2021. augusztus 1., vasárnap - Boglárka

Külföld

2021. szeptember 13-17. között rendezik meg a 62. MSV Nemzetközi Gépipari Szakvásárt Brnóban

1093

A gazdag hagyományokra visszatekintő, 1959 óta a brnói vásárközpontban rendszeresen sorra kerülőnemzetközi ipari vásárt idén nem rendezik meg.

Erről aBrnói Vásártársaság Rt. igazgatósága 2020. június 25-én döntött a szakvásárhoz kapcsolódó valamennyi tényező és kockázat alapos vizsgálata és mérlegelése alapján. Megvizsgálták többek között a vásárok és tömegrendezvények lebonyolítására vonatkozó, a jelenleg érvényes formában abszurd szabályokat is. Ezzel megszakad annak a szakvásárnak a hagyománya, amely az elmúlt évtized során Közép-Európa legnagyobb ipari vásárává fejlődött. A szakvásárt korábban még sohasem mondták le, még az orosz csapatok 1968. augusztus 21-i csehszlovákiai bevonulása után is, néhány napos csúszással ugyan, de megrendezték. „Az MSV lett a COVIDlegújabb áldozataastuttgarti AMB lemondása után.Véget kellett vetnünk a részvételhez fűződőtartós bizonytalanságnak. Ez volt a legnehezebb döntés, amit eddig meg kellett hoznom” –mondta el Jiří Kuliš, a Brnói Vásártársaság vezérigazgatója.

"Az egészségügyi minisztérium részéről bejelentett, a vásárokra vonatkozó szabályokat az MSV esetében nem lehet teljesíteni. Ezek a szabályok szöges ellentétben állnak a vásárok logisztikájával. A gépipari vásár így már nem lenne igazi vásár” –monda Michalis Busios, a vásártársaságMSV-ért felelős igazgatója. A kiállítók türelmetlenül várták a higiéniai és biztonsági előírásokat. Már március óta bizonytalanság övezte az újabb és újabbszabályokat. Az állandósult bizonytalanság, a járvány további alakulásávalés a vásáron kötelező óvintézkedések meghatározásávalkapcsolatosaggodalom, valamint az aggódás a munkavállalók egészségéért, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és más szomszédos országok üzleti partnereinek elmaradásával járó kockázat, ezen belül is az Európán kívüli üzletfelek távol maradása komolyan aggasztotta a kiállítókat.

"A kiállítók és a látogatók nem akarnak korlátozásokat. Kezet akarnak fogni egymással, kommunikálni akarnak. A vásáron szabadon kell tudniukmozogni. Nem lehet őket korlátozott számban egy adottpavilonhoz kötni, ahogyan azt a cseh egészségügyi minisztérium előírja” –fejtette ki Michalis Busios a szervezőkés a kiállítók aggályait. A kiállítók körében végzett felmérés eredményei szerint a vállalatokfélnek attól, hogy ha az októberre tervezett szakvásárig újabb korlátozásokat vezetnek be,vagy amennyiben megtiltják az állami részvételt, akkor elveszítik a vásári részvétellel járó befektetéseiket. A hagyományosan kiállító vállalatok ezen kívül azért is csak mérlegelték, végül pedig elvetették a részvételüket, mert romlott a vállalatok gazdasági helyzete, valamint egyes anyavállalatok gazdasági vagy biztonsági megfontolásból tiltják is a külföldi megjelenést.

"A vásárok rendezésérevonatkozó szabályok komoly csalódást okoztak nekünk. Csak kisebb eseményeket engedélyeznek, de olyan nagyés fontos rendezvényeket, mint az MSV, már nem. Az MSV ilyen feltételekkel történő megrendezése csorbítaná a nemzetközi viszonylatban is jelentős seregszemle tekintélyét és márkáját. Meglepő, hogy azezer fős felső határt nem alkalmazzák a nagy bevásárló központokra” –mondta el Jaroslav Bílek, a Brnói Vásártársaság sajtószóvivője.

A kiállítók között végzett felmérés megerősítette, hogy gazdasági és marketing szempontból nagy jelentősége van egy olyan seregszemlének, mint az MSV. A kiállítók az MSV-n történő részvételüket a vállalatukszempontjából fontos és alapvető bemutatkozásnak tekintik, ahol nagy hatékonysággal bonyolíthatják a személyes találkozókat a meglévő és azúj üzleti partnerekkel. A teljes iparág, a nagyvállalatok, köztük a versenytársak reprezentatív részvétele, valamint a nemzetközi részvétel aránya fontos a kiállítóknak. Ezeket a sikeres szakvásárokhoz szervesen kapcsolódó követelményeket az MSV idén, az adott helyzetben nem tudná teljesíteni.

