2024. március 19., kedd - József

Hírek, elemzések

Mindenhol építkeznek: ez várható a budapesti irodapiacon

2017-02-16 1225

magyar telekom szekhaz wingBár már tavaly beindult az irodapiac, idén nagyobb sebességbe kapcsoltak a fejlesztők. Szinte nincs olyan frekventált pontja a fővárosnak, ahol ne épülne új irodaház vagy multifunkcionális ingatlanegyüttes. A realista.hu összegyűjtötte, hogy hol számíthatunk nagyobb projektekre az elkövetkezendő két-három évben.

Váci út

Természetesen a Váci úti irodafolyosón kezdünk, amely az elmúlt évtizedben a number one alpiac lett Budapesten. Jól igazolja a robosztus helyi fejlesztői piacot, hogy ha jól számolunk, akkor egyszerre öt irodaház is épül. Elsőként említsük meg a Váci Greens irodaparkot, ahol immár a negyedik épületet kivitelezik: a 16.500 m2-es ingatlan még az idén elkészül. Az Atenor belga fejlesztő nehéz időkben kezdte meg a projektet, a szó szoros értelmében nagy vállalkozás volt, ma már azonban nincs hiány bérlői aktivitásból. A projekt sikerét jelzi egyrészt, hogy összesen csaknem 130 ezer m2-nyi irodaterülettel számolnak, másrészt pedig sorra csapnak le a befektetők az épületekre.

A másik gigaprojekt az Agora Budapest az Árpád híd lábánál: a HB Reavis a Váci Corner sikere után nem sokáig ült a babérjain, és megtervezte ezt a közel 130 ezer m2-nyi irodaközpontot szolgáltató funkciókkal kiegészülve. A tervek szerint az első irodaház 2018-ban kerül átadásra, aztán valószínűleg nem lesz megállás. De a Duna Tower lengyel tulajdonosa, a GTC is nagy lehetőséget lát a magyar piacban, mert a régi Fonógyár területén – a loftot ötvözve az új modern dizájnnal – egy igazi kuriózum épül GTC White House néven: a 22 ezer m2-es épület 2017 végére készülhet el.

Folytassuk a sort magyar fejlesztőkkel, hiszen ők is egyre jelentősebb projektekkel rukkolnak elő. A Horizon Development többek között az Eiffel Palace újjászületésével már nemzetközi szinten is megalapozta a respektjét, most a Váci úton a 25 ezer m2-es Promenade Gardens irodaházat fejleszti, amely az év végére el is készül. A Futureal Csoport sem tétlenkedik, hiszen számos munkájuk közül itt épül a 12 ezer m2-es Advance irodaház, szinte pár méterre a Vision Towers komplexumtól, ráadásul a második fázis még plusz 8 ezer m2-nyi területet kínál majd. Az első fázis átadására 2018 első felében kerül sor. Bár nem új épületről beszélünk, de az CPI egy újabb, 6500 m2-es ingatlanja is újjászületik Balance Loft néven 2017 őszére.

Dél-Buda

Ugorjunk át most Budára, hiszen a Váci út mellett Dél-Buda a legkeresettebb célpontja a befektetőknek és a bérlőknek. Itt markánsan kirajzolódnak azok a hatalmas igények, amelyeket az IKT-szektor támaszt az irodapiac felé. Mindjárt az Infopark mellett épül meg 2017 végére az Ericsson-ház a WING fejlesztésében 24 ezer m2-nyi irodatérrel, a jövőbeni tervek szerint a területen egy másik hasonló méretű irodaház is megjelenhet a Duna mentén.

A szomszédságban a BudaPart a válság előtti évek klasszikus nagyprojektjeinek méltó utóda, azzal a különbséggel, hogy ez az 54 hektáron elterülő városnegyed meg is valósul. A tervek szerint 300 ezer m2-nyi irodaépület öleli körbe a 2-3 ezer lakóingatlant a Lágymányosi öböl mellett, a Főváros már a 120 méteres toronyépületre is engedélyt adott. Az irodaépületek 15-40 ezer m2-nyi területet kínálnak majd, így akár székházprojektek számára is optimális megoldást biztosítanak. A 8-10 éves projekt első ütemének épületei 2018-ban kerülnek átadásra.

