2020. szeptember 21., hétfő - Máté

Szabadidő

Lovasíjászok Budapest múltjából: a szkítáktól az oszmánokig - 2020. október 18-ig

273

Nem minden asztalos unokából válik az íjászat szakértője. Sudár Balázs történésszel, a BTM Vármúzeum új időszaki kiállításának egyik kurátorával azonban ez történt: a nagypapa faragta íj alapozta meg az íjászat históriája iránti elméleti és gyakorlati érdeklődését – árulta el személyes indíttatásának okát az anyag bemutatásakor.

A felnőttnek, gyereknek egyaránt izgalmas tárlat évszázadokat fog át és meglepő információkkal szolgál. Például azzal, hogy a mai XV. kerületben szkíta íjak maradványaira leltek, valószínűleg a vaskor hajnalán felejtették itt bronzból készült nyílhegyeiket. Budapest területén előkerültek a római hadsereg keleti – szír – típusú lovasíjászatának nyomai. Az aquincumi katonaváros egyik házában talált freskó képe a tartalmas kiállítási vezető címlapján is látható. A hun íjak kapcsán szóba került, hogy a Belső-Ázsiából nyugtra vándorolt hunok egy ideig a római hadsereg kötelékében harcoltak. Később, Attila idején, mint a történelemben annyiszor megtörtént, anyagi okokból fordultak egymással szembe.

A kiállítás kitér arra a kultúrtörténeti folyamatra is, amelynek során – a történettudomány fejlődésével, a régészeti leletek előkerülésével, azok tudományos alapokon nyugvó, hiteles értelmezésével – fokozatosan közismertté vált a tény, hogy a honfoglaló magyarok lovasíjászok voltak. Ugyanakkor tévhiteket is eloszlat. Erre példa a nézet, amely szerint a tradicionális lovasíjászat a keresztény államalapítás után elsorvadt, eltűnt. Ez nem így történt: a magyar harcosok ugyanis még sokáig nem hagytak fel a reflexíjak használatával sem vadászaton, sem harcban.

Az íj ugyanis rendkívül gazdaságos hadiszerszám, felajzott állapotban energiát tárol, amely hozzáadódik a lövés során kifejtett erőhöz. Egy információ: a koronavírus még az íjászatnak, illetve a kiállításnak is „betett”, a firenzei Bargello Múzeumból a pandémiás helyzet miatt nem lehetett elhozni egy ép, 15. századi magyar íjat – mondta el B. Szabó János, a kiállítás másik kurátora. A kölcsönzés jelentősége abban állt volna, hogy a késő középkori magyar íjról, hiába volt igen elterjedt a dalmát térségtől a Baltikumig, emlékek csak egy-két festményen maradtak.

ijaszok2

Az oszmánok mintegy másfél évszázados itt-tartózkodása bőséges lelet- és információanyagot hagyott hátra. Budán, Óbudán, valamint Budaörs és Budakeszi térségében számos, rendszeresen használt versenypályát állítottak fel. Bár a gyalogságot már a 16. században felszerelték puskával, a lovas katonák még 100 évvel később is az íjat részesítették előnyben. Az ostromok törmelékéből előkerült, eltört íjászgyűrűk is ezt dokumentálják.

Az íjkészítés nem tréfadolog, türelmet és erőt, precizitást kíván. Erre mutatnak rá egy nagy asztal tárgyai: a folyamat állomásai és az anyagok együtt láthatók.

A tárlat az információk és érdekességek mellett interaktív állomásokkal is szolgál. A kísérletező kedvű látogatók kipróbálhatják a különböző íjfogásokat, az íjászatot „lóhátról”, pontosabban egy nyeregből, valamint egy 17. századi oszmán „edzőgépet” is.

ijaszok3

A honfoglalás kori íj jelenkori újrafelfedezése valódi sikertörténet. A történészek, a régészek, az íjkészítő kézművesek és maguk az íjászok egymás munkáját segítve jutottak nagyon komoly eredményekre a tudományos felfedezésektől kezdve világrekordok eléréséig Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Az elismerésekről, azokról, akik az íjászatért, mint sportért sokat tettek és tesznek, ugyancsak beszámol a kiállítás.

ijaszok4

A tárlat a budai Várban, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában október 18-ig látható.

(Forrás: kultura.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Indítsuk újra BETA szerszámokkal!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

More details
Mindenki másképp csinálja!

Mindenki másképp csinálja!

More details
Gurulni következmények nélkül!

Gurulni következmények nélkül!

More details
Átadták az idei Business Excellence-díjakat

Átadták az idei Business Excellence-díjakat

More details
Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

More details
Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

More details
Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

More details
Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

More details