2024. szeptember 23., hétfő - Tekla

Külföld

EXPO REAL, 2024. október 7-9.

40

A Magyarország-stand fókuszában a bővülő ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések szerepelnek, de lakóingatlan-, hotel- és irodaportfólióikat is felsorakoztatják a nagy hazai ingatlanfejlesztők. A Magyarország-standot az elmúlt évekhez hasonlóan az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a CBRE szakmai támogatásával. A müncheni EXPO REAL-on október 7-9. között 75 országból több mint 2.000 kiállító és közel 40.000 döntéshozó jelenik meg. A realista.ingatlan.com cikke szerint az ingatlanfejlesztési piacon a projektek előkészítése zajlik, a befektetők kedvezőbb finanszírozási környezetre várnak.

Kelet és Nyugat közötti hídfőként, a nyugati és a keleti beruházások és fejlesztések legfőbb találkozópontjaként mutatkozik be Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán. A kiállításon Budapest a régió leggyorsabban fejlődő fővárosaként mutatkozik be, de a befektetések országos eloszlását az erősödő vidéki fejlesztések is tükrözik. A nemzetközi kiállításon a magyar jelenlétet erősíti, hogy az elmúlt években a gazdasági nehézségek dacára megduplázódott a Magyarországra érkezett külföldi működőtőke értéke, ami megalapozza a következő évek gazdasági növekedését.

Innovatív ipari ingatlanfejlesztőként a stand két fő kiállítója a HelloParks (a Futureal-csoport tagja) és az immár Innovinia néven működő Infogroup (az IGPark-ok fejlesztője és tulajdonosa). Az ipari ingatlanok piacának állami szereplője, az országos hálózattal rendelkező INPARK is bemutatkozik, valamint olyan piacvezető ingatlanfejlesztő cégek is neves kiállítói a Magyarország-standnak, mint az ATENOR, a Biggeorge Property, és a GLP Hungary. A regionális városok közül az idén Debrecen, Kaposvár és Pécs mutatja be kiemelt projektjeit.

Az újabb rekordot döntő külföldi működőtőke befektetések (FDI) által megjelenő beruházások fókuszában az autóipari fejlesztések, az elektromos autózáshoz kapcsolódó befektetések állnak. Magyarország a zöld átállásban úttörő szerepet vállalt, ami az ország elkötelezettségét mutatja a környezetkímélő technológiák mellet. Olyan beruházások vannak folyamatban, amelyek hosszú távon változtathatják meg ipari kibocsátásunk alakulását, több évre előre határozzák meg a fejlesztési irányokat”

– mondta Takács Ernő, az IFK elnöke.

Újabb rekord az ipari ingatlanok piacán

Az IFK elnöke a felkészülés és a visszaépülés évének nevezte 2024-et az ingatlanbefektetési piacon. A CBRE adatai alapján kifejtette, hogy az év első felében érkezett 160 millió eurós ingatlanbefektetés ugyan elmarad a tavalyitól, de figyelembe véve az előkészítés alatt álló 400-500 millió eurónyi további tranzakciókat, az idei eredmények 10-15%-kal is túlszárnyalhatják a tavalyit. A folytatódó monetáris lazítás az USA-ban és Európában újabb lendületet adhat a piacoknak.

A befektetési étvágy tehát továbbra is jelen van, de a befektetők egyelőre kivárnak. A magyarországi lehetőségekhez hozzájárul, hogy Budapestet a legnagyobb ütemben fejlődő európai fővárosok közé várják a következő években, ugyanakkor a Magyarországra érkező fejlesztések térbeli eloszlása egyre egészségesebbé válik és a vidék is komoly szerepet kap, például óriási pozitív elmozdulás a területi megosztottságban, hogy a BYD Szegeden építi fel a gyárát.

Az ipari ingatlanok piacán újabb rekordok várhatók, a második negyedév már érezhetően erősebb volt, mint az első, a visszapattanás elsősorban a termelői kapacitások bővítésének köszönhető. Egyre komolyabb fenntarthatósági elvárások jelennek meg az ipari ingatlanpiacon is, ezért itt is szükség van az állomány megújítására. A bérlők jobb minőségű, alacsonyabb üzemeltetési költségű és jobban az ügyféligényre szabott csarnokokat keresnek.

A budapesti irodapiac az értékesítési volumen visszaesése ellenére is ellenáll a kihívásoknak, amelyet a bérbeadási piacon tapasztaltak is igazolnak. Az irodapiacon a kereslet erősödik, mintegy 20%-kal több irodát – 238,400 m²-t – béreltek ki az első fél évben, mint tavaly. A kelet-közép-európai régió és kifejezetten Budapest új irodaállománya mind minőségben, mind fenntarthatósági tulajdonságokban felveszi a versenyt a nyugat-európai országokkal. Az idei évben az új irodai kínálat  már meghaladta a 78 ezer m²-t, a teljes állomány fél év végére megközelítette a 4,5 millió m²-t.

A hotel szegmens kitűnően teljesít idén, köszönhetően az egyre bővülő turizmusnak. Mind a belföldi, mind a külföldi vendégszám jelentősen növekedett, országos átlagban 13%-kal, de Budapesten ennél is erősebb volt a dinamika. Jelentős mennyiségű új szállófejlesztés van folyamatban, ez az egyik szegmense a kereskedelmi ingatlanpiacnak, ami stabilan növekszik. Ez pedig további fejlesztéseknek ad teret, új márkák jönnek be Budapestre, kifejezetten a luxus szegmensben, és keresik az újabb lehetőségeket. A fővárosban ráadásul több, jelenleg irodaként üzemelő projekt esetében felmerül a potenciális funkcióváltás az ingatlantulajdonosok számára, hogy a kevésbé sikeres irodaházakból, vagy azok egy részéből hotelt alakítsanak ki.

| Forrás: realista.ingatlan.com, borítókép: Corvin Innovation Campus

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Ingyen szerszámkészlettel, BETA műhelyberendezést!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Brain Bar, 2024. szeptember 26-27.

Brain Bar, 2024. szeptember 26-27.

More details
EXPO REAL, 2024. október 7-9.

EXPO REAL, 2024. október 7-9.

More details
Oktoberfest Budapesten, 2024. szeptember 27-29.

Oktoberfest Budapesten, 2024. szeptember 27-29.

More details
Margó Irodalmi Fesztivál, 2024. október 10-13.

Margó Irodalmi Fesztivál, 2024. október 10-13.

More details
Spinoza Zsidó Fesztivál, 2024. október 5-6.

Spinoza Zsidó Fesztivál, 2024. október 5-6.

More details
Magdafeszt, 2024. október 2-5.

Magdafeszt, 2024. október 2-5.

More details
Országos Könyvtári Napok, 2024. szeptember 30. - október 6.

Országos Könyvtári Napok, 2024. szeptember 30. - október 6.

More details
Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2024. szeptember 30. – november 10.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2024. szeptember 30. – november 10.

More details
Újbuda Jazz Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

Újbuda Jazz Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

More details