2022. január 22., szombat - Vince

Promóció

Ha farsang, akkor FÁNK!

65

Szalagos vagy csöröge, lekváros vagy csokis – számtalan variációban készül a fánk, főleg a farsangi időszakban. De vajon miért épp fánk a farsangi eledel? Milyen hagyományok kötődnek hozzá? Ki készítette el először?

Itt a farsang, áll a bál!

A farsang az önfeledt szórakozás, a vidámság és a bolondozás, a tánc és a bálok időszaka. Az álarcok és a maszkok viselése, vagyis az, hogy felismerhetetlenek legyünk, a kötetlen mulatozás fontos kelléke.

A hagyomány szerint vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig tart, amikor már a húsvét előtti nagyböjt kezdődik.

fars2

A farsangi népszokások alapvetően néphagyományokra épülnek, a tél és tavasz küzdelmét szimbolizálják. Ekkor megengedettek a gazdagabb lakomák, mellyel a természetet kívánták bőségre ösztönözni.
Régen az igazi farsangi időszakot a farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotta, amit a „farsang farkának“ is neveztek. „Felkötjük a farsang farkát” – mondták, amikor meglátogatták a rokonokat, ismerősöket vagy szórakozni mentek.
De ez az időszak a párkeresés ideje is volt. A legények ilyenkor jártak udvarolni, s hagyományosan az esküvőket is ilyenkor tartották. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

Az ételek közül hazánkban ilyenkor húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk került az asztalra. A farsang utolsó napja húshagyókedd, másnap, hamvazószerdán a nagyböjt kezdődik. Igaz ezt rögtön egy napra – a „torkos csütörtökön” – fel is függesztették, amikor a farsangról maradt ételeket elfogyasztották. Mai változatában torkos csütörtökön az éttermek különböző kedvezményekkel várnak egy kiadós lakmározásra.

A farsangi időszak legjellegzetesebb, s egyben kihagyhatatlan édessége a farsangi fánk. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kell kisütni. Lehet porcukorral meghinteni, baracklekvárral kínálni. Számos formában és variációban létezik: talán legismertebb a szalagos fánk amely nevét a barna fánkon körbefutó fehér csíkról – szalagról – kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin és néhány fortély az elkészítéséhez – érdemes ellesned, elsajátítanod ezeket! Szintén népszerű a csöröge vagy forgácsfánk és a rózsafánk is, melyeknek elkészítése egyszerűbb. De van az egérke fánk, az ekler fánk, a pillefánk, lehet túrós vagy krumplis, és persze még lehetne sorolni.

fars3

A források szerint már a rómaiak is készítettek hosszúkás alakú fánkot, amit például mézzel kentek meg. A fánk nem magyar specialitás, szinte az egész világon ismerik. A bécsi fánk az osztrákok nemzeti édessége, a berliner elsősorban Németországban és Franciaországban kedvelt. Az amerikaiak fánkja – a donut – középen lyukas, s különböző mázzal vonják be, a churros pedig a spanyolok desszertje, tulajdonképpen egy olajban kisütött édes kevert tészta.

fars4

Hazánkban a 19. században terjedt el, ahol szintén sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Baranya néhány községében huppancs a fánk neve, Borsodban és a Bodrogközben pedig krepli. Általában könnyű, tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet. Készülhet töltve vagy töltetlenül, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül. A régi szakácskönyvekben olvashatsz tölcséres fánkról, főkötős fánkról, mozsárfánkról, süvegfánkról vagy tolófánkról is.

Legendák a fánk európai elterjedéséről

Egyes források szerint Olaszországból származik, mely Beatrix közvetítésével kerülhetett be Mátyás király udvarára, de sok érdekes történet kapcsolódik még a fánk megjelenéséhez Európában.
A fánk eredetét a franciák és az osztrákok is jegyzik, hiszen két legenda is ismert a fánkkal kapcsolatban.
Az egyik legenda szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, aki az udvari farsangi álarcosbálból megszökött, s elvegyült az utcai tömegben. Hogy éhségét csillapítsa, egy utcai árustól vásárolt fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy az egész kosárral megvásárolta. Később a fánksütő mestert a palotába rendelte és alaposan kifaggatta a receptről. Ezt követően a francia királyi udvarban gyakran szerepelt a menüben.

fars5
A másik anekdota a bécsi Krapfen nevű pék nejéhez, Ceciliához kapcsolódik: a pékségben tolongó és türelmetlenkedő vevők megjegyzéseit megelégelte a temperamentumos pékné, s a kezében lévő tésztadarabot mérgében a tömeghez vágta, ám a tészta a tűzhelyen lévő forró zsiradékba pottyant. A kisült finomság óriási sikert aratott, s azóta is a bécsiek kedvence.

| Forrás: fesztivalok.info

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Pezgső BETA Last minute ajánlat!

Tipp

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Január 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Titkosszolgálati eszközöket is bevetnek az ismerkedéshez

Titkosszolgálati eszközöket is bevetnek az ismerkedéshez

More details
Jöhet a fizetős TikTok

Jöhet a fizetős TikTok

More details
Új formátumban érkezik a X. HR szakmai randi!, 2022. március 3.

Új formátumban érkezik a X. HR szakmai randi!, 2022. március 3.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Legkiemelkedőbb szerepeiből válogat a világhírű lett operaénekesnő a Müpában, 2022. február 7.

Legkiemelkedőbb szerepeiből válogat a világhírű lett operaénekesnő a Müpában, 2022. február 7.

More details
Hat magyar animációs film ingyenesen nézhető a magyar Netflixen

Hat magyar animációs film ingyenesen nézhető a magyar Netflixen

More details
Reprezentatív kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Reprezentatív kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

More details
Ékszer újragondolva

Ékszer újragondolva

More details
Kevés hozzávaló, nulla liszt, rengeteg íz és fehérje. Így dobj össze egy omlettet húsz perc alatt

Kevés hozzávaló, nulla liszt, rengeteg íz és fehérje. Így dobj össze egy omlettet húsz perc alatt

More details