A kiállítók nagyra értékelika szakvásár nemzetközi hatókörét és a jelentőségét az export szempontjából. A kiállításon résztvevő cseh vállalatok több mint fele tárgyal külföldi partnerekkel. A szomszédos országok látogatóinak részvételét minden külföldi kiállító hangsúlyozza. A szabad utazás szerte a világban bevezetett korlátozása, az Európai Unió külső határainak lezárása, valamint a belső határok újbóli lezárásának kockázata lehetetleníti ela nemzetközi eseményeket. Az idei MSV vendégországánakOroszországot szántáka szervezők. „Annak ellenére, hogy az orosz részvétel szervezői változatlanul készülnek, de Oroszország részvétele a mai járványügyi helyzetértékelés alapján sajnos valószerűtlen” –magyarázta Michalis Busios igazgató. A valóságtól szintén elrugaszkodott gondolat, hogy Európán kívüli országokból, mint pl. Kínából, Indiából, Japánból és más ázsiai országokból nagyobb részvételre számíthatnánk.

"A gépipari szakvásárhoz illő, tökéletesen egymásba fonódóés az MSV emblémáját és jelképét jelentő fogaskerekek idén a világjárvány miatt akadozni kezdtek. A gazdaság szintén leállt, ami lecsapódik a vásári felkészülésben is. Az előzetes jelentkezések alapján már márciusban is rekordévre számíthattunk a 2020-as MSV-n. Ma már merőben más képet látunk. A gazdaság fertőzött, a piacon nem uralkodik beruházási hangulat. A gazdaság támogatása érdekébenszükség lennea szakvásárra, de le kell küzdenünk a minket és a kiállítóinkat fenyegető potenciális kockázati tényezőket, és ezek közé tartozik a hírnevünket fenyegető kockázat is. Felelősségteljes vállalat vagyunk és ezért is meg akarjuk őrizni a szakvásár hírnevét és tekintélyét, egyúttal pedig be akarjuk tartani az előírt higiéniai rendszabályokat”–foglalta össze a Brnói Vásártársaság vezérigazgatója, Jiří Kuliš.

"A saját üzletmenetünkre és a tevékenységünkkel kapcsolatban foglalkoztatott gazdasági szereplőkre gyakorolt hatásóriási lesz. A vállalati eredményünkrekordmértékű veszteség lesz. Ez nagyon rossz hír a kis és közepes vállalatokra,és más, vásári tevékenységgel kapcsolatos vállalkozásokra is, így a pl. szállodákra, éttermekre és a város, valamint a térség teljes gazdaságára nézveis.”–kommentálta Kuliš vezérigazgató úra várható hatásokat.

A Brnói Vásártársaság várakozásai szerint az év második felében megrendezhetőek olyan tervezett más szakvásárok, amelyek nem olyan nagyságrendűek és ahol nem olyan mértékűanemzetközi részvétel, mint az MSV-n. Ezek közül az első a STYL/KABOB2B divat szakvásár lesz, amely teljesíti a részvételre vonatkozóan meghatározott szabályokat. Szeptembertől kisebb kongresszusokat és céges rendezvényeket is lehet tartani legfeljebb 1000 résztvevővel.

Az új higiéniai szabályok szerint a brnói vásárközpontban egyidejűleg több rendezvényt is le lehet bonyolítani.

A következő, 62.brnói MSV szakvásárt a tervek szerint 2021. szeptember 13-17.között rendezik meg.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Augusztus 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tartalom galéria

Elhalasztották a 2021. július 31-i Balaton-átúszást

Elhalasztották a 2021. július 31-i Balaton-átúszást

More details
Szeptemberben jön a Schumacher-film

Szeptemberben jön a Schumacher-film

More details
Ezek a legkedveltebb közép-európai üdülőhelyek idén nyáron

Ezek a legkedveltebb közép-európai üdülőhelyek idén nyáron

More details
Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál, 2021. augusztus 2 - szeptember 12.

Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál, 2021. augusztus 2 - szeptember 12.

More details
Zalába költözik a Margófeszt, 2021. augusztus 12 - 15.

Zalába költözik a Margófeszt, 2021. augusztus 12 - 15.

More details
Újra lesz családi fesztivál a pécsi Zsolnay-negyedben, 2021. augusztus 27 - 29.

Újra lesz családi fesztivál a pécsi Zsolnay-negyedben, 2021. augusztus 27 - 29.

More details
Oscar-díjas filmek az Artmozik éjszakáján, 2021. augusztus 27.

Oscar-díjas filmek az Artmozik éjszakáján, 2021. augusztus 27.

More details
Újra látogatható lesz a Dohány utcai zsinagóga

Újra látogatható lesz a Dohány utcai zsinagóga

More details
Új vonatjárat közlekedik vasárnaponként Fonyód és Budapest között

Új vonatjárat közlekedik vasárnaponként Fonyód és Budapest között

More details