2024. június 23., vasárnap - Zoltán

Szabadidő

Múzeumok éjszakája – 2024

464

A Múzeumok Éjszakája 2024. június 22-én szombaton lesz immár huszonkettedik alkalommal. A töretlen népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, amelyet minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartanak.

A különleges este folyamán a múzeumok több száz izgalmas programmal várják az érdeklődőket országszerte, amelyek között lesznek koncertek, gyerekprogramok, tárlatvezetések, előadások, workshoppok és hagyományőrző programok is. A rendezvény célja a múzeumok és a kiállítóhelyek népszerűsítése, ezért színes programokkal készülnek minden korosztály számára.

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye a Múzeumok Éjszakája, melyet idén június 22-én, szombaton rendeznek meg több mint 400 helyszínen több ezer programmal.

Ebben az évben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész lesz az esemény nagykövete, az idei kiemelt város pedig Székesfehérvár!  ‌

Javában készülnek már országszerte a múzeumok és kiállítóterek az év leggrandiózusabb kulturális fesztiváljára, amikor egyetlen este alatt többszáz helyszínen többezer programmal várják majd az érdeklődőket: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi- és gyermekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel kívánják a résztvevő intézmények felejthetetlenné tenni ezt a varázslatos nyárestét.

A korábbi hagyományokat követve a Múzeumok Éjszakája nagykövetének idén is olyan embert kértek fel a szervezők, aki saját területén kiemelkedő tevékenységével vált ismertté és elismertté, így 2024-ben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész vállalta, hogy a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat nagykövete lesz. Az elmúlt időszakban Gábor fantasztikus múzeumokban és kiállításokon járt, felfedezéseiről pedig rövid videók is készültek, amelyeket a Múzeumok Éjszakája Facebook és Instagram oldalain nézhetünk meg.

A Múzeumok Éjszakája 2024-es kiemelt helyszíne Székesfehérvár

Az egykori főváros és királyi székhely, amely hazánkban ötszáz éven át volt kizárólagos koronázóváros, ezer év történelméről mesél. Különösen ezen az éjszakán, hiszen Székesfehérvár múzeumai és közgyűjteményei mintegy húsz helyszínen idén is számtalan izgalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelyén lebilincselő tárlatokkal és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket ezen az estén. A Csók István Képtár számos elismert művész segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét és a nyugati civilizációra gyakorolt hatását mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia, vagy a kelmefestés. A teaszertartás, a klasszikus tánc, valamint a harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves foglalkozásokon. A Palotavárosi kiállítóhely kivételes néprajzi tárlata mellett tűzzománc workshoppal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később az asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a nagyérdeműt. Kalandos felfedező sétára indulhatunk a Középkori Romkertben, majd miután megcsodáltuk az Új Magyar Képtár alkotásait, könnyen elsajátítható technikákkal és szakavatott segítőkkel a kisebbek is elkészíthetjük saját műveinket pecsételéssel, nyomdázással, varázshajtogatással és ragasztással. A Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl ezen az estén az ehető virágokról tudhatunk meg mindent gyógynövény szakértőtől.

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája: „Gólpassz”

Másról sem hallani idén nyáron, mint a labdarúgó-Európa-bajnokságról. Remélhetőleg június 22-én senki sem fogja kihagyni a kulturális ziccert sem és így a Múzeumok Éjszakáján hazánkban a kultúráé lesz a főszerep. Ahogy a gólpasszokat adókat és góllövőket, úgy a művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén, ezért is lett a „gólpassz” az idei kiemelt tematika, amely kapcsán számos izgalmas kísérőprogrammal készülnek a résztvevő intézmények.

Az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy minél szélesebb kör érdeklődését keltse fel, így tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kitűnő kulturális kalandot kínál mindenkinek, akár az Eb mérkőzések mellett is.

Az esemény hivatalos oldalán megtalálható a részletes programkínálat. Itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek lesznek majd az események, mindezeken túl a Muzéj Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban kedvcsináló kisfilmekkel, érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

Jegyek, belépőjegy-karszalagok

A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban részt vevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint online.

A Jegymester oldalon rendelt jegyek átvehetők a Jegymester központi jegyirodájában: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31., kérhetőek Foxposttal június 18-ig, valamint kiválthatók akár a rendezvényt megelőzően is a kiválasztott múzeumok jegypénztáraiban.

Amennyiben Múzeumok Éjszakája-jegyét egy-egy múzeum saját weboldalán, webshopján keresztül vásárolta, úgy ebben az intézményben tudja átvenni karszalagját. Kérjük, ebben az esetben az átvétel pontos menetéről az érintett múzeumtól tájékozódjon!

Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók.

Budapesten a felnőttkarszalag 3000 Ft-ba, a gyermekkarszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 1500 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes!

A fővároson kívüli intézmények belépőjegy-információiról közvetlenül az intézményeknél van lehetőség tájékozódni.

A fővárosban megvásárolható karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és részt vevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Egyes események a programok jellege vagy a kiállítóterek befogadóképessége miatt korlátozott számban látogathatók. E korlátozásokra, illetve az előzetes regisztrációra vonatkozó információkat és feltételeket az adott programoknál minden esetben közzétesszük. Budapesten a karszalag érvényes az ezen az estén működő BKK-KÜLÖNJÁRATOKRA, azaz az MU jelzésű múzeumi buszos körjáratokra.

Ezen az estén – a fogyatékkal élők kedvezményeit leszámítva – egyéb kedvezmények nem érvényesek.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Kiemelt médiapartnere az M5 csatorna és a Kossuth Rádió, együttműködő partnere a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

https://muzej.hu/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

More details
Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

More details
Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

More details
Múzeumok éjszakája – 2024

Múzeumok éjszakája – 2024

More details
Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

More details
Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

More details
Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

More details
Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

More details