2024. március 19., kedd - József

Promóció

Egészséges táplálkozással a környezetünkért is tehetünk

358

Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is.

A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Dr. Kovács Viktória Anna, a a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozás-tudományi szakértője szerint a szezonális élelmiszerek fogyasztása kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt, heti egy húsmentes nap beiktatásával pedig többet teszünk a bolygónkért, mintha elektromos autóval közlekednénk.

A meteorológiai tavasz középső hónapját táplálkozás szempontjából két rendkívül fontos világnap foglalja keretbe: április 7-én az Egészségügyi Világnapot, míg április 22-én a Föld napját ünnepeljük. Bár elsőre a két esemény távolinak tűnhet egymástól, valójában egyáltalán nem az: az egészséges táplálkozás mára összefonódott az ökológiai fenntarthatósággal és annak értékrendszerével.

A táplálkozási ajánlások az utóbbi egy évtizedben világszerte, így hazánkban is átalakultak, és sokkal inkább az élelmiszer-alapú javaslatok kerültek előtérbe. Az egészséges táplálkozás a változatosság, a szezonalitás és a mértéktartás mellett pedig kiegészült olyan klímavédelmi irányelvekkel is, mint a helyi termékek népszerűsítése, valamint a húsfogyasztás visszaszorítása.

Kevesebb hús, több szezonalitás

Dr. Kovács Viktória Anna, a kozertplusz.hu táplálkozás-tudományi szakértője arról beszélt, hogy európai uniós átlagban az emberek kb. fele fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget, 70%-a gyümölcsöt. Ehhez képest az előbbit csak a magyarok egyharmada, utóbbit pedig kb. 40 százaléka építi be napi rendszerességgel étrendjébe.

„Ez sajnos egy meglehetősen alacsony arány, melyen javítanunk kellene. Az ideális az lenne, ha az emberek minden étkezésnél fogyasztanának valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szezonalitás fontosságát, az adott évszaknak megfelelő időben termő élelmiszerek tápértéke ugyanis jóval magasabb, mint amit a világ másik pontjairól szállítanak hazánkba" – magyarázta.

Mint fogalmazott, minden hónapnak megvan a maga jellemző hazai zöldsége és gyümölcse. Áprilisban például többek között a medvehagymának és az újhagymának van szezonja, melyek tökéletes recept alapanyagok, ráadásul fűszerként alkalmazva a sófogyasztás csökkentésében is szerepet játszhatnak.

Felhívta a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára is, melynek kedvező egészségügyi hatásai mellett klímavédelmi szempontból is óriási ereje van. Ezt egy példával szemléltette: mindössze heti egy húsmentes nappal többet teszünk a Földért, mintha elektromos autóra cserélnénk gépjárművünket. Ráadásul a hús egy-egy napon könnyedén kiváltható olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel, mint a bab, a borsó, a lencse vagy más hüvelyesek.

Mindenből van egészségesebb alternatíva

A szakértő elmondta, a jelenlegi élelmiszerkörnyezetben nagyon tudatosnak kell lenni az egészséges étkezéshez, hiszen az áruházakban nehéz összeválogatni mindenből a legmegfelelőbbet.

„Kevés kivételtől eltekintve nincs olyan élelmiszer, ami egészségtelen. Ugyanakkor minden termékcsoportban van valami olyan összetevő, amitől jobb, mint a másik. Ezért lenne nagyon fontos a változatosság, pedig sajnos az átlag magyar ember kb. 20 féle ételtől többet nem fogyaszt a hétköznapokban” – fogalmazott.

Hozzátette azt is, egyik napról a másikra nem szabad drasztikus változtatásba kezdeni, érdemes inkább kísérletezni. Mint mondta, ha valaki eddig például sok szörpöt fogyasztott, át lehet szokni olyan cukormentes, helyi alternatívákra, melyek legalább akkora ízélményt adnak.

A Közért+ kiemelt hangsúlyt fektet az egészséges életmód hirdetésére, ezért áprilisban egy különleges ajánlattal is készültek. A (T)EGYÉL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! kampány keretein belül folyamatosan frissülő termékeik jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg, és a promóciós termékek mellé 1 darab 2,5 dl-es Garden Juice 100%-os gyümölcslét adnak ajándékba. Dr. Kovács Anna Viktória szerint ez remek alkalmat nyújt mindenkinek, hogy kipróbáljon olyan finomságokat, amikről korábban talán még nem is hallott, legyen az egy zöldborsó- vagy vöröslencse tészta, vagy akár egy diós petrezselyem pesto.

Magyarország legújabb digitális termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja márciusban indult. A kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket illetve a kis- és közepes vállalkozásokat a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a biztonságos termékek piacra kerülését. A kormány által is támogatott, száz százalékban magyar fejlesztésű platformról a különböző termelőktől rendelt áruk is egy csomagban kerülnek kiszállításra legkésőbb három napon belül.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details