2024. április 27., szombat - Zita

Szabadidő

A francia forradalom korát idézi a Magyar Nemzeti Balett új online bemutatója

2021-02-03 325

Csaknem 44 év után, látványos külsőségek között, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen nagybalettje.

A Francia Múzsa Szezonja tematikus évadba illeszkedő premiert Melnik Tatiana, Leblanc Gergely, Krupp Anna, Balázsi Gergő Ármin és Szakács Attila főszereplésével tekinthetik meg az érdeklődők. A darab az Opera Otthonra fizető szolgáltatásában a jegy.hu felületén az évadban egyetlen alkalommal, 2021. február 6-án 20:00 órától látható.

Az 1792 nyarán játszódó történetben Jeanne, a parasztlány apjával és kisöccsével a rőzsét gyűjt a Marseille környéki erdőben, mikor az embereivel arra vadászó Costa de Beauregard márki rájuk nem támad, amiért birtokát háborgatják. Jeanne családja segítségére fiatal marseille-i forradalmárok egy csoportja siet, akik épp a párizsi nép megsegítésére indultak. Miután a márkit elzavarják, Philippe, a forradalmár és Jeanne első látásra egymásba szeretnek, a lány pedig családjával csatlakozik a Párizsba tartó felkelőkhöz. Nem sokkal később a versailles-i kastélyban rendezett színházi estélyen a márki arról próbálja meggyőzni XVI. Lajos királyt, hogy írjon alá egy petíciót, amiben külső katonai segítséget kér uralkodói hatalma visszaállításához. Az összeesküvés bizonyítékát véletlenül elolvassa Antoine Mistral, a színész, és bár tettéért életével fizet, partnere, Mirelle de Poitiers elviszi a hírt a párizsi forradalmárokhoz.

Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású neves szovjet koreográfus két évvel A diótörő nagy sikert kiváltó koreográfiájának megalkotása előtt, 1932-ben állította a színpadra a leningrádi Kirov Színházban (eredetileg: szentpétervári Mariinszkij Színház) a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét. A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a francia himnusz, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből. A Párizs lángjai bemutatását követően nagy sikert aratott, 1947-ben a moszkvai Bolsoj Színház is bemutatta, 1950-ben pedig Vajnonen személyesen vitte színre a darabot a Magyar Állami Operaházban, ahol 1977-ig volt műsoron. A 138 előadásban olyan neves művészek is közreműködtek a főbb szerepekben, mint Kun Zsuzsanna, Menyhárt Jacqueline, Orosz Adél, Pongor Ildikó, Dózsa Imre, Róna Viktor vagy Keveházi Gábor, a koreográfia virtuozitását pedig mutatja, hogy pas de deux-i és szólóvariációi napjainkig folyamatosan szerepelnek a különböző koncertprogramok, gálák és balettversenyek műsorán.

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán ezúttal Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állítja színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével. A neves szakember oktatóként tartott mesterkurzusokat többek közt az American Ballet Theater, a Párizsi Opera, a Mariinszkij Színház és a Béjart Balett táncosainak is, valamint vezető balettmesterként és művészeti vezetőként is dolgozott a szentpétervári Mihajlovszkij Színház művészeivel. A színpadra állításban Evgeny Popov betanító balettmester, valamint Mirzyan Albert, Prokofieva Irina, Radina Dace, Szakács Attila próbavezető balettmesterek és Solymosi Tamás balettigazgató működött közre. A látványos kiállítású balettprodukcióhoz Vyacheslav Okunev munkája nyomán Oleg Molchanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterveket Rományi Nóra készítette. A premieren a főbb szerepeket Melnik Tatiana (Jeanne), Leblanc Gergely (Philippe), Krupp Anna (Mireille de Poitiers), Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral) és Radziush Mikalai (Costa de Beauregard márki) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Az első premierközvetítés technikai tapasztalatai alapján, valamint az OperaLive időpontjainak egységesítése végett, februártól az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában sugárzott bemutatók a kijárási korlátozás kezdetéhez igazítva, 20:00 órától tekinthetők meg egyszeri alkalommal, a jegy.hu felületén. A Magyar Nemzeti Balett online bemutatóját ennek megfelelően 2021. február 6-án 20:00 órától tartja. Az előadás a járványügyi helyzet feloldását követően az Erkel Színház műsorán szerepel majd.

(Forrás: papageno.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details