2023. december 1., péntek - Elza

Promóció

Varázsoljuk újjá a gyerekszobát az iskolakezdésre!

568

Közeledik a szeptemberi iskolakezdés, ezért sokan ilyenkor alakítják ki a gyerekszobában a tanulásra alkalmas helyet. Az alábbiakban a magyar tulajdonban lévő Praktiker barkácsáruház szakértői adnak tanácsokat az ergonomikus elrendezéshez, a megfelelő tárgyak beszerzéséhez, valamint azoknak is adnak tippeket, akik nagyobb átalakításba, például a padlóburkolat cseréjébe vágnak bele.

A környezetünk jelentős mértékben befolyásolja a hangulatunkat, motivációnkat, és hatványozottan igaz ez a gyerekszoba tanuláshoz előkészített részére is: a megfelelően kialakított helyiségben könnyebben megy majd a leckeírás, felkészülés. A tapasztalatok alapján egy gyerekszoba igazodik lakójának életkorához és igényeihez, ennek megfelelően többször is átalakul egészen a felnőtté válásig. Az egyik fontos életkori váltás az iskolakezdés – ilyenkor a játék mellett a tanulás is előtérbe kerül, és megjelenik például az íróasztal, „nagylányosabbá”, „nagyfiúsabbá” válik a szoba. A berendezést aztán időről időre hozzá kell alakítani a gyerek igényeihez, méreteihez, azonban van néhány alapelv, amelyet érdemes fejben tartani. Az alábbiakban az idén 25 éves, magyar tulajdonban lévő barkácsáruház, a Praktiker szakértői adnak tanácsokat a gyerekszoba iskolakezdés előtti kialakításához.

Ergonómia és kényelem: a tanulásra alkalmas szoba kulisszatitkai

Az egyik legfontosabb lépés, hogy nézzük meg a fényviszonyokat: ha tehetjük, az íróasztalt ablak mellé állítsuk. Ne feledjük ugyanakkor, hogy télen korán sötétedik, így a természetes fény mellett szükségünk lesz íróasztali lámpára is. Ideális esetben a jobbkezes gyerkőcöknek balról, balkezeseknek pedig jobbról érkezik az erősen, de nem túl élesen világító fény. A Praktiker szakértője szerint az íróaszalt és széket érdemes az áruházban megnézni és kipróbálni, hiszen fontos a megfelelő magasság és a kényelem. Ha van rá lehetőség, akkor olyan asztalt válasszunk, amelyen kényelmesen elférnek a tankönyvek. Ha helyszűkében vagyunk, akkor fiókokkal, polcokkal pótoljuk a hiányzó felületeket. A szék magassága mindenképp legyen állítható, támlája dönthető és jól támassza meg a gerincet – a megfelelő ülés a koncentráció fenntartásában is segít.

Dekoráció: az „enyém” érzés megteremtése

Az ergonómiai szempontok mellett fontos az otthonosság és az „enyém” érzés is: válasszunk együtt közösen színeket, díszítsük a szobát falmatricákkal, poszterekkel, alakítsunk ki kényelmes olvasósarkot vagy „kuckót”. Mindenképp fontos, hogy a gyermekünk sajátjának érezze a teret, és szeretett, ismerős tárgyakkal legyen körülvéve.

Melegburkolás: meg tudod csinálni!

Ha nagyobb átalakításba vágunk bele, és például a gyerekszoba padlóját szeretnénk kicserélni, számos melegburkolat közül választhatunk, legyen szó laminált padlóról, vinyl padlóról, padlószőnyegről vagy pvc-padlóról. A melegburkolatok lerakása nem igényel szakmai segítséget, akár laikusként is meg tudjuk csinálni, ha betartjuk a gyártók utasításait. A Praktiker szakértői szerint három dologra kell odafigyelni: a legfontosabb az aljzat kiegyenlítése, illetve a megfelelő típusú alátéthab kiválasztása – vinyl padló esetében például fontos, hogy csak az adott termékhez javasolt, megfelelő alátétet használjuk! A padló telepítésekor mindenképp figyeljünk a csúsztatott lerakásra: az egyik sorban egész padlólappal kezdjünk, a következőben pedig féllel, így lesz ugyanis szép az összhatás.

A Praktiker adatai alapján az idei évben a laminált padlók és vinyl padlók közül a világos színeket keresik a vásárlók: a világos színű fa jelenleg az egyik legkeresettebb típus, mert klasszikusnak tűnik, mégis modern megjelenést kínál, ráadásul nagy előnye, hogy szinte minden helyiséghez passzol. Évről évre népszerűbbek a vízálló laminált padlók is – ezek olyan továbbfejlesztett padlóburkolatok, melyek akár 24 órán keresztül ellenállnak a víznek, így a gyerekszoba mellett akár fürdőszobában és konyhában is használhatjuk őket. Ugyanez igaz a vinyl padlóra is, ami a laminált padlóhoz képest puhább, csendesebb, és teljesen vízálló – ebből a terméktípusból a beton-, márvány- és fahatású verziók a legkeresettebbek a Praktiker adatai alapján.

Hidegburkolás: bízzuk inkább szakemberre!

A magyar barkácsáruházlánc szakértői szerint míg a melegburkolatokkal akár laikusként is dolgozhatunk, addig a csempék, padlólapok lerakását érdemes szakemberre bízni. Amellett ugyanis, hogy így érhetjük el a legszebb végeredményt, a gyártói garancia érvényesítésének is ez az egyik alapfeltétele. Számos hidegburkolat közül választhatunk: egyre népszerűbbek a fa- vagy márványmintás padlólapok, csempék, míg a színeket tekintve a fehér, krém, bézs, szürke és barna színek iránt a legnagyobb a kereslet. A korábbi évekhez képest egyre többen választják a nagyméretű lapokat (60x60 cm, 60x120 cm), valamint a 3 dimenziós hatású falicsempéket, és megjelentek a kő, beton, cement hatású termékek is.

A hazai 11 hetes nyári szünidő a leghosszabbak közé tartozik Európában, így a szeptemberi kezdés önmagában is nagy váltást jelent a hosszú szabadság után. Egy olyan szobában, amelyikre a gyerek büszke lehet, mert az igényei szerint alakították ki, remélhetőleg a tanulás is könnyebben megy majd, és kicsit talán egyszerűbb lesz visszatérni a vakációból a tanulós hétköznapokba.

| Forrás: Praktiker

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA termékbemutató

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Karácsonyház Gödöllőn

Karácsonyház Gödöllőn

More details
„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

More details
A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

More details
Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

More details
Síszezon Magyarországon

Síszezon Magyarországon

More details
Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

More details
Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

More details
Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

More details