2023. május 28., vasárnap - Emil, Csanád

Szabadidő

Gyermekvasút Múzeum

94

A Gyermekvasutas Múzeum a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és az egykori Úttörővasút tárgyi emlékeinek gyűjteménye. A múzeumban tárgyi és képi emlékeket őriznek, amelyek a kisvasút építésének kezdetétől a több évtizedes, változatos múlton keresztül egészen a közelmúltig felidézik és bemutatják a Gyermekvasút történetét.

A kiállított képi és tárgyi emlékek között interaktív játékok is várják a látogatókat. Két óriási keresd-a-párját – más néven memória- – játékban a kisvasút járműveiről, a gyermekvasutasok mindennapjairól és a környék látványosságairól készített fotókkal lehet játszani. Szemed a pályán legyen! ügyességi játékkal gondolatban végigutazhatunk a Gyermekvasút vonalán. A felállított táblán, melyen a kisvasút vonala látható, két zsinór segítségével egy fagolyót kell végigvezetni. Az utazás Hűvösvölgytől Széchenyi-hegyig tart. Aki letér a pályáról, kezdheti előröl.

A kiállítóterem egyik sarkában egy régi, MAEF3 típusú pénztárgépet állítottunk ki. Hasonlót 2003-tól 2012-ig használtunk Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomáson. Aprócska, monokróm monitorával és zajos, mátrixtűs nyomtatójával igazi múzeumi példány. A géppel menetjegyet is nyomtathatnak a látogatók, ami természetesen utazásra érvénytelen. A másik sarokban pedig egy fényképező paraván található. A mögé álló gyerekekről vagy felnőttekről olyan fotó készíthető, mintha beöltöztek volna gyermekvasutas egyenruhába.

A múzeum 1992 óta működik. Az Úttörővasút által gyűjtött tárgyakat korábban csak a kisvasútra érkező hivatalos vendégek tekinthették meg. A gyűjteményt az egykori üzemfőnökségi épületben – mai nevén Gyermekvasutas Otthonépület – kialakított kiállító teremben őrizték. A folyamatosan bővülő gyűjtemény időnként megújuló elrendezésben kerül bemutatásra. A tárlókban fényképek, dokumentumok és a kisméretű tárgyak kaptak helyet. Archív fényképek mutatják be az Úttörővasút építését, az időközben a forgalomból kivont járműveket, a megszüntetett vagy átalakított szolgálati helyeket és egyéb létesítményeket.

A vasútüzem története mellett természetesen az egykori úttörő-, később gyermekközösség fejlődése is nyomon követhető. Számos fénykép, használati és egyéb tárgy idézi az egykoron szolgálatot teljesítő úttörő- és gyermekvasutasokat, valamint a vasút felnőtt dolgozóit. A szolgálattal töltött hétköznapokat bemutató tárgyak mellett a közös csillebérci és hűvösvölgyi táborozások, kirándulások, külföldi utazások, avatások és ballagások emlékei is helyet kaptak.
A tárlók között tekinthetők meg a többségében muzeális értéket képviselő, nagyobb méretű kiállítási tárgyak. Megtalálható a múzeumban egy régi jegynyomtató gép, amely a MÁV Menetjegynyomdában üzemelt. Hosszú időn át az Úttörővasút részére is készítettek vele kéregjegyeket, melyeket az állomási személypénztárakban használtak.

Az állomási forgalmi irodákban és más szolgálati helyeken korábban használt induktoros engedélykérő távbeszélő készülékek (állomásközi telefonok) közül több is helyet kapott a kiállítóteremben. A Gyermekvasút két régi kincse, az Úttörővasút első motorkocsija (a Kis Piri), az egyik Ganz motorkocsi és az egyik, még ma is közlekedő személykocsi óriásmodellje szintén megtekinthető a múzeumban. A Gyermekvasutas Múzeumban megtekinthető kollekción kívül a Gyermekvasúton más muzeális értékek, a Közlekedési Múzeum védelme alatt álló, rendszeresen közlekedő járművek is megtalálhatók. Közöttük legjelentősebb a Lillafüredi Állami Erdei Vasútról származó, nyaranta vasárnaponként, valamint a Gyermekvasút rendezvényei alkalmából menetrendszerinti forgalomban közlekedő nosztalgia motorvonati szerelvény egyedülálló dízel motorkocsija és mellékkocsijai, melyek az 1990-es években kapott teljes felújítás óta közlekednek a Gyermekvasúton.

A múzeum a téli és nyári hónapokban eltérő nyitvatartás szerint várja látogatóit >>

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

More details
Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

More details
Kihívás Napja, 2023. május 31.

Kihívás Napja, 2023. május 31.

More details
Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

More details
IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

More details
Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

More details
Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

More details