2024. április 27., szombat - Zita

Szabadidő

Két új látványossággal bővült a Dinnyési Várpark

270

Régészeti dokumentációk és kutatások alapján építette meg a székesfehérvári Koronázó Bazilika, valamint az elfeledett, Árpád-kori dinnyési templom kicsinyített másolatát Alekszi Zoltán, a Dinnyési Várpark házigazdája. Az épületeket kedden Spányi Antal megyés püspök áldotta meg, a rekonstrukciós kísérletekkel már a látogatók is találkozhatnak a helyszínen.

Tovább bővült a több Guinness-rekordot is tartó Dinnyési Várpark világon egyedülálló kínálata. Alekszi Zoltán, a létesítmény alapítója, alkotója hónapokon át dolgozott  két olyan épületen, amiket sajnos már nem láthat a mai ember. Az egyik szóban forgó makett a székesfehérvári Koronázó Bazilikát formálja meg, a másik pedig az Árpád-kori dinnyési templomot. Mindkét újdonságot kedden leplezték le.

Alekszi Zoltán elmondta, miután elkészítette a kor legjelentősebb világi épületének makettjét, nevezetesen Szent István király fehérvári várát, szerette volna megépíteni a párját vallási tekintetben is. 

"A Koronázó Bazilikában voltak a koronázási szertartások, egészen a török megszállásig 38 magyar uralkodót koronáztak meg itt.  Emellett 15 uralkodót temettek ide, például Szent István királyt és Szent Imre herceget is. Itt őrizték a koronázási ékszereket az Árpád-korban, a királyi ereklyekincseket és itt volt található a király trónja. 1601-ben robbanás történt és az épület pusztulásnak indult. Maradványait nemzeti emlékhely őrzi" - magyarázta Alekszi.

Hozzátette, a 11. századi épület háromhajós bazilika volt (65 m hosszú, 37,5 m széles, ebből a főhajó 16,5 m). A templom építőanyagául felhasználták a Tác határában még álló római maradványokat, sírköveket is. Félköríves szentélyét két, négyzetes alaprajzú torony fogta közre. A főszentély kupoláját mozaik díszítette és az oltár környezetét az előkerült két lépcsőfok alapján megemelték. Az építészetileg vagy liturgikus okokból kiemelt részeken mészkőtáblákat használtak a padló burkolására, a többi területen pedig terrazzót, sorolta.

A másik alkotásra áttérve elmondta, a dinnyési elfeledett templomot két éve talajradarral határozták meg a szakemberek. Ekkor kiderült, hogy szintén az Árpád-korban épült. A templomra vonatkozóan a legkorábbi forrás 1484-ből származik, amelyben a veszprémi vikarius Dynnyesmed plébánosát említi. Dinnyés ebben az időben valószínűleg 10 falunak volt a vallási központja és ezért épült ide a templom. Mivel dinnyési lakos, a Várpark házigazdája úgy érezte, meg kell építenie.

Áldást osztott a makettekre a megyés püspök

Alekszi Zoltán 2023. szeptemberében párhuzasoman látott hozzá a munkához. Mindkét templomnál vasbeton alapra épült a kőfalazat, az pedig a park specialitása, hogy anyaghűen építi az épületeket. A rekonstrukciós kísérletne számító épületeket végül 2023. novemberében fejezte be.

Az átadót március 12-én kedden délelőtt tartották a Dinnyési Várparkban, az esemény különlegessége volt, hogy Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az épületeket. Alekszi óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy a püspök atya fontosnak tartotta, hogy személyesen látogasson el a parkba és osszon áldást.

A 20 ezer négyzetméteren elterülő Dinnyési Várpark fő célkitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek, így Alekszi Zoltán egy igazi „vármentő parkot” álmodott meg. A világon egyedülállónak számít, ahogy életre kelnek a magyar történelmi építmények makettek formájában, a kisebbektől egészen a két és fél méteres magasságig. 

A várak ráadásul anyaghűen lettek elkészítve, tehát a kővárak kőből, a téglavárak téglából, míg a favárak fából. A várak érdekessége még, hogy úgy vannak elhelyezve, hogy a topográfiai viszonyokkal is hozzávetőlegesen megegyezzenek. Az Árpád-kori falu 1:1 méretben készült, a szintén nagy népszerűségnek örvendő Szentek Fala pedig 300 méter hosszú és összesen 614 szobra látható rajta.

I Forrás:

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details