2024. április 25., csütörtök - Márk

Promóció

Egy diéta, amitől jobban alszol és nem kívánod a nassolást

384

Már sokan hallottak a ketogén diétáról, de valójában kevesen tudják, hogy miről is van szó. Ennek az étrendnek az alapja, hogy el kell érni azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsődlegesen a zsírt égeti el.

Tudatos étkezéssel mindenki elsajátíthatja az alapokat, viszont időt és energiát kell áldozni arra, hogy a ketogén életmódváltás sikeres legyen.

Herceg Olga táplálkozási szakember szerint a ketogén diéta egy olyan étkezési stílus, amely során drasztikusan csökkentjük a napi szénhidrát bevitelt, úgy, hogy a jó minőségű fehérjére és zsírra kell koncentrálnunk. Az ilyen erős szénhidrát megvonásra a szervezet azzal fog reagálni, hogy alternatív energiaforrást fog létrehozni, az úgynevezett keton testeket, melyeket a máj termel. A keton testek a glükózt fogják helyettesíteni a diéta során, amitől sikeressé válhat a testsúlycsökkentés.

A szénhidrát csökkentés minden sejtünkre pozitív hatással van

„Meglehetősen új még ez a diéta, és azt tapasztalom, hogy azok sincsenek teljesen tisztában a keto módszerrel, akik már elkezdték alkalmazni. Minden ember számára jót tesz, ha mérsékeli a szénhidrátbevitelt, mivel az ember csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes felhasználni, a többletet pedig elraktározzuk. A szénhidrát csökkentés nem csak a fogyásra van befolyással, minden sejtünkre, minden porcikánkra pozitív hatással van az. Javul az alvásunk, az emésztésünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk a stabil vércukorszintnek köszönhetően. Nagyon sokan irritáltak vagy akár szorongást is tapasztalhatnak a vércukorszint „hullámvasútnak” köszönhetően” – mondja a táplálkozási szakember, aki szerint az átállás nem mindig könnyű.

„Ez függ attól is, hogy a keto diéta előtt hogyan étkeztünk. Ha szénhidrátdús étkezésünk volt, akkor számíthatunk nehézségekre. Nyilván aktivitástól és kórtól is függ, egy fiatal aktív szervezet könnyebben átáll” – teszi hozzá Herceg Olga.

Változó a szervezet reakciója: keto influenzánk is lehet

Hogy miként reagál a szervezetünk, ez is nagyon különböző tud lenni. Az első egy hétben még az úgynevezett keto influenza is előfordulhat.

„Ez a ketogén diéta mellékhatása. Ez egy hét után helyes ásványianyag pótlással megszűnik. Ezután elkezdjük tapasztalni a ketogén diéta összes előnyét: csökken az étvágyunk, nem kívánjuk az édességet, jól bírjuk nasizás nélkül, jobban alszunk, csökken a puffadás és a reflux is. Ami külön érdekesség, hogy a ketogén diéta előtt passzív, nem sportoló emberek a ketogén diéta során vágynak a mozgásra” – tette hozzá a táplálkozási szakember, aki azt is elárulta, hogy mivel a ketogén diéta egy protokoll diéta, így szakember felügyeletét igényli.

Nagyon fontos, hogy a diéta során legyen kihez segítségért fordulni, mivel nagyon sok meglepetést tartogat egy kezdő számára. Ezen kívül nagyon fontos személyre szabni, mivel sok olyan egészségügyi állapot van, amely mellett nem használhatjuk a standart ketogén diétát, hanem módosítani kell rajta”

– mondta Herceg Olga.

KETO ÉTREND MINTA, TÁPANYAGÉRTÉKKEL

Reggeli: keto kávé

Hozzávalók:
• 1 pohár hosszú kávé (240ml)
• 1 EK Ghee vaj (15 ml)
• 1 EK MCT olaj (2.5 ml)
Elkészítés
Öntsük a forró kávét a ghee vajat és az MCT olajat egy konyhai robotgépbe majd keverjük habosra. Édesíthetjük ízlés szerint steviollal vagy eritrittel. Egyből fogyasztjuk.

Tápérték 1 adagra: 143 kcal,17 g Zs,0 g Ch,0 gF

Ebéd: avokádó cézár saláta (dupla adag)

A salátához:
• 4 szelet bacon (112 g), kockára vágva
• 1 fej római saláta (200 g), felvágva
• 1/2 uborka (110 g), vékonyan szeletelve
• 1/4 közepes hagyma (28 g), vékonyan szeletelve
• 1 nagy avokádó (200 g), szeletelt

A Cézár öntetthez –
• 1/2 pohár majonéz (120 ml)
• 2 evőkanál citromlé (30 ml)
• 2 teáskanál Dijoni mustár (10 ml)
• 2 teáskanál fokhagymapor (7 g)
• só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

Süssük meg a bacont egy tapadásmentes serpenyőben. Egy nagy tálban, kézi habverő segítségével keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a mustárt és a fokhagymaport. Sózzuk meg ízlés szerint. A Cézár öntettet 6 napon át tárolhatjuk egy lezárt ételhordozóban. Egy nagy tálban keverjük össze a római salátát az öntettel. Adjuk hozzá az uborkát és a hagymát. Keverjük jól össze. Osszuk el a salátát 2 tányér között, tegyünk mindkét adagra egyenlő mennyiségű szalonnát és avokádót.

Tápérték 1 adagra: 652 kcal,65 g Zs,15g Ch,10g F

Vacsora: Húsgombóc olasz módra

Hozzávalók:

220 g darált marhahús vagy pulyka
(30 g) darált parmezán sajt
½ tojás
½ tk só
¼ tk szárított bazsalikom
¼ tk hagymapor
¼ tk fekete bors
1½ evőkanál olívaolaj
210 g paradicsom püré (konzerv)
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
100 g friss spenót
28 g vaj
70 g friss mozzarella sajt
só, bors

Elkészítés:
Helyezzük a darált marhahúst, a parmezán sajtot, a tojást, a sót és a fűszereket egy megfelelő méretű tálba, majd alaposan keverjük össze. Formázzunk a keverékből közepes méretű húsgombócokat. Egy gombóc kb. 30 gramm. Ha nedves kézzel formázzuk a gombócokat, akkor a keverék nem fog ragadni és könnyebben formázható lesz. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és a gombócok minden oldalát aranybarnára sütjük. Csökkentsük a hőt, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet. Időnként megkeverve 15 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a petrezselymet majd keverjük össze.
Egy külön serpenyőben olvasszuk fel a vajat és 1-2 perc alatt, folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot a húsgombócokhoz, és keverjük össze. Melegen tálaljuk és falatnyi mozzarella darabokkal díszítjük.

Tápérték 1 adagra: 628 kcal,49 g Zs,5 g Ch,39 g F

| Esemény Menedszer

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details