2024. április 25., csütörtök - Márk

Promóció

Önkormányzatoknál, intézményeknél, szakszervezeteknél kallódó szocreál festményeket, tárgyakat keresnek

448

Magyarország összes önkormányzatát, állami intézményét és szakszervezetét bevonják abba a szocreál festmény, szobor és tárgyak felvásárlásba, ami az 50-es, 60-as évek kallódó, eltűntnek hitt műveket tárja fel.

Ha sikeres lesz a kutatás, a művekből kiállítás és dokumentumfilm is készülhet.

Az ország bármely pontján lehetnek azok a szocreál, azaz az 50-es, 60-as években készült festmények, szobrok, egyéb tárgyak, amiket most Babarás Géza festményszakértő szeretne felkutatni. Szerinte ugyanis ennek a korszaknak a művészete nincs kellően feltárva, reprezentálva, ugyanis az alkotások többségének nem ismerik a jelenlegi helyét.

Az országos gyűjtés, felvásárlás alatt nemcsak a kor támogatott művészei, kismesterei által készített kallódó festményeket, hanem a korszak tiltott, tűrt kategóriába sorolt festőművészek alkotásait is keresi, ugyanis szerinte így lesz teljes az adott korszak művészete.

„Ahhoz, hogy ezeket megtaláljuk, több mint 3200 önkormányzathoz szeretnénk eljuttatni a felhívásunkat, valamint megyei önkormányzatokhoz, akik a rendszerváltás előtt támogatói, felvásárlói voltak a kor művészeti alkotásainak. Valószínűsíthető, hogy a régi-új szakszervezeteknél is jelentős számban találhatóak egykori munkás-, paraszt életképek, gyári munkásokat, szövetkezeti földműves munkákat ábrázoló, „szocreál festmények.” A kor szellemének megfelelően az alkotások jó része hatalmas, monumentális méretű, ezzel is kifejezve a párt megfellebbezhetetlen propagandáját, irányítását. Ennek a kornak a művészeti alkotásainak jó részét a rendszerváltáskor raktárakba helyezték vagy elkallódott és „magántulajdonosokhoz” kerültek. Ebben a témában régebben volt már kiállítás Debrecenben, de tudomásom szerint ez az első kampányszerű, nagy ívű országos gyűjtés” – mondta Babarás Géza festményszakértő.

Eltűntek az alkotások

A 40-es 50-es évek aktív festőinek művei közül csupán kevés számú darab ismert, a többi a szakértő szerint önkormányzatoknál, szakszervezeteknél, állami intézményeknél, vagy magánszemélyeknél lehet.

„Somogyi Imre, Mácsai István, Csáki-Maronyák József és sok más festőművész ebben a korban azokat a témákat festették meg amiket a párt elvárt tőlük, ami támogatott volt: a parasztság és a munkásság mindennapos munkáit, életkörülményeit, pártvezetők portréit, stb. Néhány művésszel –azok leszármazottaival- való beszélgetésemből tudom, hogy a termelőszövetkezeti paraszti életképekből, ennek a munkának a gépesítéséről sok nagyméretű mű született, de alig csak néhány ilyen képpel találkoztam eddig. A gyári munkások hétköznapi termelő munkájáról készült festményekről többet hallottam, mint láttam, ezek valahol kallódnak, ismeretlen, rejtett helyen tartózkodnak. Biztos vagyok benne, hogy számos más festőművész –ebben a korszakban készült- alkotása sok helyen lappang valahol Magyarországon” – mesélte Barabás.

Sokan nem is tudják, hogy milyen értéket őriznek. Előfordult már, hogy egy vidéki önkormányzatból egy feleslegessé vált nagy méretű bronz szobrot vittek be a méhtelepre értékesítésre.

Kiállítás is lesz belőle

A legszebb falusi-, gyári munkásokat ábrázoló életképekből, szobrokból, szocreál tárgyakból Barabás kiállítást is szeretne rendezni Budapesten, hogy minél többen megismerkedhessenek a kor művészetileg értékes műveivel.

Sikeres gyűjtés esetén dokumentumfilmet is tervezünk készíteni a gyűjtés folyamatáról egészen a kiállítás megnyitásáig – árulta el Barabás Géza.

„Függetlenül attól, hogy a szocialista társadalmi rendszer csődöt mondott, a politikai része a történelem szemétdobjára került, de az ebben a korban készült festményeknek, szobroknak művészeti értéke van, sőt bele illeszthető a nemzetünk történelmi emlékezetébe, „művészeti kincstárába”, tehát értéket is mentünk ezzel az akcióval” – tette hozzá Barabás Géza festményszakértő, a projekt szervezője.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details