2024. április 27., szombat - Zita

Promóció

Nyugtató, görcsoldó, és a migrént is enyhíti: így fejti ki legjobban hatását a levendula

460

A levendula megannyi jótékony hatással bír a szervezetre nézve, így többek közt nyugtató, görcsoldó hatással bír, de egyes bizonyítékok szerint a migrént is enyhítheti. Külsőleg és belsőleg alkalmazva is kifejti gyógyító erejét.

A hatalmasra növekvő, dús levendulabokrok a kert ékei, fantasztikus illatukkal mesés hangulatot teremtenek, nem beszélve a növény bizonyítottan erőteljes gyógyhatásáról. Legelterjedtebb fajtája a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), de a francia (Lavandula stoechas) és az angol (Lavandula x intermedia) változatok is kedveltek a kertekben.

A levendula gyógyhatásai

A levendula gyógyító hatásait júniusban begyűjtött virágai és illóolaja által fejti ki legjobban. A növényt a népi gyógyászatban régóta használják, elsősorban az álmatlanság, a szorongás, a hangulatzavarok megszüntetésére, illetve sebgyógyításra, de a modern tudomány is egyre inkább megerősíti hatékonyságát többféle területen.

Az álmatlanság ellen kifejezetten eredményesnek bizonyulhat a levendula a benne levő illóolaj révén. Egyes tanulmányok szerint a levendula-illóolaj belélegzése segíthet az enyhe alvászavarok kezelésében és a frissebb ébredés elérésében. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy belsőleg alkalmazva a szorongás csillapodásához is hozzájárul. Nyugtató hatása révén a fejfájás és a migrén enyhítésében is hasznos, az illóolaj bizonyítottan csökkenti a fájdalom erősségét és a migrénes rohamok gyakoriságát. Sőt, új kísérletek alapján az erős hajhullás ellen is sikerrel alkalmazható lehet levendulaolajos kúra formájában.

Beh Mariann Levendula című kötetében a teanövény további megannyi jótékony hatását sorolja fel: a forrázat idegnyugtató hatása mellett kitér görcsoldó, emésztést segítő, antibakteriális, vízhajtó, epekiválasztást fokozó, gyomoridegességet és kimerültséget csökkentő, felfúvódást megszüntető hatására is. A teából készült borogatás külsőleg reumatikus panaszok, gyulladások csillapítására is alkalmazható.

A legjobb levendulás teák

A teához a könyv ajánlása szerint 2-3 gramm, nagyjából egy kávéskanál szárított virágzatot 2 deciliter vízzel kell leforrázni, a bögrét letakarni, majd 10-15 percig áztatni. A citromfű citrusos, édes íze is remekül passzol hozzá.

levv2

  • Stresszoldó tea készítéséhez citromverbénával, citromfűvel, orbáncfűvel érdemes társítani - ám utóbbinál a fényérzékenységet okozó mellékhatással is számolni kell nyáron.
  • Ha a fejfájáscsillapítás a cél, egy-egy egység levendula és rozmaring, fél-fél egység citromfű és kakukkfű keveréke is bevethető forrázatként.
  • Az emésztés serkentésére, a puffadás megelőzésére, a gyomorfájás megszüntetésére egy-egy egység levendula, borsmenta és bazsalikom mellé fél-fél egység édesköménytermés, gyömbér és fahéj javasolt, langyosan fogyasztva, étkezés előtt.
  • A nyugtató, alvássegítő hatás érdekében fél teáskanál levendulához fél teáskanál kamillavirág, egy teáskanál citromfű adható, 2-3 deciliter vízzel leforrázva, lefekvés előtt 1-2 órával elfogyasztva.

A levendula egyéb felhasználási módjai

A levendula felhasználható tinktúraként is, ehhez egy 7 deciliteres üveget kell megtölteni levendulavirággal, majd 4-5 deciliter jó minőségű vodkával. Az üveget sötét, fénytől védett helyre téve érdemes áztatni két hétig a virágokat, naponta felrázva. Belsőleg és külsőleg is alkalmazható, borogatásként sebfertőtlenítésre, viszketésre, rovarcsípésekre is jó.

levv3

A levendula illóolaja ugyancsak rendkívül sokoldalúan bevethető, legfőbb kémiai összetevői közé a linalol és a linalil-acetát tartozik. Nyugtató, alvássegítő hatása csak a kezdet, az aromaterápia során többek között enyhíti a légúti panaszokat, fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, segíti a meditációt, és még a fürdővízbe is tehető, egy kevés mézben, tejben vagy sóban feloldva. Töményen nem javasolt, mivel vízben nem oldódik, és a víz felszínén maradva irritációt okozhat. Rovarriasztókban repellens hatása miatt remek összetevő lehet, de masszázsolajokhoz is adható, elősegíti a teljes relaxációt.

A levendulaaroma-víz az illóolajnál jóval enyhébb illatú és hatású, mégis érdemes kipróbálni a növény rajongóinak. Az aromavíz tulajdonképpen az illóolaj előállítási folyamatában, a vízgőz-desztilláció során keletkező melléktermék, az olajjal szemben a növény vízoldékony hatóanyagait tartalmazza. Tárolása során a tiszta, fénytől és hőtől védett helyet kell biztosítani, és így is csak 1-3 év az eltarthatósága fajtától függően. Fürdővízbe téve nyugtató, lazító hatású, a bőrre felvíve fertőtlenít, regenerál, hűsít, csökkenti a gyulladást, viszketést, lassan gyógyuló sebek, napégés, ekcéma esetén is bevethető.

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details