és elismerés várt, hanem hazaárulás vádjával tizenkét év börtönre ítélték. Ki lehet ezért a hibás: Ceauşescu embertelen rendszere, a gyermekkori traumák vagy maga a hős? A filmben a román színjátszás olyan nagyságai szerepelnek, mint Ion Săpdaru és Maia Morgenstern.

Október 16., szerda, 19.00 - Ne várjatok túl sokat a világvégétől (Rendező: Radu Jude, 163 perc, 2023)

Ne várjatok túl sokat a világvégétől a felszínen egy road-movie, amelyben az alulfizetett és agyonhajszolt produkciós asszisztens Angela (Ilinca Manolache) a zsúfolt és ellenséges Bukarestben autózik. Ezzel párhuzamosan megismerjük egy férfi (Ovidiu Pîrșan) tragédiáját, aki egy munkahelyi baleset után tolószékbe kényszerül. A film ugyanakkor egy munkavédelmi reklámfilm készítéséről szóló vígjáték is. Valamint egy szatíra az új román kapitalizmusról, amelyben még Goethe ükunokája is felbukkan (Nina Hoss). Továbbá egy montázsfilm, amely Lucian Bratu Agela megy tovább című filmjének képei folytatnak párbeszédet a jelennel. Ráadásul kapunk még egy cgi-avatárt, néhány idézetet és anekdotát, mindezt körítve egy minden ízlést kielégítő zenei aláfestéssel.

Október 17., csütörtök, 19.00 – Boss (Rendező: Bogdan Mirică, 126 perc, 2022)

Bogdan, egy konok és intelligens mentőautó-sofőr, három másik férfival részt vesz egy fegyveres rablásban, annak ellenére, hogy társait alig ismeri. A tetthelyről menekülve véletlenül elgázol egy tanút, aki később kómába esik, és gyanús körülmények között meghal. Ez az esemény felborítja Bogdan erkölcsi lényének egyensúlyát. Alapos, szinte kényszeres nyomozásba kezd, hogy feltárja bűntársai valódi kilétét, de minél többet fedez fel, annál mélyebbre süllyed a félelem és a paranoia örvényében.

Október 18., péntek, 19.30 - Forradalmak között (Rendező: Vlad Petri, 69 perc, 2023)

Az 1970-es években Maria és Zahra a Bukaresti Orvosi Egyetem hallgatói voltak. Az évtized végén bekövetkezett iráni politikai változások után Zahra visszatért hazájába. Ezt követően a két barátnő csak leveleken keresztül tarthatta a kapcsolatot. Az 1979-es iráni és az 1989-es romániai forradalom által keretezett történetben képet kapunk a mindkét társadalomban tapasztalt általános zűrzavarról, a nők harcáról az elhallgattatás ellen, és betekintést nyerhetünk egy felbonthatatlan barátságba.

Október 19., szombat, 15.00 – MMXX (Rendező: Cristi Puiu, 160 perc, 2023)

Új filmjében Cristi Puiu négy mai életképet tár elénk, amelyekben tévelygő lelkeket láthatunk az idők keresztútjain a történelem 2020-as évében. Oana, egy meglehetősen zavart fiatal terapeuta belebonyolódik egy páciensének készített pszichológiai kérdőívbe. Eközben öccsét teljesen lefoglalja saját születésnapja, nem érzékeli, hogy egy sokkal komolyabb történet zajlik körülötte. Oana férje a Covid-fertőzéstől fél, míg egy mentős kollégájának fura sztoriját hallgatja. Végül a szervezett bűnözés elleni osztály felügyelője keveredik sötét történetbe egy nő kihallgatása során.

Puiu szereplői ismét egy fojtogató környezetben találják magukat, ahol korrupció, bűn, kommunikációhiány és közönséges megvetés uralkodik. A mozgókép a szemünk előtt fagy meg, az üresség érzése kerít hatalmába: a narratíva eltűnik, és puszta anekdotává válik.” (El Mundo)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Ingyen szerszámkészlettel, BETA műhelyberendezést!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Október 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Elkezdődött az Office Week!

Elkezdődött az Office Week!

More details
Hannover Messe, 2025. március 31. - április 4.

Hannover Messe, 2025. március 31. - április 4.

More details
Liszt Ünnep, 2024. október 9-22.

Liszt Ünnep, 2024. október 9-22.

More details
Salsafestival és All Stars Festival, 2024. október 31. - november 3.

Salsafestival és All Stars Festival, 2024. október 31. - november 3.

More details
Kamaraopera fesztivál, 2024. október 24-27.

Kamaraopera fesztivál, 2024. október 24-27.

More details
Simon-Júdás Napi Vásár, 2024. október 25-26.

Simon-Júdás Napi Vásár, 2024. október 25-26.

More details
Füsti feszt, 2024. október 26.

Füsti feszt, 2024. október 26.

More details
Darufesztivál, 2024. október 26.

Darufesztivál, 2024. október 26.

More details