2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

4 magas kalóriatartalmú étel, ami mégis segíti a fogyást: sokáig eltelítenek, stabilan tartják a vércukrot

240

A változatos, jól összeállított diétában a magas kalóriatartalmú, egészséges ételek is fontos szerephez jutnak.

Aki már valaha próbált megszabadulni néhány felesleges kilótól, jól tudja, hogy a bevitt és az elégetett kalória mennyisége döntő jelentőségű a testsúly szempontjából, és hogy a fogyás érdekében célszerű arra törekedni, hogy az utóbbi javára billenjen a mérleg. Ezért aztán sokan jócskán megemelik a fizikai aktivitásukat, az étkezés során pedig minél kalóriaszegényebb táplálékok fogyasztására törekednek.

Ez olykor sajnos azt is eredményezi, hogy a szükségesnél jóval kevesebb energiát juttatnak be a szervezetükbe, ez pedig hosszú távon nem fenntartható, és nem is jár a kívánt eredményekkel. A kiegyensúlyozott étrend nem állhat csak alacsony kalóriatartalmú ételekből, a tápláló, egészséges fogások segíthetnek a célok elérésében.

Kalóriadúsak, de hasznosak a diétában

A fogyás, bármennyire is szeretné az ember, nem egyik pillanatról a másikra történő esemény, sokkal inkább egy hosszú, kitartást igénylő folyamat. Ahhoz tehát, hogy valaki megszabaduljon a nem kívánt kilóktól, előre kell terveznie, és a gyors sikert kínáló fogyókúrák helyett életmódváltásra kell törekednie. Mindehhez szükség van egy olyan étrendre is, ami nem válik unalmassá napokon belül, és amitől nem lesz állandóan éhes a diétázó. Ez ugyanis könnyen visszaüthet, falásrohamokban, félreevésekben bosszulhatja meg magát.

csicser2

A különböző táplálékok másként hatnak a szervezetre, korántsem igaz, hogy minden magas kalóriatartalmú élelmiszer szabotálja a fogyást. Nem mindegy, hogy az egészséges zsírokkal teli olajos magvakról vagy egy finomított szénhidrátokban gazdag desszertről van szó. A következő finomságok talán kicsit több kalóriát tartalmaznak, mint a legkedveltebb diétás fogások, mégis helyük van a tányéron.

Hummusz

A csicseriborsó felhasználásával készülő hummusz ízletes kence, amelynek kalóriatartalmát jelentősen befolyásolja, hogy ki hogyan készíti. A bolti változat gyakran cukrot is tartalmaz, így a házi mindenképp jobb választás. A krém hozzávalói között gyakran szerepel olívaolaj és szezámmagból készülő tahini is, tehát a végeredmény semmiképp sem kalóriaszegény. Ugyanakkor növényi fehérjében, rostokban gazdag, így amellett, hogy segít jóllakni, jó hatással van az emésztésre és a vércukorszintre is. Tartalmasabbá, laktatóbbá teszi az étkezést, ezzel csökkenti a nassolás valószínűségét is. Érdemes zöldségekkel együtt fogyasztani, például mártogatósként.

Tahini

A már említett tahini pirított szezámmag krémesre darálásával, majd olaj hozzáadásával készül. A hummusz mellett szószok, öntetek kedvelt alapanyaga. Egy teáskanál is körülbelül 90-100 kalóriát tartalmaz, ennek ellenére helye lehet a diétában, mivel egészséges zsírokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Segít a vese és a máj egészségének megóvásában, a sejtkárosító folyamatok kivédésében és a gyulladáscsökkentésben is.

csicser3

A szezámmag hasznos lehet az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében. Öntetként laktatóbbá és tartalmasabbá teszi a salátát, adj hozzá fokhagymát vagy ecetet, ami a vércukorszint kordában tartását is elősegíti, javítja az inzulinérzékenységet!

Olajos magvak

Az olajos magvak, mint például a dió, a mogyoró, a mandula nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek. Bár kalóriadús csemegének számítanak - egy adag, ami 25 grammot jelent, nagyjából 120 kcal -, omega-3 zsírsavakban és rostokban is bővelkednek. Segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Bár szénhidrát- és kalóriatartalmuktól nem lehet eltekinteni, mértékkel fogyasztva ideális kísérői a gyümölcsöknek és a zöldségeknek. Gyümölcs mellé fogyasztva lassíthatják a szénhidrát felszívódását, ami a vércukorszint szempontjából előnyös, hatására később jelentkezik az éhségérzet.

Avokádó

Egy közepes méretű avokádó körülbelül 300 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor értékes tápanyagokban, egészséges zsírokban is gazdag. A megfigyelések szerint az étkezések során fokozza a jóllakottságérzést, hosszabb időre csökkenti az éhségérzetet, edzés előtt fogyasztva növelheti a teljesítményt. Az avokádó káliumtartalma miatt segíthet a puffadás és a fokozott vízvisszatartás csökkentésében, valamint a vérnyomás szabályozásában is.

A diéta ideális esetben nem jár folytonos éhségérzettel, változatos, hasznos tápanyagokban gazdag fogások képezik a gerincét. Érdemes minél egyenletesebb vércukorszintre törekedni, így ugyanis csökkenthető az éhségérzet, az egyes étkezések közbeni nassolás. A magas kalóriatartalmú táplálékokat társíthatod alacsony kalóriatartalmúakkal, és a rost- és fehérjefogyasztásra is érdemes odafigyelned!

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details