2024. április 27., szombat - Zita

Promóció

Elpusztíthatatlan növények a kertbe: ezek még a legdurvább hőséget is túlélik

997

Teljesen új növények hódíthatják meg a magyar kerteket, fel kell készülni ugyanis arra, hogy a következő években valószínűleg még több lesz a száraz, csapadékmentes napok száma hazánkban, ez pedig új fajok, fajták elterjedését hozhatja magával.

Úgy tűnik, most igazán teret nyernek a szárazságtűrő, fény- és melegigényes fajok, olyanok mint a füge, a gránátalma, de az eddig csak vadgyümölcsként ismert galagonya, som és bodza is egyre több kertben bukkan fel – mondta az Agrárszektornak Megyei Szabolcs, kertészmérnök. Kiemelte, érdemes különböző érésidejű gyümölcsfákat telepíteni, a veteményesbe pedig mindig a betegségeknek ellenálló fajtákat válasszuk. A szakember beszélt többek között arról is, hogy milyen módszerekkel óvhatjuk meg a növényeinket, valamint az egész kertet a pusztító szárazságtól, illetve melyek azok az eszközök, módszerek, amelyeket érdemes ilyenkor bevetni.

Hatalmas szárazság pusztít nemcsak Magyarországon, de Európa, valamint a világ számos pontján, és úgy tűnik ez az aszályos időszak most már évről évre egyre keményebb lesz, és egyre nagyobb kihívások elé állítja majd az egész emberiséget. A változó körülmények a hazai kertekben is megmutatkoznak, hiszen egyre több olyan növényre lesz szükség, amelyek jól tűrik a szárazságot, illetve a hosszabb csapadékmentes időszakokat. A díszkertekben már most számos szárazságtűrő évelő kapott helyet, így például egyre többen ültetnek izsópot, cickafarkat, kokárdavirágot, különböző varjúháj fajtákat, de a sudárzsálya is sok helyen megtalálható már, ráadásul méhlegelő - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs.

A szakember elmondta, a kertet, haszonkert és díszkert szempontjából érdemes vizsgálni, előbbit tekintve is látszik, hogy most igazán erősen teret nyernek a szárazságtűrő, fény- és melegigényes fajok. Sok kertben látni már fügét vagy gránátalmát, amelyek pár éve még fagyérzékeny cserjék vagy kis fák voltak, és az ország sok részében csak takarással voltak képesek túlélni a magyar telet, ma már azonban egyre több helyen látni szabadföldbe ültetett példányokat. Szintén újdonságnak számít, hogy a hazai klímán sikerrel tenyésző vadgyümölcsök, mint amilyen a galagonya, som vagy a bodza is egyre több kertbe kerülnek be, mivel viszonylag gyorsan fejlődnek, így a szárazsággal szemben is hamarabb ellenállóvá válnak. Évelők közül is hangsúlyosabb lehet a rozmaring, és az eddig fagyérzékeny fajok, így előtérbe kerülhet a cickafark, a zsálya, a levendula több változata is. A sziklakerti évelők, a szárazságtűrő fűszer- és gyógynövények is nagyobb számban jelenhetnek meg, ahogyan a szárazságtűrő díszfüvek is, mint a csenkeszfélék nagy része - tudatta lapunkkal a kertészmérnök.

Mivel minden kert más adottságokkal rendelkezik, most egy kicsit mindenkinek kísérleteznie kell, hogy mi és hogyan bírja az adott kert körülményeit. Érdemes különböző érésidejű és típusú gyümölcsfákat telepíteni, a meggy és a mandula például egész jól szerepel szárazságtűrés szempontjából. A veteményeskert a több héten át tartó aszályban igényli az öntözést, emellett itt a fajták közül érdemes mindig a betegségeknek ellenállókat választani, hiszen a növényeket így is elég nagy stressz éri.