Haladjunk Újbudán kifelé a Budafoki út mentén, amelynek vonzáskörzetében épül a GRT Group beruházásában az Office Garden 18,5 ezer m2-es harmadik épülete, így az irodapark egy újabb fázissal gazdagodik 2017 végén. A magyar fejlesztők Dél-Buda más körzeteiben is aktívak, hiszen az InfoGroup 2018-ban átadja a Bartók Udvar új, 24.000 m2-es fejlesztési ütemét, amely az új kelenföldi intermodális csomópont és Újbuda fő ütőerének számító Bartók Béla út közelében helyezkedik el. De a Futureal Csoportot itt is meg kell említenünk, hiszen hamarosan kezdődik a 65 ezer m2-es Budapest One Business Park építése az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszánál, a pályaudvar és a leendő Etele Center közvetlen szomszédságában. A tervek szerint 2018 végén el is készül az irodapark.

Bel-Buda és a budai agglomeráció

Buda belső negyedeiben is találkozhatunk irodaház-beruházásokkal egy-egy jellemző körzetben. Az MNB Pallas Athéné Alapítványainak tulajdonában lévő régi Postapalota a tervek szerint 2018-ra születik újjá Buda Palota irodaházként, amikor mintegy 18,5 ezer m2-nyi területen fogadja a bérlőket. Ha innen az Alkotás úton indulunk el, akkor a MOM Parknál található irodaház-csoport mellett is már serényen dolgoznak az óriásdaruk, ugyanis épül a 22 ezer négyzetméteres Hill Side irodaház, amelynek fejlesztője a Green Urban Elegant, és 2018-ban tervezik az átadást.

Ha pedig tovább folytatjuk az utunkat a Budaörsi úton, akkor Törökbálintnál az agglomerációs alpiac egyik régi nagy álomprojektjével találkozhatunk, szerencsére a korábban szerkezetkész „mű” most feléledt. Az újragondolt TÓPARK projekt munkálatait 2015-ben kezdte meg a Lavinamix csoport. Két ütemben – 2017 és 2018 végén – készül el a komplex fejlesztés, amely lakás- és kiskereskedelmi funkció mellett 50 ezer m2-nyi irodaterülettel is számol.

Pest

Pesten a Váci út mellett több helyszínen is dolgoznak a kivitelezők, mindjárt a legnagyobb projekt a Magyar Telekom székháza a Groupama Arena mellett, amelyet jövőre adnak át a Wing fejlesztésében. Ez lesz a legnagyobb egybefüggő irodakomplexum Magyarországon, hiszen az 58 ezer m2-nyi fejlesztés mintegy három „rendes” irodaház nagyságrendjével ér fel. Ha a Duna-part felé letérünk, akkor a Soroksári út mentén két nagy fejlesztés is indult. Az  egyik a TriGranit legújabb beruházása: a Millennium Gardens ingatlanegyüttes 36 ezer m2-nyi területen várja majd a bérlő cégek munkatársait. Ez a volumen gyakorlatilag két átlagos méretű irodaházzal egyenértékű – a beruházás 2019 nyarára készül el.

Nem messze innen a Skanska is belefogott az új projektbe, hiszen Mill Park néven építi új komplexumát: az átadásra két lépésben, 2018-ban kerül sor. Ez az ingatlanegyüttes is 36 ezer m2-nyi területtel kalkulál, vagyis a fejlesztők egyre nagyobb léptékben gondolkodnak, köszönhetően a növekvő bérlői keresletnek, illetve egy-egy nagyobb területet önálló székház-projektként kínálhatnak fel. Visszatérve a Hungária körgyűrűre, Hungária Center néven egy kisebb, 7000 m2-es épület is készül az OTP Ingatlanbefektetési Alap beruházásában.

Belváros

Korábban az MTV székházaként funkcionáló Tőzsdepalota szintén irodaházként fog újjászületni a kanadai Tippin Corporation és a Cougar Real Estate közös projektjében. A fejlesztés a tervek szerint 2017-re fejeződik be: a 35 ezer négyzetméterből 27 ezer m2 luxusiroda és 8 ezer m2 kiskereskedelmi egység lesz. De ha még beljebb haladunk a pesti belvárosban, akkor érdemes megemlíteni a Horizon Development másik projektjét is: a 14,9 ezer m2-es Szervita Square-t, amely vegyes funkcióban luxuslakásokat, kiskereskedelmi területet és irodákat kínál majd 2019-től.

(Forrás: realista.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details