2021. május 9., vasárnap - Gergely

Promóció

Fillérekért veheted meg a szezon virágait: mutatjuk, hol keresd

154

Idén sem kell lemondanunk a tulipánmezők szépségéről, sőt egyre több helyszínen szedhetjük tele a kosarunkat a színpompás virágokkal országszerte.

Igaz, hogy kis késéssel, de végül megérkezett idén is a tavasz, a hagymás virágaink pedig már hetek óta csodás színekbe öltöztetik a kerteket és a virágmezőket. A korai tulipánok szedése már el is kezdődött országszerte, hisz a tulipgarden a hazai igényekhez igazodva már öt hatalmas tulipánmezőt telepített az országban, hogy mindenki kedvére szedhessen a tavasz eme szimbolikus és elegáns virágából. Így akinek nincs kertje, az is gond nélkül gyönyörködhet a színpompás virágokban, a leszedésük pedig nem okozhat senkinek lelkiismereti kérdést, hisz a szakemberek épp ebből a célból telepítették a többezer hagymás virágot.

A Szedd magad virágszüret keretében telephelyenként több mint 30000 tulipánnal várják az érdeklődőket áprilisban és májusban is, folyamatosan lehet feliratkozni a helyszínekre, ahol így elkerülhető a tömeg, és mindenkinek jut bőven a virágból.

Három éve indult a tulipános projekt, a szedd magad tulipánszüret ára időtől és helyszíntől, szedett virágmennyiségtől függően változik. A Balatonnál Szőlősgyöröknél, a Tisza-tónál a népszerű üdülőhelyen, Abádszalókon, valamint Mórahalmon, Csömöréden és Cegléden várják az érdeklődőket közel 260000 tulipántővel.

Bálványoson is várják most hétvégén a tulipánok szerelmeseit, valamint Kőröshegyen 258000 tulipán lelhet vevőre, itt szálanként 180 ft-ért szedhetik a nemes virágokat a látogatók a hét minden napján 9 és 17 óra között április 30-ig, a járványügyi előírásokat betartva.

Helyszínek és időpontok

  • 2021. április 24-25. 10:00 – 15:00 Csömödér
  • 2021. április 24-25.10:00 – 15:00 Tisza-tó (Abádszalók)
  • 2021. április 24-25., május 1. 10:00 – 15:00 Balaton (Szőlősgyörök)
  • 2021. április 24-25., május 1. 09:00 – 17:00 Mórahalom
  • 2021. április 25-ig naponta 9:00- 17: 00 Bálványos
  • 2021. április 30-ig naponta 9: 00- 17: 00 Kőröshegy /180 ft/szál

Tulipán ültetése és gondozása otthon

A tulipán ültetési ideje ősszel van, a legideálisabb, ha a hagymák szeptember, október hónapokban kerülnek a földbe. A laza, jó vízáteresztő talajt szereti, napos helyen, de homokkal a kötöttebb talaj is lazítható. Fontos, hogy ne érje túl sok nedvesség, mert az károsítja a hagymákat. Ültetés után nem igényel locsolást, mivel a hagyma minden nedvességet tárol, és elég lesz számára a téli csapadék és a tavaszi eső.
A hagymák ideális mérete nyolc-tíz centiméter, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük őket egymástól. Az ültetés mélysége ne legyen tíz centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni. A fagyok ellen csak nagyon hideg tél (-10 celsius foknál hidegebb) esetén kell védekezni, ha nincs hótakaró. Ilyenkor célszerű betakarni a talajt.

A tulipán hagymáit nem szükséges minden évben felszedni, a botanikai eredetű kistermetű és virágú tulipánok edzettek. Virágoznak évről évre, nem igényelnek évenkénti átültetést.
Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, hagyjuk a növényt elvirágzás után teljesen elszáradni. Az idő előtti visszavágás megakadályozza, hogy jövőre virágot hozzon a növény.