Az, hogy ezeket az aszályos időszakokat, hogyan vészelik át a növények sok tényezőtől függ, nem csupán a nyári csapadéktól, hiszen egy száraz tél és tavasz után, mint amilyen idén is volt, már öntözés mellett is nehezebben tűrik majd a növények a nyári forróságot és szárazságot - hangsúlyozta Megyeri Szabolcs. Az évelők esetén a legegyszerűbb a helyzet, hiszen számtalan olyan faj, fajta akad, ami nagyon jó szárazságtűréssel rendelkezik. Válogathatunk a szárazságot hosszabb-rövidebb ideig toleráló cserjék közül is, mint a nyáriorgona, a borókák, a cserszömörce, a borbolyák, a japán szentfa, a madárbirsek, a szárnyas kecskerágó, a fagyal, a kékszakáll vagy a téli jázmin.

Az úgynevezett szárazságtűrő növények értelemszerűen jól tűrik az alacsony vízviszonyokat, ez egy egyszerű fogalom, azonban a gyakorlatban megvalósítani már nem ilyen egyszerű, mivel azt, hogy egy növény valóban mennyire szárazságtűrő, azt a gyakorlatban számos tényező határozza meg. A növényválasztás során tehát ne kizárólag a szárazsággal szembeni ellenállóság legyen a választás szempontja, hanem a telepítési hely adottságait is mérjük fel (talaj, fekvés), így legalább ezek kedvezőek lehetnek a telepítendő növények számára.

Az biztos, hogy már most érzékelhető a változás a magyar kertekben. Az edényes növények közül például nagy népszerűség övezi az enciánfát és a leandert, de egyre gyakoribb az üröm, a hamvas és a tollas cipruska is, vagy az apró termetű sárga pipitér, a tengerparti pázsitszegfű, a pünkösdi szegfű, a szürke kutyatej, sőt a szürkés lombú kerti pálmalilimokon túl már tarkalevelű változatokkal is találkozhatunk a kertekben - közölte a szakember. Hozzátette, az egyéni igény, az aktuális divathatások mellett kiemelkedően fontos szerepet kap a klíma, valamint az időjárási adottságok is. Így, ha maradnak a jelenlegi időjárási feltételek, még inkább át fog alakulni a kertkultúra, és új fajok jelenhetnek meg nagyobb számban a magyar kertekben is.

Megyeri Szabolcs az Agrárszektornak beszélt arról is, hogy a hosszú ideje tartó szárazság során is vannak lehetőségek, amelyekkel növényeink számára könnyebbé tehető ez a nehéz időszak. Mint mondta, a lényeg a prevenció, vagyis az előre gondolkozás és az előzetes intézkedések megszervezése. A szakember szerint az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Először is, amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes tárolni az esővizet, de ha megoldható, vízgyűjtőket is elhelyezhetünk a kertben, később nagy szükség lehet rá.
  • A növények takarása is megfelelő módszer lehet, hiszen ha letakarjuk a talajfelszínt agroszövettel, vagy mulccsal, akkor máris nehezebben szárad ki a növény gyökérzete körüli talaj. Érdemes a növény körül a kisebb, könnyebben kezelhető gyomokat életben hagyni, ezzel is tovább megőrizhető a talaj nedvességtartalma.
  • Figyeljünk arra, hogy a veteményesben ne hagyjuk szabadon a talajt, ültessünk zöldtrágyanövényt vagy takarjuk.
  • Minél kevesebb részt takarjunk le járólappal, vagy betonozzunk le a kertben, ezek a felületek ugyanis nem képesek a vízelvezetésre és ha leesik a csapadék, kénytelen lesz gyorsan eltávozni, így sokszor a szomjazó növényeink csak egy kis hányadát kapják meg a lesett vízmennyiségből. Ha a kertet növények borítják, a gyökereik képesek elvezetni a lehulló csapadékot, és nekünk sem kell kis árvizektől, belvizektől tartanunk a környezetünkben.
  • A rendszeres öntözés is fontos. Ha a növényeink rendszeresen, kisebb adagokban kapnak öntözővizet, sokkal inkább képesek megerősödni, mintha csak ritkábban, ám nagyobb mennyiségben kapnának. A rendszeres öntözés hatására jobban megerősödhetnek, kevésbé lesznek betegek, így a szárazabb időszakoknak is jobban ellenállnak.

| Forrás: agrarszektor.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details