2024. április 27., szombat - Zita

Szabadidő

"Dinasztiák" - 3 hetente frissülő előadás a Fővárosi Nagycirkusz műsorán

2021-06-03 2044

A Fővárosi Nagycirkusz június 4-től újra várja a közönséget Dinasztiák című, kiváló magyar artistaművészeket felvonultató műsorával, amelyben háromhetente különböző műsorokat és fellépőket láthat a közönség. Az újranyitással kapcsolatban beszélgettünk a műsor rendezőivel, a Hortobágyi Károly-díjas Silver Power erőemelő duó tagjaival, Füzy Anitával és Kranitz Krisztiánnal.

Méltán mondhatjuk, hogy a Fővárosi Nagycirkusz és a Silver Power cirkusztörténelmet írt azzal, hogy a pandémia alatt az európai cirkuszok közül egyedül a Fővárosi Nagycirkuszban zajlottak online, élő előadások. Ti, mint rendezők és artistaművészek, hogyan éltétek meg ezt az időszakot?

Kranitz Krisztián: A Dinasztiák című műsor kizárólag magyar artistaművészek közreműködésével jött létre, aminek köszönhetően páratlanul jó helyzetben voltak a külföldi kollégáikhoz képest, akiknek teljesen leállt az életük. A Fővárosi Nagycirkuszban nemcsak próbalehetőséget kaptak, de fizetett fellépéseik voltak a pandémia időszaka alatt is. Ezáltal nem romlott le a kondíciójuk, nem estek ki a rutinból és a reményt sem veszítették el, hogy valaha visszatérhet az élet a normál kerékvágásba. Csodálatos volt ismét kosztümben, fényekkel és zenével kísérve fellépni a manézsban annak ellenére is, hogy a közönség fizikailag nem volt jelen. Meg kellett tanulnunk a kameráknak dolgozni, átállítani a produkciók fényeit, hogy jól mutassanak a kamerák képein. Viszont ez a helyzet rengeteg plusz lehetőséget is adott, lehetett játszani a szögekkel, hogy a kamerák ne a rekvizitek kipakolását, hanem csak a bohócot vagy a tánckart mutassák. De a technikai lehetőségek tették lehetővé azt is, hogy az egyik műsorunkat vágás nélküli, mozgó kamerákkal kezdhessük el. Ebben és a közvetítések lebonyolításában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában működő Oktopus Multimédia Intézet diákjai és a Fővárosi Nagycirkusz videóstábja voltak a segítségünkre. A műsorok online térbe történő áthelyezése is nagy kihívás volt, ahogy az is, hogy az épület ötvenéves fennállását ünneplő gálaműsorral együtt öt darabot rendeztünk, ami normál esetben a Fővárosi Nagycirkusz repertoárjában másfél évet tenne ki. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és jelenleg is részt vesz a műsorok létrejöttében.

 A versenytáncosokból álló tánckar – Stana Alexandra, Sípos Viktória, Bendó Csilla, Szőke Zsuzsanna, Keresztszegi Ramóna, Szabó Réka Zsófia, Köcse György, Szabó Gábor, Tóth Katica – Maka Gyulával kiegészülve emeli a műsorok fényét. Koreográfus: Valcz Szabolcs, jelmeztervező: Polyák Eszter.

Füzy Anita: Évek óta alkotunk meg artista produkciókat, valamint rövidebb műsorokat. Tavaly az Eötvös Susy Cirkuszban nyílt rá először lehetőségünk, hogy egy egész estét műsort rendezzünk. Majd a Fővárosi Nagycirkusz vezetése is felkért, hogy hozzuk tető alá a Dinasztiák című műsort, amely háromhetente különböző tematikájú műsorokkal és fellépőkkel jelentkezett az online térben. Ezt a négy műsort láthatja a közönség személyesen is június 4-től augusztus 22-ig.

 Számos produkció koreográfiáját direkt a Dinasztiák című műsorra állították össze, ahogy a Porond Ifjú Csillaga-díjas Biritz Ákos gurtniszámát is. 

Mikortól láthatók és milyen tematika szerint épülnek fel a műsorok?

Füzy Anita: Sok kiváló magyar artistaművész van, akiknek a Fővárosi Nagycirkusz vezetése fellépési lehetőséget adott, ezért az online műsorok közel háromórásra nyúltak. A nyitás után viszont le kell rövidítenünk a műsorszámokat, hogy beleférjenek a megszokott műsoridőbe. A június 4-től 22-ig tartó Születésnap alcímű műsor egy varieté elemekkel tarkított, klasszikus cirkuszi show. A június 25-től július 11-ig tartó Bál című műsorban még nagyobb szerepet kap a tánckar és a konferanszié, Maka Gyula, aki a műsorok kedvéért rengeteg táncbetétet tanult meg.

A július 16-tól augusztus 1-ig tartó Orient expressznek az a kerettörténete, hogy vonaton utaznak az artisták, minden egyes megálló egy artista produkció, ami után felszállnak a vonatra és utaznak tovább. A legvégén mindannyian egy nagy partira érkeznek, ahol buliznak egyet. Ennél a műsornál is nagy szerep jut a kivetítőknek, ahol az előre felvett vonatra szálló részek kerülnek bemutatásra. Az augusztus 6. és 22. között látható Nászút című, színházi elemekkel tarkított műsorban egy frissen házasodott szerelmespár utazza körbe a világot, a különböző helyszínek hangulatát pedig az adott artistaprodukciók és táncok adják vissza.

Mivel a műsorokban nagy szerepet kap a táncművészet, ezért Valc Szabolcs koreográfus vezetésével sikerült egy olyan versenytáncosokból álló tánckart szerződtetni, akik világviszonylatban is megállják a helyüket.

Cirkusztörténelmi pillanat a Fővárosi Nagycirkuszban! Az Ádám, a Donnert és a Richter cirkuszi dinasztiák tagjai egy közös számban!

Mi volt az elsődleges szempont a műsorok összeállításakor?

Füzy Anita: A műsorokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály számára élménydúsak legyenek, ami a közönség visszajelzései alapján sikerült. Minden egyes részletet úgy alkottunk meg, hogy a közönség élvezze. Mivel nem rendezőként, hanem artistaként kezdtük a pályafutásunkat, nem azt néztük, hogy nekünk mi tetszik. Több mint húsz év tapasztalata után, követve a cirkuszi trendeket, tudjuk, hogy mit tapsolnak meg és mi az amit ki kell hagyni, mert unalmas. Többek között ezért is képviselteti magát szinte az összes cirkuszművészeti zsáner: levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, erőemelő-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló-, macska-, és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak.

Kranitz Krisztián: Alig várjuk, hogy ismét közönség előtt léphessünk fel. Az artisták számára a közönség szeretete és visszajelzései a legfontosabbak, hiszen sokan csupán a tapsért kockáztatják az életüket. Arra tettük fel az életünket, hogy önfeledt, örömteli perceket okozzunk a közönségnek, akik a produkcióinkat nézve elfeledkeznek a mindennapok gondjairól.

 A Dinasztiák című műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsánerszám látható lesz, többek között Donnert Kathy és Marcello Giurintano görkorcsolya száma is. 


| Forrás: fnc.hu | Szekáry Zsuzsanna | Fotó: Urbán Ádám

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details