Amikor felszedjük a hagymákat, válogassuk át, nagyságuk és színük szerint, a fertőzött hagymákat szedjük ki, semmisítsük meg. Rakjuk hűvös, száraz helyre, hogy megelőzzük a rothadást, becsomagolhatjuk újságpapírba is. Ősszel ültessük ki a kertbe. Első évben a kisméretű hagymák még nem hoznak virágot, és ha tavasszal letörjük a szárát, serkenthetjük vele a hagymák növekedését.
A tulipán hagymáit elég háromévente felszedni, akkor szedjük le a sarj leveleket, melyekből új egyedeket tudunk nevelni.

A tulipán jellemzése
A tulipán (Tulipa) több színben nyíló, kehelyalakú virággal rendelkező, hagymás dísznövény. Nemzetségét tekintve a liliomfélék családjának egy nemzetsége, melyhez több ezer faj tartozik. Régies magyar neve: tulipánt. Hagymája tobozszerű, melynek oldalán egy kisebb tartalékhagyma húzódik meg. Elszáradt barnás buroklevelek fedik a hagymát. Termése több magvú termés. A tulipán virága bármilyen mintájú és színű lehet a kék kivételével, a majdnem fekete színűtől az ibolya és zöld színű virágokig.

Tulipán történelem

A vadon növő tulipánok nagy része Közép-Ázsiában található meg, de a Közel- és Távol-Keleten, Észak-Afrikában, és Európában is őshonosak. Mintegy 125 vad faját ismerjük, feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ott, ahol mintegy 1000 km sugarú körben 51 faja él. Európában is találunk őshonos tulipánfajokat. A Kárpát-medencében négy faj él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szorosban élő, 40–50 cm magas, áprilisban nyíló magyar tulipán (sárga tulipán, Tulipa hungarica Borbás).

Kr. u. 1000 körül már írásos feljegyzések említik, a későbbi időkben a törökök tenyésztették ki a tulipán legszebb példányait, már I. Szulejmán császár uralkodása idejében (1494-1566.) kísérleteztek vele.
A 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, ekkor ismerték meg az európaiak ezt a növényt. 1555-ben a bécsi udvar isztambuli nagykövete hozta az Oszmán Birodalomból Nyugat-Európába a virágot. III. Ahmed oszmán szultán szokása volt, hogy a fontos és előkelő vendégeinek tulipánhagymát ajándékozott. 1629-ben az európai botanikusok mintegy 1000 fajtát jegyeztek fel. Az értékesebb tulipánhagymák valóságos vagyonokat értek, egyetlen ritka alakú és különleges színű tulipán hagymájáért - mai pénzben számítva - akár hatszázezer forintot is megadtak. A „tulipánőrület” időszaka 1633–1637. között tartott, ennek végén a spekulációs piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, sok család elveszítette erre alapozott vagyonát. Magyarországon is a 16. század vége óta termesztik, mára 3000–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki.

(Forrás: hellovidek.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja: Működik a kémia!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Hétfőtől lazulnak az iskolai szabályok

Hétfőtől lazulnak az iskolai szabályok

More details
Bejelentés: augusztusig kelleni fog a védettségi igazolvány

Bejelentés: augusztusig kelleni fog a védettségi igazolvány

More details
Elkészült a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Elkészült a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Eladnád a lakásod? Ezekkel a felújításokkal jóval többet kaphatsz érte

Eladnád a lakásod? Ezekkel a felújításokkal jóval többet kaphatsz érte

More details
Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

More details
Most örülhet mindenki, aki szeret a Balatonon hajózni

Most örülhet mindenki, aki szeret a Balatonon hajózni

More details
Befutott a MÁV okosjegye – minél előbb megveszi, annál olcsóban utazhat

Befutott a MÁV okosjegye – minél előbb megveszi, annál olcsóban utazhat

More details
Felvételizők figyelem! Utolsó utáni lehetőség többletpontokra

Felvételizők figyelem! Utolsó utáni lehetőség többletpontokra

More details