2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

Nébih farm a belvárosban

2018-09-24 713

nebihfarmKét új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődők.

A belváros szívében található gyermekváros élethű installációi méretarányos környezetben, a játszva tanulás elvét követve mutatják be a 3-12 éves korosztály számára a felnőttek világát. Az együttműködés kiváló lehetőség arra, hogy a Nébih szemléletformáló programjainak eszköztárát bővítsük.

 „Az Agrárminisztérium és a Nébih az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában fektette le a teljes hazai élelmiszerlánc kockázatmentessé tételének célkitűzéseit. A fejlesztési prioritások között jelenik meg – sok egyéb mellett – a szakágazat bekapcsolása a ’Modern oktatás-képzés’ világába, valamint az ’Élénk közkapcsolatok’ kialakítása is.”

– emelte ki Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szeptember 22-én, a minivárosban tartott megnyitón.

A Nébih által berendezett két új városrész, a farm és az állatorvosi rendelő remek alkalmat teremt arra, hogy a legkisebbek is bepillanthassanak egy gazdaságba, illetve az állatorvosi hivatás rejtelmeibe.

A szombati hivatalos megnyitón, Zsigó Róbert államtitkár mellett, Máté Xénia Gabriella, a MiniPolisz ügyvezető igazgatója is méltatta a Nébih és a gyermekváros partnerségét, hangsúlyozva, hogy

„a kooperáció nem kizárólag az újonnan átadásra kerülő két helyszínen teljesül, hanem a MiniPoliszba látogató óvodás és iskolás csoportok számára díjmentes, élményközpontú, interaktív tanórát is biztosítanak a hatóság szakembereinek segítségével”.

Ilyen módon a Nébih az óvodákban és általános iskolákban már oktatott tananyagai is helyet kapnak majd a MiniPolisz élménypedagógiai programjában.

A Nébih képviseletében dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő köszöntötte az jelenlévőket, aki elmondta:

„A felelős állattartásra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Magyarországon európai viszonylatban is rengeteg házi kedvencet tartanak, ezért különösen fontosnak tartjuk azt a szemléletformáló tevékenységet, amelyet hivatalunk évek óta végez ezen a területen. A Szabad a gazdi programunk nemcsak az állattartónak, hanem a leendő gazdáknak is szól, elősegítve ezzel az állattartási kultúra fejlődését hazánkban.”

A megnyitó gondolatait követően, a résztvevők Simon Kristóffal, a MiniPolisz „polgármesterével” együtt próbálhatták ki a Nébih új, játékos-oktató installációit. A gyerekek élvezettel bújtak bele a hatósági ellenőrök mellényébe, hogy szakértő módon megvizsgálják az élelmiszereket és a bolti higiéniát.

A Firelife erdőtűz-megelőzési standjánál erdőtüzet olthattak, míg a Nébih farmon a szarvasmarha tartásával, takarmányozásával és a tehénfejéssel ismerkedhettek meg. A látványosan berendezett mini állatorvosi rendelőben mindenki igazi kis állatorvosnak érezhette magát. Megvizsgálhatták a különböző állatokat, megtudhatták, miért fontos a chip használata és akár receptet is írhattak.


A Nébih szemléletformáló programjainak részeként megvalósuló interaktív tanórák témái:

Ételt csak okosan:

Magyarországon minden 3. ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ennek súlyosságát és társadalmi jelentőségét felismerve a Nébih 2013 februárjában felvilágosító programot indított Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek címmel, amelynek célja a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.

Mivel a szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a program szárnyai alatt önálló részt Ételt csak okosan Gyerekeknek! címmel a kisebbeknek szóló információk. A gyerekek játékokon, érdekes cikkeken és recepteken keresztül ismerhetik meg a legfontosabb alapszabályokat. Idén március óta pedig óvodákban is tartanak tematikus foglalkozásokat a Nébih szakemberei.

További információk: http://eteltcsakokosan.hu/

Maradék nélkül:

Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, aminek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 68 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Bár ez a mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól – mint amilyen az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország –, a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki.

Az élelmiszerhulladékok esetében azonban olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih Maradék nélkül programjának feladata, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével.

A Maradék nélkül kampánynak iskolai programja is van: az általános iskolásoknak szóló foglalkozásokon a hivatal szakemberei interaktív formában beszélik át a témát a gyerekekkel, de a tematikus tankönyvet, a munkafüzetet és a tanári kézikönyvet bárki ingyenesen letöltheti a kampány weboldaláról.

További információk: http://maradeknelkul.hu/

Szabad a gazdi:

A 2013 decemberében indított Szabad a gazdi program célja a felelős állattartás szabályainak megismertetése a kutyát vásárló vagy örökbe fogadó emberekkel. A praktikus tanácsok, érdekes cikkek mellett a program 2015-ben bővült a Látótárs projekttel, amely a vakvezető kutyák kiképzésének folyamatát mutatta be egy vakvezető kutya életének a születésétől a kiképzés végéig történő követésével.

További információk: http://szabadagazdi.hu/

Firelife erdőtűz-megelőzési program:

Az Európai Unió által is támogatott Firelife Erdőtűz-megelőzési projekt a magyarországi erdőtüzek megelőzéséről, a tűzgyújtási szabályokról és a tűzgyújtási tilalmakról ad információt.

További információk: http://erdotuz.hu/

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details